Skal du feriere på hjul i sommer?

En eksploderende interesse for bobiler og campingvogner antyder at det blir en rullende sommerferie for mange nordmenn.

BOBIL-HYGGE: Camping med bobil ved Ullevåvatnet på Haukeli, Odda, Hordaland. Foto: NTB scanpix
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 19. mai. 2020
Artikkelen er flere år gammel

Vanligvis er interessen for bobil og campingvogn høy på våren. Det var den også fram til koronaviruset kom og satte en støkk i bransjen, som den har gjort i andre bransjer. Det ble plutselig helt stille hos bobilforhandlerne og flere var redde for hva som ville skje.

- Det ble jo en bråstopp for forhandlerne våre, og flere var redde for å måtte legge ned driften rett og slett. Men da regjeringen kom med reiserådet i mars, og folk begynte å tenke at dette nok ble sommeren for norgesferie, kom endringene omtrent på dagen, sier Geir Holm, generalsekretær i Norges Caravanbransjeforbund.

Torsdag den 19. mars snudde den negative trenden, og påfølgende søndag kunne FINN melde om årets høyeste besøkstall for bobil og campingvogn med 28 000 unike brukere på én dag.

- Dette merket vi etter hvert hos forhandlerne våre også. Uken etter påske var det full trøkk igjen, sier Holm.

VAKKERT: Morgengry fra bobil med utsikt mot Ulevåvatnet, Haukeli, Odda, Hordaland. Foto: NTB scanpix

Eksploderende interesse

Med gjeldende reiseråd fra regjeringen, nærmer vi oss en sommer som for de fleste vil tilbringes innenlands.

- Markedene for bobil og campingvogn på FINN har begge hatt en stadig økende interesse de siste årene, men denne våren har det virkelig tatt av. Etterspørselen på FINN Bobil er ekstremt god i år og spesielt god den seneste tiden. April 2020 hadde vi nærmere 1,3 millioner besøk på bobil-annonser, som gjør det til den nest beste måneden noensinne. Vi manglet faktisk bare 60 000 besøk for å slå rekorden fra juli 2019, sier Magnus Frøshaug Ryhjell, som er forretningsutvikler for Motor i FINN.

- Og den store interessen har fortsatt inn i mai, legger han til. 

STEMNING: Bobil i soloppgang på Valdresflya, Østre Slidre, Oppland Foto: NTB scanpix
Endringene kom omtrent på dagen
Geir Holm

Mange ønsker å leie

- Det er kanskje særlig hos de yngre at etterspørselen etter leie, fremfor kjøp, er størst. Kanskje ikke så rart hvis dette for mange blir første gang man skal ta med familien på bobilferie. Vi håper jo denne sommeren kan bidra til at flere blir bitt av basillen og ønsker å kjøpe bobil etter hvert, sier Holm.

Den samme erfaringen sitter FINN på.

- Vi har hatt hele 83 prosent vekst i besøkende som er på jakt etter bobil til leie i april i år kontra april i fjor. Vi tror jo dette har en sammenheng med situasjonen vi befinner oss i. Det er stor økonomisk usikkerhet, og for mange er nok det å leie en bobil et bedre alternativ enn å for eksempel låne penger og kjøpe en. Én ting er at det koster mindre, men vi vet fra tidligere at mange bobileiere begynner med å leie. Mange forhandlere legger godt til rette for dette også, eksempelvis med å tilby leie til en fair pris som blir refundert dersom man ender opp ved å kjøpe bobil, sier Frøshaug Ryhjell. 

Norges caravanbransjeforbunds tips til deg som skal leie bobil:
  • Hvis det er første gang du skal leie bobil anbefaler vi å leie av profesjonelle utleiere. Det er greit å vite at alt er i orden med bilen når du skal ut på tur.
  • Pass på vekta! Alle med vanlig førerkort (klasse B) kan kjøre en bobil med en totalvekt 3 500 kilo og reisefølge på 8 personer i tillegg til deg selv. Blir du tatt i å kjøre med for mye vekt kan du få en bot som kan barbere feriebudsjettet kraftig.
  • Få en grundig gjennomgang av bo-delen. Få hjelp til å vite hvordan ting fungerer.
  • Skal du leie privat anbefaler vi å leie av noen som har erfaring med utleie fra før.

Bra for norsk næringsliv

For reiselivsbransjen gjør uvissheten rundt virusutbruddet at trafikken fra utlandet nok vil la vente på seg. Dermed er også flere norske turister på hjul i sommer viktig for en næring som, til tross for krisepakker, er hardt rammet av koronakrisen. Normalt legger norske bobil- og campingvognturister igjen mer enn 4 milliarder kroner på sin norgesferie, ifølge en undersøkelse fra Kantar i 2018.

- Norske reisemål har mye å by på, og i år er det Norge som gjelder. På kort sikt er det viktig å støtte næringen, slik at vi også på lengre sikt har sterke og attraktive aktører både innenfor overnatting, servering, opplevelser, transport og formidling, sier næringsminister Iselin Nybø i en pressemelding fra regjeringen.

Hold hode kaldt og sørg for at du får hjelp

Uavhengig om du skal feriere i telt, hytte, campingvogn eller bobil, er det flere ting du burde tenke på om du skal ut på langtur med bil i sommer. Blant annet er det greit å vite at bilforsikringen du har inkluderer veihjelp, om du skulle få store eller små problemer på veien. Og at ikke ferien får en brå avslutning dersom noe skulle skje med bobilen eller campingvognen.

- Vi har det vi kaller en «feriegaranti» som skal sørge for at ferien ikke trenger å bli ødelagt selv om bobilen eller campingvognen blir det. Hvis du skulle være uheldig under ferien, erstattes utgifter til alternativ overnatting med inntil 1 500 kroner per dag i maks 14 dager for bobil, og inntil 1 000 kroner per dag i maks 10 dager for campingvogn. Erstatningen gjelder da for resterende antall dager av den planlagte ferien, sier Ann Kristin Engh Roll, som er produktsjef for bobil og campingvogn i Fremtind, vårt forsikringsselskap.

- På generelt grunnlag er det også viktig at folk holder hodet kaldt og viser hensyn til medtrafikanter. Mye trafikk på veiene vil føre til mer kø og at det kanskje tar lengre tid å komme seg fram enn forventet. Men det er jo det som også er fint med caravanferie – at reisen i seg selv er en del av ferieopplevelsen og ikke bare en transportetappe, tilføyer produktsjefen.  

_fEj_I96tnI Foto: NTB scanpix