Alenemor:

Ingeborg åpner opp om utfordringene som alenemor

– Jeg tror dette kan være sårt for mange. Man vil jo gjerne ha en trygg og stabil økonomi, forteller alenemor Ingeborg.

TRIO: Ingeborg med sine to barn. Foto: Privat
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 19. feb 2024
Artikkelen er flere år gammel

Ingeborg Kollerud-Hval (38) har to barn på 8 og 10 år som hun bor med i Aurskog utenfor Oslo. For 7 år siden skilte hun og mannen seg, og de har nå barna halvparten hver. 

 – Det er en vanskeligere situasjon nå enn for et par år siden. Barna mine har sine behov og aktiviteter de skal gå på, samt skole og venner. Det koster mye, sier tobarnsmoren. 

Har du det tøft? Ta kontakt!

Kjenner du på at det er tøffe tider, er bekymret eller har betalingsproblmer? DNB har et eget team som har spesialisert seg på å hjelpe personer med økonomiske bekymringer. 

– Vi får henvendelser fra alle aldersgrupper, og du må ikke være DNB-kunde for å få hjelp. Målet er at du skal få en bedre privatøkonomi. 

Det sier Ingvild Aasen som er avdelingsleder for dette rådgiverteamet.

Les mer om tilbudet og book time med en rådgiver

SØSKEN: Ingrid Alvilde og broren Conrad. Foto: Privat

Mye faste kostnader

Da Ingeborg og mannen skilte seg, overtok hun huset og kjøpte mannen ut. 

– For et par år siden betalte jeg rundt 7000 kroner i måneden for huslånet, nå har det økt til 13 000. Det er stor forskjell, og merkes veldig, sier hun. 

I tillegg nevner hun andre faste kostnader som bil og bensin, strøm, kommunale avgifter og forsikringer. 

Ta en uforpliktende prat med en rådgiver

Det går akkurat rundt

– Det er beintøft med én økonomi og to barn. Jeg får ikke spart så mye slik det er nå. Det går akkurat rundt, innrømmer Ingeborg. 

Derfor har hun blitt svært bevisst på hva hun handler inn og bruker penger på. 

– Jeg er påpasselig med strømmen jeg bruker i huset. Vi fyrer mye. Foreldrene mine driver gård, så jeg får ved av dem. Jeg er også veldig bevisst på hva jeg handler inn av mat og bruker lite penger på kafe og restaurant. 

I NATUREN: Ingeborg og barna finner på mye hyggelig i naturen. Foto: Privat

Finner glede i naturen

Helt siden barna var små har Ingeborg vært opptatt av å skape gode opplevelser for dem i naturen. 

– Vi lager ofte bål ute og lager middag eller kvelds. Det elsker barna. 

Ingeborg understreker at det er mange aktiviteter man kan gjøre med barna som ikke trenger å koste så mye. 

Det finnes mange støtteordninger du kan søke på
Silje Sandmæl

Det er ikke like enkelt å spare

– Da vi var et par hadde vi jo to inntekter som ga oss mer forutsigbarhet og spillerom. Vi kunne dra på ferieturer, og klarte samtidig å spare litt. Nå får jeg ikke spart noe. Det er nok det som er hovedforskjellen på å gå fra å være et par, til å være enslig.

Tobarnsmoren tror ikke hun er alene om ha det sånn. 

– Jeg tror dette kan være sårt for mange. Man vil jo gjerne ha en trygg og stabil økonomi. I tillegg til å forsørge barna sine og gi dem det de trenger. 

Hun legger til: 

– Når folk snakker om sparing og hva som er lurt å gjøre, så vil jeg veldig gjerne gjøre masse. Jeg skulle gjerne kommet i gang med pensjonssparing for eksempel. Men slik ting er nå lar det seg ikke gjøre. 

Fokuserer på det hun får gjort noe med

– Ja, det er tøft og jeg har nådd et slags ytterpunkt når det kommer til kostnader og økonomien generelt. Men så lenge det går, velger jeg å fokusere på de tingene jeg får gjort noe med, også satser jeg på at ting blir litt lettere etter hvert. 

Ingeborg følger stadig med på hva de ulike selskapene tilbyr av både rente, forsikringer og andre avtaler, og er ikke redd for å ta en telefon for å forhandle seg til en bedre avtale. 

– Det er nok mange som føler på akkurat det Ingeborg beskriver. Å følge med på avtalene dine kan spare deg for mye, så det er et utrolig godt råd, sier forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl. 

Forbrukerøkonomen er også svært opptatt av økonomiske åpenhet.

– Dersom du har det trangt økonomisk, prat med noen du stoler på. Banken er også behjelpelig, og det finnes mange støtteordninger du kan søke på. 

ØKONOMISK ÅPENHET: Sandmæl heier på økonomisk åpenhet. Foto: Stig B. Fiksdal