Dette gjør du når renten stiger

Sentralbanken har i dag økt styringsrenten for fjerde gang på rad og denne gangen med hele 0,5 prosentpoeng.

TA GREP: - Sola har lenge skint på alle som har boliglån. Nå er det på tide å slå opp paraplyen, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 23. jun 2022
Artikkelen er flere år gammel

- Sola har lenge skint på alle som har boliglån. Nå er det på tide å slå opp paraplyen, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

Med det mener hun at rentenivået er i ferd med å normalisere seg. Og det skjer på toppen av at prisene på strøm, drivstoff og matvarer har steget uvanlig mye.

- Sentralbanken Norges Bank vil ha rentenivået ytterligere opp. Derfor må du regne med at boliglånskostnadene dine blir høyere i løpet av de neste to årene, sier hun.

Sentralbankens tidligere anslag om en boliglånsrente i Norge på rundt 4 prosent innen 2025 er nå justert til 4,3 prosent i 2024.

- En del har nok lagt seg til et høyere forbruk som følge av at det gjennom pandemien har vært unormalt billig å låne penger. Forbruket er det ikke alltid lett å endre over natten, så det er lurt å ta grep nå men renten fortsatt er relativt lav, sier Sandmæl.

Forbrukerøkonomens råd

Hvis du ser at økte priser og renter vil føre til at du få det stramt økonomisk fremover, anbefaler forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, at du tar følgende grep allerede nå:

  • Betal ned dyre smålån: - Prøv å nedbetale kredittkortgjeld, forbrukslån og annen dyr gjeld så fort som mulig. Rentene på slike lån er ofte høye, og små lånebeløp kan raskt vokse seg mye større. Derfor bør nedbetaling av slike lån stå høyt oppe på prioriteringslisten din.
  • Fyll på bufferkontoen: Sandmæl peker på at det med dagens prisstigning er viktig å spare opp en stor nok økonomisk buffer på en konto til uforutsette utgifter.
  • Betal ned ekstra på boliglånet: - Nå som rentene fortsatt er relativt lave kan det være lurt å betale ned litt ekstra på boliglånet. I tillegg til å gjøre en større innbetaling kan du begynne å betale litt mer hver måned. Da slipper du store omveltninger i økonomien din hvis renten fortsetter å stige. Les mer om hvordan du gjør dette her
  • Øk sparingen: - Hvis du allerede har betalt ned mye på boliglånet vil du kanskje heller øke sparingen. Opprett i så fall en månedlig spareavtale.

For penger du kan avse i mer enn fem år anbefaler Sandmæl fondssparing.

- I usikre tider svinger aksjemarkedet mer enn ellers. Men over tid har utviklingen historisk sett vært positiv, forklarer hun.

Last ned appen Spare her og kom i gang med sparingen

Merk: Historisk avkastning er ingen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil bl.a. avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.