Høye strømpriser:

Kjøreregler for kollektivet

Strømprisene er høye, og kan være roten til dårlig stemning i kollektivet. Slik unngår du det.

DET ALLER VIKTIGSTE TIPSET: Sjekk strømpris.no om du kan få en billigere strømavtale, er ett av tipsene Connie Lunde får av Silje Sandmæl. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 08. des 2022
Artikkelen er flere år gammel

De fleste har fått med seg at strømprisene er høye for tiden, og mange er bekymret for de økte utgiftene. 

En undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB, viser at unge er overrepresentert blant de som bekymrer seg for økte utgifter. 

Derfor har Connie Lunde, ambassadør for DNB Ung, tatt tak i forbrukerøkonom Silje Sandmæl og spurt henne om råd til hvordan unge som bor i kollektiv kan kutte i strømregningen. 

Slik unngår dere sjokkregningen:

  • Ta kortere dusjer, og ikke la vannet renne unødig.
  • Fyll opp oppvaskmaskinen før den settes på! 
  • Planlegg klesvasken sånn at dere kan samkjøre. Fyll opp vaskemaskinen helt før dere setter den på. Unngå tørketrommel.
  • Unngå å vaske opp for mye for hånd! Denne er kanskje litt overraskende, men det går ofte unødvendig mye varmtvann til oppvasken. Derfor kan der være bedre å benytte oppvaskmaskinen, så lenge du fyller den helt opp først. Benytt gjerne kort program.
  • Slukk lys i rom du ikke er i!
  • Lukk dører til rom som ikke trenger oppvarming.
  • Senk innetemperaturen et par grader, og gjerne mer når du ikke er hjemme, og kle på deg litt ekstra. Men ikke sitt inne og frys for mye!
  • Det aller viktigste tipset: Gå inn på strømpris.no og sjekk om du kan få en billigere strømavtale. Bytt til en av spotprisavtalene som kommer på topp. Bestill varsel på SMS ved inngåelse av avtalen, så vil du få en melding før strømprisgarantien utgår. Dette er fordi mange opplever å bli flyttet over på en dyrere avtale etter endt garantiperiode.

– Det som ligger på topp, er ofte kampanjepriser. Etter et år skrus prisene gjerne opp. Derfor er det viktig at man bytter strømleverandør hvert år, sier forbrukerøkonomen.

– Følg med på bruken

Sandmæl opererer med en tredeling av strømforbruket: Oppvarming, faste installasjoner som kjøleskap og wifi (som kan utgjøre så mye som 10 prosent av strømregningen) og atferd.

Hun anbefaler varmt å bruke strømselskapenes apper til å sjekke hvor mye strøm du faktisk bruker – og når.

– Da kan man se hvor man kan spare penger. Når man kan dusje, sette på oppvaskmaskinen og lade bilen. Her gjelder det å tenke seg om, sier hun og forteller at i hennes familie har det nå gått sport i å se hvem som kan dusje kortest.

– Skru av varmekablene når det er varmt ute. Det kan dere spare ganske mye på, sier hun.