Fond og sparing:
– Vi må satse på vind, sol, hydrogen og atomkraft, sier Christian Rom.
Forvalterne av aksjefondet DNB Miljøinvest, Christian Rom og Laura McTavish, gjestet DNBs studio og snakket om fornybar energi, hvordan kan vi begrense energibehovet og den akutte energikrisen vi står ovenfor i Europa. Fondet har hatt en avkastning siste ti år på 18 prosent årlig, målt per 31.10.22.
– Vi må satse på alle klimavennlige energiformer, og vi må skalere det så snart som mulig, sier Rom.
Krisen i Europa har framskyndet kontinentets planer om storstilte investeringsplaner i lavutslippsenergi. Også på andre siden av Atlanteren har USA lagt fram tilsvarende planer for framveksten av energiformer som ikke bidrar til klimautslipp.
– Oppgaven vår blir å finne fram til selskapene som også skaper lønnsomhet over tid, på noen områder er det bare plass til én aktør, sier Rom.
– Atomkraft er en viktig del av energimiksen, men vi har ikke åpning for å investere i det, sier Rom.
Han peker også på at de nye prosjektene er betydelig kostnadsoverskredet og har blitt vesentlig dyrere enn planlagt. Han mener det trengs mer utvikling av spesielt de modulære atomkraftverkene.
– Utfordringen for atomkraften er at det er for dyrt å bygge nye med den teknologien som har vært brukt til nå, men det gir absolutt mening å forlenge livene til de eksisterende atomkraftverkene i Europa som begynner å bli gamle og modne for oppgradering, sier Rom.
Teamet hans bruker heller tiden på å finne selskaper som spiller nøkkelrolle i den grønne omstillingen. Riktignok kan det være at EU vil merke atomkraft som grønt, men Rom tviler på at det vil spille noen rolle for fondet uansett på kort til mellomlang sikt.
For Europe på kort sikt er det energibesparende tiltak som vil være den viktigste løsningen og her er det mange interessante investeringsmuligheter.
– Hvis du har et hus med solceller på taket, elbillader og varmepumpe, vil det være interessant å få disse enhetene til å snakke sammen, sier Rom.
Han forteller om selskapet Enphase Energy som lager invertere til solpanelene og ladebokser til elbiler.
– Ulempen med fornybar energi er at noen ganger blåser det ikke og det er vinter og lite sol. Andre ganger blir det overskudd, og da trenger vi nye energibærere som hydrogen som kan levere langtidslagring og smelte sammen dagens energisiloer, sier Rom.
Aksjefondet er derimot undervektet hydrogen i porteføljen.
– Hydrogensektoren er fortsatt veldig liten og trenger større skala for å bli lønnsomme. Bidens ‘Inflation Reduction Act’ vil støtte hydrogenproduksjon, så kanskje den nødvendige skalaen kommer snart, sier Rom.
– Det er for tidlig å si hvem som blir vinnerne, men vi synes at Plug og Air Liquide har interessante markedsposisjoner, fortsetter han.
DNB Miljøinvest måler hele tiden hva slags påvirkning selskapene har.
– Vi har publisert en rapport de siste tre årene hvor mye utslipp selskapene i fondet sparer verden for, sier McTavish.
Nå står en ny rapport for tur. Rapporten utarbeides i samarbeid med en tredjepart.
– Vårt mål er å investere i selskaper som bidrar overgangen til et lavutslippssamfunn. Det er mange selskaper som har produkter som sparer verden for mange utslipp, selv om selskapene selv er nødt til å slippe ut klimagasser, sier McTavish.
For eksempel har fondet investert i et selskap som produserer tilsetningsstoffer for betong. Andre eksempler inkluderer produksjon av det meste innen fornybar energi. Vindmøller og solceller er avhengig av metaller og annet under produksjonen, mens når de er satt opp vil de produsere ren energi i mange år.
– Det er viktig for oss å måle hvilken påvirkning selskapene har på miljøet, derfor legger vi mye innsats i å analysere effekten, avslutter McTavish.
Merk: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om fondene det refereres til, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning i fond aldri er noen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan også bli negativ som følge av kurstap.