Nå kommer skattepengene: – Slik bør du bruke dem

Fra og med onsdag vil de aller fleste få utbetalt skattepengene sine. Her er Silje Sandmæls tips til hvordan du bør bruke dem.

Lesetid 2 min lesetid
Publisert 04. sep. 2015
Artikkelen er flere år gammel

Over 80 prosent av dem som får igjen penger på skatten, fikk i løpet av forrige uke beskjed om at skatteoppgjøret er ferdigstilt. Dermed vil de ha pengene på konto i løpet av denne uka. Fikk du ikke melding forrige uke, vil du motta pengene først til høsten.

Skattepengene kan komme som en hyggelig overraskelse for mange, og da frister det kanskje med en ekstra dyr reise, en ny tv eller en designerveske du ellers ikke har råd til.

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB, brukte 25 prosent fjorårets skattepenger på sparing, mens 14 prosent brukte pengene på ferie. At såpass mange valgte sparing, gleder forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

– Det er mange gode grunner til å ha gode sparevaner. Det gjelder når du er ung, for å komme inn på boligmarkedet – men det er vel så viktig når du blir eldre, da du kan spare til en sunn buffer og pensjon, sier hun.

Er du under 34 år, anbefaler hun å sette inn pengene på BSU. Da kan du sikre deg 5.000 i skattelette til neste år om du klarer å spare opp maksbeløpet på 25.000 kroner.

– Tilbakebetalt skatt er også en gyllen mulighet til å spare opp en buffer, slik at du har penger til overs til uforutsette utgifter hvis bilen ryker eller vaskemaskinen streiker, sier hun.

Hun forteller at mange nordmenn er gode på dette allerede, og er du en av dem, anbefaler hun deg å nedbetale gjeld.

– Hvis du også kan sjekke av den boksen, ville jeg begynt med langsiktig sparing til pensjon. Vi nordmenn er altfor dårlige til å tenke fremover.