• Chatbot
  • Hjelp og veiledning
  • Finn ditt DNB-kontor
  • Avtal møte

Økonomiske problemer eller bekymringer

Har du utfordringer i økonomien? Hvis regningene blir overveldende og du mister kontrollen over eget pengebruk bør du søke hjelp og råd.

Få økonomisk hjelp og råd

Har du problemer med gjeld, forbruk eller klarer ikke å betale utgiftene dine bør du søke hjelp og råd. Vi har spesialister som hjelper deg – avtal samtale med en rådgiver nå.

Snakk med oss
Ingvild Aasen og team for økonomiske problemer

Få hjelp til vanskelige økonomiske situasjoner

Jeg mangler penger denne måneden

Finn ut hvilke utgifter som er nødvendige og hvor du kan kutte. Hvilke regninger har du som det er mulig å dele opp?

Synes du det er vanskelig, ta kontakt med oss så ser vi om vi kan hjelpe deg med å finne en løsning. Vi kan vurdere om vi kan tilby redusert betaling i form av avdragsfrihet.

Jeg kan ikke betale de neste månedene

Først må du finne ut hvorfor du har havnet i situasjonen du er i. Skilsmisse, svikt i inntekt eller for mye gjeld kan ofte være grunner til at man har problemer med å betale regninger og løpende utgifter.

Når du kontakter oss kan vi vurdere hvilken løsning som kan være best i ditt tilfelle, for eksempel avdragsfrihet, refinansiering, eller forlenge nedbetalingstiden ved å dele opp summen i mindre avdrag.

Jeg har et varig betalingsproblem

I enkelte tilfeller kan gjeldsordning være et alternativ. Gjeldsordningsloven er for de som er varig ute av stand til å betjene egen gjeld. Alle kommuner tilbyr gratis gjeldsrådgivning.

Ta kontakt med kommunen du bor i for mer informasjon om din lokale gjeldsordning. Du kan også kontakte NAV for gratis rådgivning.

Jeg har fått brev fra inkasso

Ta kontakt med inkassobyrået med en gang. Inkassogjeld blir dyrere jo lenger du utsetter den. Hvis du viser evne og vilje til å gjøre opp for deg, finnes det ofte en god løsning.

Trenger du inspirasjon til hva du kan spørre oss om?

Jeg vil ha oversikt over alle regninger og krav

Hvordan får jeg til det?

Jeg har saker til inkasso

Hva gjør jeg?

Jeg vil sette opp et enkelt budsjett

Hvordan får jeg forbruket mitt inn i et budsjett?

Jeg vil betale ned på lånene mine

Hvordan lager jeg en enkel nedbetalingsplan?

Jeg har fått brev fra namsmannen

Hva skjer nå?

Økonomien min er rotete og uoversiktlig

Hva gjør jeg for å få kontroll?

Jeg går i minus hver måned

Hvordan kan jeg få bedre kontroll på økonomien min?

Jeg klarer ikke å betale gjelden min

Hvordan kan jeg få oversikt?

Jeg har lønnstrekk på kontoen og er usikker på hvorfor

Hvordan finner jeg ut av lønnstrekket?

Jeg vil refinansiere forbruksgjeld

Kan jeg få et tilbud på å samle alle smålånene mine?

Jeg har betalingsanmerkninger

Hvor finner jeg oversikt over mine betalingsanmerkninger?


Kom deg ut av pengekrisa

Det første du må gjøre er å bestemme deg for at du vil komme deg ut av situasjonen. Det er smart å finne et tydelig svar på hvorfor du har betalingsproblemer, og være motivert til å gjøre endringer.

Penger

Få oversikt over hva du skylder

Gå gjennom alle låneavtaler og siste kredittkortfaktura du måtte ha, og få oversikt over hva du skylder hvor og til hvem.

Hva du skylder av forbruksgjeld, rammekreditter og kredittkort kan du sjekke i Norsk Gjeldsinformasjon og Inkassoregisteret.

Sett opp budsjett

Når du har fått oversikt over smålånene og inntektene dine, er neste steg å sette opp et budsjett og en realistisk nedbetalingsplan. Ved hjelp av pengebruk i mobilbanken kan du enklere lage et budsjett basert på ditt forbruk.

Har du betalingsproblemer bør du ha høy terskel for å være økonomisk impulsiv og overforbruke. Ta derfor gjerne utgangspunkt i SIFOs referansebudsjett som viser alminnelige forbruksutgifter for ulike typer hushold.

Husk også å legge til andre utgifter du kan ha, som for eksempel bolig og helsetjenester.

Betal det viktigste først

Lånene med høyest effektiv rente er dyre og viktig å bli kvitt raskt. Husk også at statelige krav har første prioritet for nedbetaling, som for eksempel bøter, restskatt og moms.

For lån med lavere rente kan du sjekke om du kan få avdragsfrihet, betalingsutsettelse eller utvidet låneperiode slik at du kan prioritere dyre lån først. Har du for eksempel boliglån, kan det være et lurt alternativ å sjekke om du kan refinansiere det. Da kan du frigjøre penger til å betale ned gjeld som er langt mer kostbar å betjene enn boliglånet. Andre muligheter kan være å søke om avdragsfrihet på boliglånet eller forlenget nedbetalingstid, og betalingsutsettelse på studielånet.

Samle lånene og ta kontroll

Har du flere lån med høye renteutgifter, kan det lønne seg å samle disse i ett større forbrukslån; altså å refinansiere lånene. Ved å samle lånene på ett sted kan du få lavere rente og bedre oversikt, ved at du bare forholder deg til én faktura av gangen. Samler du alle smålånene dine i ett forbrukslån i DNB, får du samtidig en nedbetalingsplan for å bli kvitt gjelden innen fem år.

Kontakt kreditorene dine

Det er lurt å vite hvem du skylder penger og kontakte disse for å forklare at du ønsker å betale, men samtidig er ærlig på situasjonen du er i.

Det er flere muligheter du kan vurdere å spørre kreditorene om, blant annet avdragsfrihet, betalingsutsettelse og utvidet nedbetalingsperiode.

Viser budsjettet ditt at det vil ta deg mer enn fem år å nedbetale gjelden din, bør du forsøke å inngå en frivillig nedbetalingsavtale.

Nøkkelen er å foreslå en rente som alle kreditorene kan gå med på, og som samtidig er overkommelig for deg. Skriv en felles e-post til kreditorene dine, hvor du begrunner hvorfor du har havnet i betalingsproblemer, og presenterer forslaget ditt til løsning. Legg ved budsjett, lønnslipper for de tre siste månedene, selvangivelse og oversikten over kreditorene dine.

Søk økonomisk hjelp

NAV har gratis økonomi- og gjeldsrådgivning for de som trenger det.

Alle kommuner skal ha tilbud om økonomisk rådgivning for sine innbyggere.

Er du alvorlig rammet av gjeldsproblemer og ute av stand til å betale for deg, kan du søke om gjeldsordning fra det offentlige.

Få mest mulig ut av det du har

For å skaffe midler på bordet til å betale ned mest mulig av gjelden din, kan det være smart å sjekke om du har eiendeler du ikke trenger og som kan selges. Sjekk også at du unngår hverdagens «lommetyver», og at du sier opp abonnementer og medlemskap som ikke er i bruk.

Forsøk å bygge en buffer

Det er dyrt å være avhengig av smålån hver gang du trenger rask tilgang til penger, eller noe uforutsett skjer. Bygger du opp en liten bufferkonto ved å sette av et beløp hver måned, unngår du å måtte ty til de aller dyreste lånene på markedet.

Budsjett

Å sette opp et budsjett er nyttig, enten du ønsker å jobbe mot et konkret mål, eller bare vil ha bedre kontroll over egen økonomi.

Lag ditt budsjett

Ordliste

Tømmes kontoen alltid før lønningsdagen?

Det aller viktigste du kan gjøre er å betale regningene dine først, gjerne med en gang du får lønn. Da vet du hva du har å rutte med resten av måneden.

La regningene betale seg selv

Med AvtaleGiro slipper du å tenke på betalingsfristen. Dette er kjekt for utgifter til trening, strøm, abonnementer og andre månedlige utgifter.

Sett opp AvtaleGiro

Sett av litt penger til sparing

Du vet aldri når du kan trenge penger til uforutsette utgifter. Det kan være om bilen må på reparasjon eller at vaskemaskinen går i stykker. Da er det greit å ha spart opp en buffer med penger som kan brukes istedenfor at du havner bakpå med månedens utgifter.

Hvor mye du bør ha i buffer avhenger av livssituasjonen din. For studenter kan noen tusen kroner være tilstrekkelig, mens foreldre og boligeiere bør vurdere summer som 15-, 20- eller over 30.000 kroner.

Opprett sparekonto

Bli varslet før det er for sent

Med SMS-varslinger får du beskjed om det som skjer på din konto.

Du kan for eksempel bli varslet når det begynner å bli lite penger igjen på kontoen din eller om det ikke er dekning på kontoen til å betale regninger. Du kan også få varsel om når det kommer penger inn på konto.

Sett opp SMS-varsler

Arbeidsledig eller permittert?

Tenk om du plutselig må klare deg med lavere inntekt. Å miste jobben eller bli permittert fører til mange endringer i hverdagen – ikke minst når det kommer til økonomi.

Det første du bør gjøre er å få oversikt over eget forbruk og tilpasse det til den nye situasjonen. Hva du bruker penger på sjekker du enkelt i mobil- og nettbanken. Gå gjennom hvor mye du bruker på dagligvarer, restaurant, reise og andre ting, før du bestemmer hva du skal kutte ned på.

Hvis du tar kontakt med din rådgiver i banken vil det være muligheter for å komme opp med gode løsninger som for eksempel refinansiering eller en periode med avdragsfrihet på lån.

Du kan også kontakte NAV eller kommunen din for gjeldsrådgivning.

Dame jobber i sofa

Personlig konkurs

Ved personlig konkurs vil det utnevnes en bostyrer som vil styre over dine eiendeler og flere rettigheter. Kontaktinformasjonen til bostyrer finnes i Brønnøysundregistrene.

Ved konkurs mister du retten til å styre over egne eiendeler. Bankinnskudd, konto, bankkort, nettbank og BankID sperres. Automatisk betaling av lån stoppes og månedlige varslinger om betaling av lån sendes til bostyrer.

Skulle du trenge penger til det nødvendige for å leve må du kontakte bostyrer, som kan vurdere å frigjøre konto eller pengebeløp til deg. Bostyrer kan også vurdere å frigjøre din nettbank og BankID dersom du skulle trenge tilgang til det.

Les mer på konkursrådet.no.

Dame som noterer på et ark

Konkurs i aksjeselskaper

Ved konkurs i aksjeselskaper mister alle som opptrer på vegne av selskapet straks retten over selskapets eiendeler. For eksempel formue, kontanter, bankkontoer, eiendom, biler, driftstilbehør, inventar og registrerte varemerker og patentrettigheter. Det er bostyrer som råder over disposisjonsretten.

Anbefalte lenker og artikler

Footer navigasjon

Hovedkontor

Dronning Eufemias gate 30

0191 Oslo

Postadresse

DNB

Postboks 1600 Sentrum

0021 Oslo

Org. nr.

DNB Bank ASA

984 851 006

DNB Nettsteder

DNB Eiendom#huninvestererDNB NyheterDNB Tech BlogSbanken.no

Internasjonalt

DNB LuxembourgDNB SverigeDNB Danmark

Sosiale medier

FacebookYouTube
Vilkår for brukPersonvernInformasjonskapslerPrislisteJobb hos ossSammenlign våre priser med andre selskaper på Finansportalen.no

© DNB