Det er sommer og høysesong for bryllup:

Mange sier ja til mer enn de aner

Mange gifter seg uten å skjønne rekkevidden av at de samtidig signerer på felleseie. De vet heller ikke om retten til å skjevdele.

HVA SIER HUN JA TIL? De som ikke har laget en ektepakt sier ja til felleseie når de sier ja til hverandre. Foto: NTB
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 12. aug 2024
Artikkelen er flere år gammel

Det er daglig leder og gründer Cathrine Bach og partner Monica Bjøndal Andrésen i Ally Advokater som opplever dette.

Som advokat har Bjøndal Andrésen vært involvert i flere skilsmissesaker hvor partene er blitt overrasket over utfallet av det økonomiske oppgjøret.

– Når en økonomisk fornuftig person vil skille seg fra en økonomisk rotekopp, kan skilsmisseoppgjøret oppleves som overraskende urettferdig hvis vedkommende må bruke av sine midler til å gjøre opp halvparten av gjelden til rotekoppen. Men det er det mange som må. Det er konsekvensen av å være gift, fastslår hun.

VIKTIG: Monica Bjøndal Andrésen og Cathrine Bach i Ally anbefaler flere å sette seg inn i de økonomiske konsekvensene av å gifte seg og skille seg. Foto: Ally

Unntak i Ekteskapsloven

Hovedregelen etter ekteskapsloven er at formuen til ektefellene skal deles likt ved skilsmisse, med mindre dere har avtalt noe annet i en ektepakt.

Skjevdeling er et unntak fra denne regelen. Det gir en ektefelle rett til å holde visse verdier utenfor delingen. Dette kan være midler som en ektefelle hadde før ekteskapet ble inngått, eller midler som senere er tilegnet seg ved arv eller gave fra andre enn ektefellen. Den som krever skjevdeling må imidlertid kunne dokumentere at det er riktig å holde de aktuelle verdiene utenfor.

Spesielt tilbud til DNBs programkunder

Ally har nå utviklet en dynamisk skilsmissekalkulator som kan brukes til å forstå de økonomiske konsekvensene av å gifte seg og skille seg:

  • DNBs programkunder kan bruke skilsmissekalkulatoren kostnadsfritt

  • Programkunder får også tilbud om ett 15 minutters kostnadsfritt videomøte med en av Allys ansatte for å få hjelp til å forstå kalkulatoren eller resultatene.

  • De får også 25 prosent rabatt på fastpriser og timepriser med Allys advokater til å megle mellom partene, lage skifteavtale og bistå med oppgjøret, bistå i barnefordelingssaker eller annet.

    Slik kan programkunder bruke Ally advokater

    Bli programkunde i DNB

Slik fungerer skilsmissekalkulatoren    

Kalkulatoren er ment som en veileder til det økonomiske oppgjøret ved opphør av ekteskapet. Den vil lage et forslag, ikke en fasit, for at partene skal kunne ta egne grep.

– Målet er at kalkulatoren skal hjelpe flere til å kunne lage gode og rettferdige avtaler som gagner begge parter, sier Bach. 

Kalkulatoren er tilgjengelig på dnb.no. Kundene må logge seg på med BankID og legge inn verdier, gjeld og annen informasjon om egen økonomi. Den beregner fortløpende summen som den ene eventuelt må betale til den andre basert på dataene som er lagt inn. For å endre summen, kan de endre på hvem som skal ha hva og legge til nye verdier.

– Ved å benytte kalkulatoren vil dere få en oversikt som kan danne et grunnlag for et oppgjør mellom dere, en såkalt skifteavtale, forklarer hun.

Viktig å se fremover

Kalkulatoren har to målgrupper; de som skal gifte seg samt ektepar som vurderer skilsmisse.

– Uansett om du gifter deg eller blir samboer er det viktig å tenke fremover og få på plass avtaler om hvem som eier hva og hvordan ting skal deles. Det er viktig at dette gjøres i «fredstid» og ikke når dere ikke lenger klarer å snakke sammen, presiserer Bjøndal Andrésen.

Relatert artikkel: Gir nyskilte økonomisk rådgivning

Ektepakt

På samme måte som samboere bør lage samboeravtale, bør de som gifter seg tenke gjennom hva de har med seg inn i ekteskapet og vurdere om det er behov for å lage ekstra avtaler om særeie. Det kan gjøres med en ektepakt. Mal og veiviser for dette er også laget av Ally og tilgjengelig for DNBs programkunder.

Nå kan de som skal gifte seg bruke skilsmissekalkulatoren til å se hvordan det å ha felleseie eller særeie vil slå ut ved et eventuelt fremtidig brudd.

Mange lurer på om de har råd til å skille seg

Kalkulatoren vil også være til god hjelp for gifte som vurderer skilsmisse. De kan bruke den til å finne ut om de har råd til å skille seg.

En skilsmisse blir gjerne dyr uansett fordi begge må etablere seg på nytt med hver sin bolig og bare én inntekt.

– Men mange er usikre på hvor dyrt dette blir, og om de i det hele tatt vil ha råd til å skille seg, merker Bjøndal Andrésen.

Økonomiske forhold du bør tenke gjennom før samlivsbrudd eller skilsmisse

Relatert artikkel: Har du råd til å skille deg?