• Chatbot
  • Hjelp og veiledning
  • Finn ditt DNB-kontor
  • Avtal møte

Økonomiske problemer

Har du utfordringer i økonomien? Hvis regningene blir overveldende og du mister kontrollen over eget pengebruk bør du søke hjelp og råd.

Få økonomisk rådgivning

Har du problemer med gjeld, forbruk eller klarer ikke å betale utgiftene dine bør du søke hjelp og råd. Vi har spesialister som hjelper deg – avtal samtale med en rådgiver nå.

Avtal samtale
Sedler

Kom deg ut av pengekrisa

Det første du må gjøre er å bestemme deg for at du vil komme deg ut av situasjonen. Det er smart å få et tydelig svar på hvorfor du har betalingsproblemer, og være motivert til å gjøre endringer.

Få oversikt over hva du skylder

Gå gjennom alle låneavtaler og siste kredittkortfaktura du måtte ha, og få oversikt over hva du skylder hvor og til hvem.

Hva du skylder av forbruksgjeld, rammekreditter og kredittkort kan du sjekke i Gjeldsregisteret.

Sett opp budsjett

Når du har fått oversikt over smålånene og inntektene dine, er neste steg å sette opp et budsjett og en realistisk nedbetalingsplan. Ved hjelp av Pengebruk i mobilbanken kan du enklere lage et budsjett basert på ditt forbruk.

Har du betalingsproblemer bør du ha høy terskel for å være økonomisk impulsiv og overforbruke. Ta derfor gjerne utgangspunkt i SIFOs referansebudsjett som viser alminnelige forbruksutgifter for ulike typer hushold.

Husk også å legge til andre utgifter du kan ha, som for eksempel bolig og helsetjenester.

Betal det viktigste først

Lånene med høyest effektiv rente er dyre og viktig å bli kvitt raskt. Husk også at statelige krav har første prioritet for nedbetaling, som for eksempel bøter, restskatt og moms.

For lån med lavere rente kan du sjekke om du kan få avdragsfrihet, betalingsutsettelse eller utvidet låneperiode slik at du kan prioritere dyre lån først. Har du for eksempel boliglån, kan det være et lurt alternativ å sjekke om du kan refinansiere det. Da kan du frigjøre penger til å betale ned gjeld som er langt mer kostbar å betjene enn boliglånet. Andre muligheter kan være å søke om avdragsfrihet på boliglånet eller forlenget nedbetalingstid, og betalingsutsettelse på studielånet.

Samle lånene og ta kontroll

Har du flere lån med høye renteutgifter, kan det lønne seg å samle disse i ett større forbrukslån; altså å refinansiere lånene. Ved å samle lånene på ett sted kan du få lavere rente og bedre oversikt, ved at du bare forholder deg til én faktura av gangen. Samler du alle smålånene dine i ett forbrukslån i DNB, får du samtidig en nedbetalingsplan for å bli kvitt gjelden innen fem år.

Kontakt kreditorene dine

Det er lurt å vite hvem du skylder penger og kontakte disse for å forklare at du ønsker å betale, men samtidig er ærlig på situasjonen du er i.

Det er flere muligheter du kan vurdere å spørre kreditorene om, blant annet avdragsfrihet, betalingsutsettelse og utvidet nedbetalingsperiode.

Viser budsjettet ditt at det vil ta deg mer enn fem år å nedbetale gjelden din, bør du forsøke å inngå en frivillig nedbetalingsavtale.

Nøkkelen er å foreslå en rente som alle kreditorene kan gå med på, og som samtidig er overkommelig for deg. Skriv en felles e-post til kreditorene dine, hvor du begrunner hvorfor du har havnet i betalingsproblemer, og presenterer forslaget ditt til løsning. Legg ved budsjett, lønnslipper for de tre siste månedene, selvangivelse og oversikten over kreditorene dine.

Søk økonomisk hjelp

NAV har gratis økonomi- og gjeldsrådgivning for de som trenger det.

Alle kommuner skal ha tilbud om økonomisk rådgivning for sine innbyggere.

Er du alvorlig rammet av gjeldsproblemer og ute av stand til å betale for deg, kan du søke om gjeldsordning fra det offentlige.

Få mest mulig ut av det du har

For å skaffe midler på bordet til å betale ned mest mulig av gjelden din, kan det være smart å sjekke om du har eiendeler du ikke trenger og som kan selges. Sjekk også at du unngår hverdagens «lommetyver», og at du sier opp abonnementer og medlemskap som ikke er i bruk.

Forsøk å bygge en buffer

Det er dyrt å være avhengig av smålån hver gang du trenger rask tilgang til penger, eller noe uforutsett skjer. Bygger du opp en liten bufferkonto ved å sette av et beløp hver måned, unngår du å måtte ty til de aller dyreste lånene på markedet.

Tømmes kontoen alltid før lønningsdagen?

Arbeidsledig eller permittert?

Tenk om du plutselig må klare deg med lavere inntekt. Å miste jobben eller bli permittert fører til mange endringer i hverdagen – ikke minst når det kommer til økonomi.

Det første du bør gjøre er å få oversikt over eget forbruk og tilpasse det til den nye situasjonen. Hva du bruker penger på sjekker du enkelt i mobil- og nettbanken. Gå gjennom hvor mye du bruker på dagligvarer, restaurant, reise og andre ting, før du bestemmer hva du skal kutte ned på.

Hvis du tar kontakt med din rådgiver i banken vil det være muligheter for å komme opp med gode løsninger som for eksempel refinansiering eller en periode med avdragsfrihet på lån.

Du kan også kontakte NAV eller kommunen din for gjeldsrådgivning.

Mann med PC på sjøhytte.

Selv om økonomien blir snudd på hodet når du mister jobben, er det viktig å ikke bli handlingslammet.

Personlig konkurs

Ved personlig konkurs vil det utnevnes en bostyrer som vil styre over dine eiendeler og flere rettigheter. Kontaktinformasjonen til bostyrer finnes i Brønnøysundregistrene.

Ved konkurs mister du retten til å styre over egne eiendeler. Bankinnskudd, konto, bankkort, nettbank og BankID sperres. Automatisk betaling av lån stoppes og månedlige varslinger om betaling av lån sendes til bostyrer.

Skulle du trenge penger til det nødvendige for å leve må du kontakte bostyrer, som kan vurdere å frigjøre konto eller pengebeløp til deg. Bostyrer kan også vurdere å frigjøre din nettbank og BankID dersom du skulle trenge tilgang til det.

Les mer på konkursrådet.no.

Hva er en bostyrer?

En bostyrer er en som styrer et konkursbo, og har ansvaret for både salg av eiendeler og fordeling av utbytte til kreditorer. Bostyrer blir utnevnt ved åpning av konkurs.

Dame med forkle på jobb.

Konkurs i aksjeselskaper

Ved konkurs i aksjeselskaper mister alle som opptrer på vegne av selskapet straks retten over selskapets eiendeler. For eksempel formue, kontanter, bankkontoer, eiendom, biler, driftstilbehør, inventar og registrerte varemerker og patentrettigheter. Det er bostyrer som råder over disposisjonsretten.

Få hjelp til vanskelige økonomiske situasjoner

Lurer du på hva pengene går til?

Et realistisk bilde av forbruket ditt hjelper deg med å planlegge økonomien bedre og å styre unna betalingstrøbbel. Pengebruk i mobilbanken viser deg hva du faktisk bruker pengene dine på.

  • Prøv pengebruk i mobilbanken

Bruk mobilbanken aktivt

Mobilbanken er den raskeste måten å styre egen økonomi på. Den er enkel å bruke og gir deg oversikt selv når du er på farten.

DNB Nyheter · 5 min lesetid
DNB Nyheter articles
Illustrasjon som viser en person som leser avisen
DNB Nyheter · 5 min lesetid
DNB Nyheter articles
Illustrasjon som viser en person som leser avisen
DNB Nyheter · 5 min lesetid
DNB Nyheter articles
Illustrasjon som viser en person som leser avisen

Footer navigasjon

Hovedkontor

Dronning Eufemias gate 30

0191 Oslo

Postadresse

DNB

Postboks 1600 Sentrum

0021 Oslo

Org. nr.

DNB Bank ASA

984 851 006

DNB Nettsteder

DNB Eiendom#huninvestererDNB NyheterDNB Tech Blog

Internasjonalt

DNB LuxembourgDNB SverigeDNB Danmark

Sosiale medier

FacebookYouTube
Vilkår for brukPersonvernInformasjonskapslerPrislisteSammenlign våre priser med andre selskaper på Finansportalen.noJobb hos oss

© DNB