Skattemeldingen:

Endringer i privatøkonomien påvirker skatten din

Har du vært permittert, fått ekstra inntekt, jobbet mer hjemme, fått økte lånekostnader eller endret familiesituasjon?

TO SKATTERÅD: - Ha alltid et blikk på skattekortet og sjekk skattemeldingen nøye, sier DNBs Silje Sandmæl. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 21. mar 2022
Artikkelen er flere år gammel

Dette er eksempler på forhold som kan endre hvor mye skatt du skal betale.

Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, oppfordrer deg til å gå inn på skatteetaten.no jevnlig for å sjekke og eventuelt justere skattekortet ditt.

- Når det skjer endringer som påvirket privatøkonomien din, virker det også inn på hvor mye skatt du skal betale, sier hun.

Skattekortet må være riktig for at du skal betale riktig skatt fram i tid. 

Har du spørsmål knyttet til skattekortet, finner du svar på det meste på skatteetaten.no

Sjekk også skattemeldingen nøye

Minst like viktig mener hun det er å sjekke om skattemeldingen er riktig. Skatteetaten sender i år ut skattemeldingen for 2021 i tidsrommet 16. mars til 4. april.

Mens skattekortet viser hva du skal betale i skatt fram i tid, er skattemeldingen en foreløpig beregning på om du har betalt for lite eller for mye skatt. Har du betalt for lite, får du restskatt. Har du betalt for mye, får du tilbake.

- Du er selv ansvarlig å gjennomgå skattemeldingen. Har du hatt endringer i privatøkonomien er det spesielt viktig å sjekke at skattemeldingen er riktig utfylt, presiserer hun.

Sandmæl ber deg være spesielt oppmerksom på følgende:

  • Har du fått med alle fradragene du har krav på? Sjekk hva du kan få fradrag for på Skatteetatens fradragsveileder.
  • Har du solgt bolig med gevinst? Det kan være skattepliktig, og du finner informasjon på skatteetaten.no om hvordan du skal fylle inn de riktige opplysningene i skattemeldingen.
  • Har du leid du ut bolig eller fritidseiendom? Da kan inntekten være skattepliktig. På skatteetaten.no finner du informasjon om hvordan du skal rapportere det riktig i skattemeldingen. 
  • Noen av dine investeringer må du selv føre inn i skattemeldingen. Dette kan være kryptovaluta, utenlandske aksjer og enkelte andre finansprodukter som ikke er forhåndsutfylt. Alt skal rapporteres i skattemeldingen, og du bør sjekke at det som står i skattemeldingen stemmer overens med årsoppgavene dine.
  • All inntekt og alle verdier du har i andre land skal rapporteres i skattemeldingen i Norge.  Skatteavtaler med andre land sørger for at du ikke blir dobbeltbeskattet.

Fristen for å gjøre endringer i skattemelding er 30. april.

Les også disse sakene: