Buffer er nordmenns fremste sparemål

Buffer, ferie og pensjon – i den rekkefølgen – er nordmenns tre-på-topp sparemål.

FORNUFTIG SPAREMÅL: Ansvarlig for personkunder i DNB, Marianne Wik Sætre, er glad for at mange setter av penger til uforutsette utgifter. Foto: DNB Nyheter
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 02. sep 2024
Artikkelen er flere år gammel

Det fremgår av en undersøkelse som Ipsos gjorde for DNB før sommeren. 

Hele 7 av 10 nordmenn har en økonomisk buffer, og 1 av 3 har brukt av den i løpet de siste månedene.

Ansvarlig for personkunder i DNB, Marianne Wik Sætre, er glad for at så mange har satt av penger til uforutsette utgifter.

– Det er viktig å ha penger i bakhånd. Det at 1 av 3 har fått bruk for bufferen sin, bekrefter nettopp det, mener hun.

Hvis du trenger noen å snakke med om hvordan komme i gang buffersparing, eller du har fått en uforutsett utgift som du ikke har penger til, har banken mange dyktige rådgivere både på bankkontorene og på kundesenteret som du kan snakke med.
Trenger du råd? Avtal samtale med en rådgiver i banken her

Økonomiske utfordringer?

Banken har også et eget team som kan gi råd og veilede deg eller andre som har økonomiske utfordringer eller problemer. Du trenger ikke å være kunde i banken for å benytte deg av dette tilbudet. 
Avtal en samtale med en av disse rådgiverne her

Relatert artikkel: – Ta kontakt. Vi er her for å hjelpe

Gjør bufring til en livsstil

Ved å være litt mer bevisst i hverdagen tror hun imidlertid at flere kan bygge seg opp en økonomisk buffer.

– Det handler ikke bare om å spare penger, men også om å være mer bevisst på hvordan du bruker dem. Hvis du klarer å kutte forbruket med små beløp ofte, kan det faktisk bidra ganske mye, erfarer hun.

Slik kan du spare til buffer

Sætre anbefaler alle som kan, til å jevnlig sette av penger til uforutsette utgifter på en sparekonto.

– Hvis du skulle få ekstra penger inn eller har penger til overs, kan det være lurt å ha som fast rutine at du overføre noe av dette til en bufferkonto, sier hun.

Slik setter du opp en bufferkonto

Sjekk ut «morsom sparing»

MOBILBANKEN: – Bruk funksjonen «Pengebruk». Der ser du fort om du kan kutte ut noe for å få råd til småsparing i hverdagen, sier Marianne Wik Sætre. Foto: Stig B. Fiksdal

Mange har fått strammere økonomi

Sætre er klar over at økningen i priser og levekostnader de siste par årene har blitt en utfordring for mange.

– Det er vanskeligere å spare i slike tider. Men jo strammere økonomi du har, jo viktigere er det prioritere sparing til uforutsette utgifter, minner hun om.

Og det tror hun flere kan få til ved å velge bort noen ting de strengt tatt ikke trenger eller kan klare seg uten, som for eksempel et nytt klesplagg, brus eller kjøpekaffe hver dag eller abonnementer de sjelden bruker.

– Selv om mange bekymrer seg for økte utgifter, vet vi at nordmenn flest bruker altfor lite tid på å gjennomgå egen økonomi. Bruker du funksjonen «Pengebruk» i mobilbanken, så finner du fort ut om du kan kutte ut for å få råd til småsparing i hverdagen, oppfordrer Sætre.

Nesten halvparten av alle nordmenn mener at personlig økonomi påvirker livskvaliteten, ifølge en av bankens tidligere undersøkelser.

– Har du ikke penger i bakhånd må du kanskje låne penger. I så fall må du betale tilbake med renter. Da er det både billigere og mer behagelig å kunne bruke penger fra en konto som er øremerket uforutsette utgifter, poengterer hun.