Har fått hverdagen snudd på hodet

Hedda bruker innetiden til å perle smykker på bestilling

Nylig bodde Hedda (21) i Ås og jobbet deltid på restaurant. Så måtte hun flytte hjem til foreldrene …

NYTT LIV I BARNDOMSHOBBYEN: Da Hedda Larssen (21) oppdaget perleskrinet sitt fra barndommen oppstod nytt liv i en gammel hobby. Foto: Kornelia Minsaas
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 27. apr 2020
Artikkelen er flere år gammel

- Perlegleden fikk jeg for bare noen måneder siden, etter jeg ryddet pikerommet og fant to gamle brett med perler. Det ga et nytt liv til barndomshobbyen. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle gjøre dette i voksen alder, men nå perler jeg altså smykker på bestilling gjennom Instagramkontoen min @perledatter, forteller Larssen.

I januar lagde tjueenåringen sitt første smykke for moro skyld, men oppdaget raskt at venner og familie ble interessert i hva hun drev med. 

Det var aldri intensjonen, men nå har smykkene blitt en liten inntektskilde
Hedda Larssen

- Jeg startet med to små perlebrett og YouTube-tutorials. Nå har jeg plutselig kjøpt perler i alle regnbuens farger, og designer smykkene selv. Det har skjedd veldig fort, men det er utrolig gøy, sier den entusiastiske studenten. 

Kreativiteten dyrkes med mer tid på hendene

Koronasituasjonen har gitt Hedda Larssen tid til å dyrke oppfinnsomheten. Hverdagen har fått et nytt mønster nå som universitetet har stengt dørene, skolesemesteret går digitalt og hun er permittert fra deltidsjobben.

- Med mer tid på hendene har jeg også funnet fram symaskinen, og prøver meg fram med ulike oppskrifter og tekstiler. Jeg bruker også restestoff til å sy små smykkeposer, som både beskytter og gjør det litt hyggeligere å sende av gårde til de som bestiller, forteller Larssen.

RESTER: Jeg bruker også restestoff til å sy små smykkeposer, forteller Larssen. Foto: Kornelia Minsaas
Det var først litt ukomfortabelt at folk ville betale
Hedda Larssen

Larssen fortetter at hun i utgangspunktet lagde smykker for moro skyld og ga de bort gratis, men så begynte forespørslene å strømme på.

- Folk insisterte også på å betale, for det koster jo en del for utstyr og kvalitet, i tillegg til at arbeidet krever tid. Det var aldri en intensjon å tjene penger på dette, men nå har smykkene altså blitt en liten inntektskilde.

Som var en litt rar følelse, innrømmer hun. 

- I starten var det litt ukomfortabelt å motta penger, men nå har jeg innsett at jeg fortjener det. Jeg er jo faktisk flink til dette, sier Larssen. 

SELVTILLITEN HAR VOKST: - Når amatørhobbyen plutselig blir en ekstrajobb, er det lov å tenke at man er dyktig, sier Larssen. Foto: Kornelia Minsaas
Det er lov å fortelle seg selv at man er dyktig
Hedda Larssen
PERLER PÅ EN SNOR: Det som først var ment for moro, har nå blitt en liten butikk. Foto: Kornelia Minsaas

Å tjene penger på hobbyen krever litt selvtillit

Larssen forteller om en bratt lærekurve hvor hun har innsett at selvtillit og kunnskap har mye å si for å kunne selge ting man lager selv. 

- Men når du plutselig sitter med 30 bestillinger fra kjente og ukjente, er det lov å fortelle deg selv at du er dyktig.

Dette har også gitt henne driven til å satse mer på smykkeproduksjon fremover, forteller hun. 

For å finne ideer til mønster og fargekombinasjoner tyr Hedda Larssen til sosiale medier. I det «enorme inspirasjonsuniverset» finner hun i alt fra «memes» til bilder av favorittartisten Anderson .Paak.

- Jeg oppdager ofte fargekombinasjoner til smykkene mine gjennom antrekk eller kunst. Når jeg i tillegg bruker gamle gjenbruksperler fra jeg var liten, får jeg krysset moderne med gammelt, slik at designet blir unikt, avslutter perleentusiasten.