Fem tips til hva du kan bruke skattepengene på

Fra og med torsdag, 20.juni, begynner skattepengene å rulle inn på konto for de som får igjen. Vet du hva du skal bruke pengene på?

FÅ VERDI FOR PENGENE: – En gyllen mulighet til å realisere noe du drømmer om eller betale ned ekstra på gjeldshaugen slik at du kan sove bedre om natten, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl. Foto: Stig B. Fiksdal.
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 20. jun. 2019
Artikkelen er flere år gammel

I år er det 2,7 millioner nordmenn som får tilbake på skatten, og i snitt får vi igjen 11.000 kroner hver. Aldri har vi mer å rutte med enn i juni, med utbetaling av både feriepenger og skattepenger før tiden er inne for å ta sommerferie.

Den største feilen du gjør …

– Den største feilen du gjør er å ikke ha et klart mål for skattepengene. Bruk tiden nå i forkant til å legge en slagplan slik at pengene ikke forsvinner inn i daglig forbruk, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

Usikre på hva vi skal bruke pengene på

I år er det flere nordmenn som er usikre på hva de skal bruke feriepengene og skattepengene på, viser undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB. To av ti vet ikke hva de skal bruke feriepengene på, mens tre av ti sier det samme om skattepengene.

– Årsaken til usikkerheten rundt hva du skal bruke pengene på kan være flere. Etter historisk lav boliglånsrente over mange år, har renten nå begynt å stige. Dette kan føre til at noen blir mer avventende til hvordan du skal bruke pengene, sier Sandmæl.

Husker du hva du brukte pengene på i fjor?

Også for de som har en plan med pengene, er det fort gjort å bli ivrig når de første står på konto.

– Husker du hva du brukte pengene på sist gang du fikk igjen på skatten? Spør Sandmæl og påpeker at dette er en gyllen mulighet til å realisere noe du drømmer om eller betale ned ekstra på gjeldshaugen slik at du kan sove bedre om natten.

HYSJ: Kan «Tina» be eksen om å få tilbake penger? Hør lytteres tabuspørsmål og få gode råd i Silje Sandmæl sin nye podkast «Pengetabu». Foto: Stig B. Fiksdal.

Sandmæls fem tips til hva du kan bruke skattepengene på

Din første bolig

Er du ung og enda ikke har kjøpt din første bolig, kan skattekronene være en gyllen anledning til å fylle på BSU-kontoen. Da vil du jo i tillegg få skattefradrag på pengene til neste år.

Noe du drømmer om

Skal du bruke pengene på årets ferie, eller noe annet du drømmer om bør du opprette en egen konto pengene kan stå på til de skal brukes. Dette kan du enkelt gjøre i nettbanken, eller du kan laste ned appen Spare. I Spare kan du opprette så mange sparemål du vil der hvert mål få en egen konto. For å passe på at du når målet ditt kan du velge mellom ulike sparemetoder.

For å lykkes med sparingen kan du bruke skattepengene som en kick-start samtidig som du oppretter en fast månedlig spareavtale. Regn gjerne ut hvor mye penger du trenger slik at du vet hvor mye du må spare i måneden.

Sparing til barnas fremtid

Ønsker du å bruke pengene på barnas fremtid, som bolig eller studier? Da anbefaler jeg deg å putte pengene ifond eller i BSU Start. Du kan spare i BSU Start fra barnet er null år og du får samme gode rente som på vanlig BSU.

Sparing til barn? Les mer om de ulike alternativene du har.

Betale ned gjeld

Har du dyr gjeld, som kredittkort eller forbrukslån, anbefaler jeg deg å bruke skattekronene på å betale ned det du klarer. Hvis du ikke har dette kan du bruke pengene på å betale ned ekstra på boliglånet.

Det er varslet videre renteheving. Da kan det å betale ned mer på boliglånet være klokt. I tillegg til å ta en større innbetaling kan du endre slik at du betaler litt mer hver måned. Da slipper du store omveltninger i økonomien din hvis renten fortsetter å stige, sier hun.

Bygge opp en buffer

Alle bør ha en buffer i tilfelle noe uforutsett skulle skje. Plutselig går vaskemaskinen i stykker eller du må fikse på noe med tennene som ender opp med å koste skjorta. Vi kan aldri spå hva som vil skje i fremtiden og derfor er det best å være føre var. Buffer bør du ha stående på vanlig sparekonto.