Buffer er blitt nordmenns fremste sparemål

Buffer, pensjon og ferie – i den rekkefølgen – er nordmenns tre-på-topp sparemål.

UFORUTSETT UTGIFT: Må du plutselig til tannlegen, eller kjøpe ny vaskemaskin, er det godt å ha en økonomisk buffer å ta av. Foto: NTB
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 11. sep 2023
Artikkelen er flere år gammel

Hele 7 av 10 nordmenn har en økonomisk buffer, og 1 av 3 har nylig brukt av den.

Dette fremgår av undersøkelser som Ipsos har gjort for DNB.

Personkundesjef i DNB, Ingjerd Blekeli Spiten, er glad for at så mange har satt av penger til uforutsette utgifter.

– Nå som alt er blitt dyrere er det spesielt viktig å ha penger i bakhånd. Det at mange nylig har brukt av bufferen sin bekrefter nettopp det, mener hun.

Trenger du råd? Avtal samtale med en rådgiver i banken her

SPAREKONTO: Personmarkedssjef Ingjerd Blekeli Spiten anbefaler alle som kan, til å jevnlig sette av penger til uforutsette utgifter på en sparekonto. Foto: Stig B. Fiksdal

Gjør bufring til en livsstil

Derfor vil banken nå gjøre «å bufre» til et begrep og en livsstil. Ved å være litt mer bevisst i hverdagen tror Spiten flere sakte, men sikkert kan bygge seg opp en økonomisk buffer.

– Bufring handler ikke bare om å spare penger, men også om å være mer bevisst på hvordan du bruker dem. Å bufre kan være å spare små beløp ofte.

Start bufring her

Spiten anbefaler derfor alle som kan, til å jevnlig sette av penger til uforutsette utgifter på en sparekonto.

– Hvis du skulle få ekstra penger inn eller har penger til overs, kan det være lurt å overføre noe til en bufferkonto, sier hun.

Slik setter du opp en bufferkonto

BUFRE? – Bruk funksjonen «Pengebruk» i mobilbanken, så finner du kanskje noe du kan kutte ut for å få råd til småsparing i hverdagen, sier Spiten. Foto: Stig B. Fiksdal

Vet at mange har økonomiske utfordringer nå

Personmarkedssjefen er klar over at stadig økende priser og levekostnader begynner å bli en utfordring for mange.

– Det er vanskeligere å spare i slike tider. Men jo strammere økonomi du har, jo viktigere er det å sette av penger til uforutsette utgifter, minner hun om.

Og det mener hun flere kan få til ved å velge bort noen ting de strengt tatt ikke trenger eller kan klare seg uten, som for eksempel et nytt klesplagg, brus eller kjøpekaffe hver dag eller abonnementer de sjelden bruker.

– Selv om mange nå er bekymret for økte utgifter, vet vi at nordmenn flest bruker lite tid på å gjennomgå egen økonomi. Bruk funksjonen «Pengebruk» i mobilbanken, så finner du kanskje noe du kan kutte ut for å få råd til småsparing i hverdagen, oppfordrer hun.

Nesten halvparten av alle nordmenn mener at personlig økonomi påvirker livskvaliteten. Det viser en undersøkelse banken gjorde i fjor høst.   

– Har du ikke penger i bakhånd må du kanskje låne penger. I så fall må du betale tilbake med renter. Da er det både billigere og mer behagelig å kunne bruke penger fra en konto som er øremerket uforutsette utgifter, poengterer Spiten.