Ny test gir deg svar på hvilke grep du bør ta

Kan du bli en bedre økonomisk utgave av deg selv?

DNBs digitale privatøkonomiske test tilbys alle. Testen gir deg innsikt i egen økonomi og atferd, og tips og råd tilpasset deg.

NYTTIG FOR ALLE: Personmarkedssjef Ingjerd Spiten mener at vi alle – uansett utgangspunkt – kan få bedre økonomiske vaner. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 10. sep 2021
Artikkelen er flere år gammel

Ved å ta testen får du både en «helsesjekk» av egen privatøkonomi og en innsikt i hvordan din atferd er når det gjelder penger og økonomi. Ikke noe av informasjonen du får deles med banken med mindre du selv velger det.

Her kan du ta testen!

Testen skal bidra til økonomisk mestring

DNB har lenge vært en pådriver for privatøkonomiopplæring i skolen og økonomisk likestilling. Personmarkedssjef i DNB, Ingjerd Blekeli Spiten, sier at denne testen er et nytt bidrag til å øke nordmenns bevissthet og kompetanse om egen privatøkonomi.   

- Privatøkonomien kan sette rammer for hvor aktivt du kan delta i sosiale aktiviteter, og forskning viser at den kan påvirke både mental og fysisk helse. Dårlig økonomi går dessuten ofte i arv. 

Det kan bli din beste investering noensinne
Ingjerd Blekeli Spiten

Vi bruker for liten tid på egen økonomi

Spiten mener imidlertid at alle – uansett utgangspunkt – kan etablere nye vaner og rutiner for personlig økonomi.

- Ulempen er at mange ikke har tilstrekkelig innsikt i egen økonomi. De vet kanskje ikke hva de gjør feil eller hvilke muligheter som finnes. Nordmenn flest bruker altfor liten tid på egen økonomi, erfarer hun.

Det ble spesielt tydelig i fjor vår da Norge ble stengt ned på grunn av pandemien.

SETT AV MER TID: Vi nordmenn flest bruker altfor liten tid på egen økonomi, sier Ingjerd Spiten, personmarkedssjef i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal

Ditt økonomiske DNA

- Da tok mange kontakt med banken for å få hjelp. Noen fordi de fikk redusert inntekt og trengte avdragsfrihet. Andre fordi de fikk mindre å bruke penger på og mer på konto. Mange fikk seg en vekker da vi gjennomgikk økonomien deres, forteller hun.

Siden har etterspørselen etter lett tilgjengelig privatøkonomiske tips og råd bare fortsatt å øke. Det er bakgrunnen for at banken har utviklet denne testen og gjort det mulig for alle å finne sitt «økonomiske DNA», det vil si hvordan du som person er når det kommer til økonomi.

BIDRAGSYTER: Rolf Marvin Bø Lindgren, en av Norges fremste eksperter på personlighetspsykologi. Foto: DNB

Personligheten din styrer valgene du gjør

Testen inneholder nemlig også en personlighetstest. Den baserer seg på forskning og er i hovedsak utviklet av Rolf Marvin Bø Lindgren, en av Norges fremste eksperter på personlighetspsykologi.

Lindgren presiserer at personlighetstesten kun har én hensikt: 

- Den skal hjelpe deg å forså egen atferd og hva du må jobbe med for å bli en bedre utgave av deg selv når det kommer til økonomi, sier han.

God investering

Personlighetsdelen kan hoppes over, men Spiten oppfordrer alle til å ta hele testen for å få best mulig innsikt i egen økonomi og hva du eventuelt må gjøre for å forbedre den. 

- Investerer du litt tid på å ta denne testen, kan det blir din beste investering noensinne. For her kan du få verdifull innsikt, poengterer hun.

HELSESJEKK AV EGEN ØKONOMI: Her vil du finne ditt eget økonomiske DNA. Foto: DNB

Dette er testen som vil finne ditt økonomiske DNA:

Testen er en «helsesjekk» av egen økonomi og er delt inn i demografi, personlighet, sparing, forbruk, lån og forsikring. Disse temaene trenger banken informasjon om for å kunne gi deg råd. Du får derfor tilsvarende spørsmål i testen som bankens rådgivere stiller i kundesamtaler for å avdekke behov.

Personlighetstesten som er inkludert, er basert på såkalte Big5, også kjent som femfaktormodellen for personlighetstrekk. Hensikten er at du skal forstå hvordan du tar valg og hva du må jobbe med for å bli en bedre utgave av deg selv når det kommer til økonomi.

Når du har fullført testen får du:

  • En beskrivelse av «Ditt Økonomiske DNA» og personlige råd basert på inputen du har gitt. 
  • Tips om relevante produkter og tjenester .
  • Tilbud om å snakke med en rådgiver hvis du har behov for det.

Testen videreutvikles fortløpende og vil bli bedre jo flere som tar den.

Bidragsytere:

Forsker og psykolog Rolf Marvin Bø Lindgren og psykologspesialist og Phd-stipendiat  Jan Ove Hesselberg har vært bidragsytere i utviklingen av spørsmålene knyttet til personlighet og hvordan fatte beslutninger.

Her kan du ta testen