Forbrukerøkonomen forklarer:

Fått igjen på skatten? - Det kan du tape penger på

- Du kan gå glipp av fortjeneste, forteller forbrukerøkonom.

FORSVINNER: - Ja, det er tvangssparing, men mange lar bare pengene forsvinne inn i daglig forbruk, forteller forbrukerøkonomen. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 30. apr 2021
Artikkelen er flere år gammel

De aller fleste av oss tenker at det er bra å få tilbake på skatten og føler oss «heldige» når dette er tilfelle. På motsatt side får vi oss en skikkelig smell når vi må betale restskatt.

Men, er dette egentlig en lønnsom tankegang?

- Hvis du klarer å spare pengene selv vil dette kunne gi deg mer igjen enn å la staten spare for deg, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. 

MER IGJEN: - Du ville for eksempel fått mer igjen for å spare på en boligsparekonto til barna dine. Foto: Stig B. Fiksdal

Hvorfor er det slik?

Du får igjen på skatten fordi du har betalt for mye skatt gjennom året. Disse pengene som staten passer på for deg får du null rente på i 2020. 

Her kan det være snakk om flere tusen kroner forskjell
Silje Sandmæl

- Hadde du spart de pengene selv ville du sittet igjen med en fortjeneste. For i stedet for null rente kunne du fått en avkastning på pengene. Enten ved å sette de på en sparekonto eller i et fond. Du har også tapt kjøpekraft fordi pengene dine har vært bundet opp, forteller Sandmæl. 

Fått igjen på skatten? Få råd til hvordan du kan plassere dem smart i appen Spare. 

Ta en gjennomgang av hvordan du sparer og ta noen grep, sier forbrukerøkonomen. Foto: Stig B. Fiksdal

Skattepengene kan oppleves som «gratis»

Å få igjen på skatten er altså vel og bra. Men, med litt planlegging kan du få igjen enda mer. 

Tre av ti er usikre
Silje Sandmæl

- Gå inn på skatteetaten sine sider og beregne skatten din slik at du unngår å betale for mye eller for lite i skatt. Sett heller av mer til sparing for en eventuell baksmell enn å betale inn for mye, sier forbrukerøkonomen. 

Når DNB har spurt nordmenn hva de skal bruke skattepengene på sier hele tre av ti at de er usikre. 

- Skattepenger oppleves litt som «gratis» penger, og kan derfor lettere forsvinne inn i daglig forbuk. Og da får du jo ikke noe glede av dem. Her er det viktig å huske på at dette er penger du har jobbet hardt for gjennom året, sier Sandmæl. .

- Sparing handler jo om å realisere drømmer og skape muligheter, legger Sandmæl til. 

Ta grep om sparingen din

- Det positive med å få tilbake på skatten er at det er tvungen sparing av penger du kanskje ellers ikke ville spart selv. Men, hva med å se på hvordan du sparer og ta noen grep for å lykkes bedre i fremtiden?, sier Sandmæl. 

Skattetrekket ditt er satt for høyt
Silje Sandmæl

Sandmæl anbefaler å legge en plan for hvordan du skal spare gjennom året for så å gå inn og endre på skattekortet ditt for 2021.

Her er forbrukerøkonomens tips til hvordan du bør plassere sparepengene dine.