Fond og sparing:

Utsikter for fremvoksende markeder

– Vekstmarkedene har hatt mindre avkastning enn Vesten siste 20 år. Gir det grunnlag for optimisme, spør Abhishek Thepade.

HISTORISK: – Verdsettelsesforskjell mellom fremvoksende og utviklede markeder er på høyeste nivåene de siste 20-årene, sier Abhishek Thepade. Foto: Stig B.Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 21. jan 2025
Artikkelen er flere år gammel

Vekstmarkedsindeksen har steget 9,4 prosent årlig de siste 20 årene målt i norske kroner per 31.12.2024. Det er på linje med det norske markedet, mens verdensindeksen uten fremvoksende markeder har steget 11,4 prosent i samme periode. I 2024 endte vekstmarkedsindeksen på 20,5 prosent, mens de utviklede markedene steg 32,8 prosent, drevet av sterk dollar og sterke amerikanske aksjemarkeder.

– I løpet av de siste seks månedene har det vært mye negativt i nyhetsstrømmen for vekstmarkedene, inkludert virkningen av påtroppende president Trumps utsagn om innføring av toll.

Framover bør vi imidlertid vente noen positive endringer. Blant annet forventes den amerikanske sentralbanken å kutte rentene, sier Abhishek Thepade som er forvalter i DNB Global Emerging Markets (totalkostnad 1,05 prosent p.a.) og DNB Fund India (totalkostnad 1,05 prosent p.a.).

Sterk amerikansk dollar gir hodebry

Thepade forteller at de globale rentene er høyere i Vesten og USA enn det vi har vært vant til og det påvirker særlig vekstmarkedene.

– En sterk amerikansk dollar påvirker fremvoksende markeder negativt. Kina er en betydelig aktør, og har blitt kraftig påvirket av negative forhold som koronapandemien, regjeringens politikk mot privat sektor og forverret sentiment rundt det kinesiske aksjemarkedet.

I tillegg har eiendomsmarkedet historisk vært svært viktig for Kinas vekst, og denne sektoren har falt fra et høyt nivå.

Lytt til Utbytte-episoden Evig dollardominans på Spotify, Apple Podcast eller Acast.  

Mye negativt er priset inn

– Mye negativt er priset inn i vekstmarkedene. De neste par ukene vil gi oss større klarhet i Trumps intensjoner. Forskjellen i verdsettelse mellom fremvoksende og utviklede markeder er på de høyeste nivåene vi har sett de siste 20-årene, sier Thepade.

P/E, der inntjeningen (E-en) er 12 måneders historisk inntjening, er på omtrent 21,7 for Vesten, mens den er på 13,7 for vekstmarkedene. Verdsettelse alene er derimot ikke nødvendigvis en grunn til å kjøpe fremvoksende markeder.

– Det er tegn på stabilisering i Kina. Regjeringen våknet opp og implementerte politikk for å stabilisere eiendomsmarkedet og dette markedet er i ferd med å bunne ut. 

Optimist på lang sikt

– På lang sikt er utsiktene for fremvoksende markeder ganske positive. 80–90 prosent av verdens befolkning under 30 år bor i fremvoksende markeder, sier Thepade.

Av andre markeder, forteller forvalteren blant annet at Taiwan har gjort det ekstremt bra innen chip-produksjon rettet mot kunstig intelligens. Det er vekstmuligheter i India, som har gjennomført store økonomiske reformer. India drar også nytte av at vestlige selskaper søker å diversifisere sin produksjon for å være mindre avhengige av et enkeltland, og da spesielt Kina.

– Det er imidlertid forventet at det blir mye støy og diskusjon om toll og tariffer.

– En svakere dollar kan bli en nøkkelkatalysator for oppgang i vekstmarkedene, men det kan være tilstrekkelig om den stabiliserer seg, avslutter Thepade.

Innholdet i artikkelen er å anse som markedsføringsføringsmateriale fra DNB og skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som investeringsrådgivning tilpasset den enkelte investors situasjon. DNB påtar seg ikke noe ansvar som følge av at innholdet i artikkelen legges til grunn for eventuelle investeringsbeslutninger. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.