Skattemeldingen er rett rundt hjørnet:

Korona gjør at noen må betale mer skatt – andre mindre

Korona har ført til permitteringer, hjemmekontor og billigere boliglån. Det påvirker også skatten din.

SKATT: Hvis korona har påvirket privatøkonomien, har den nok også påvirket skatten din, sier DNBs Silje Sandmæl Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 09. mar 2021
Artikkelen er flere år gammel

Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, oppfordret i høst pendlere, boligeiere, permitterte og andre til å gå inn på skatteetaten.no for å sjekke og eventuelt justere skattekortet sitt. For har korona påvirket privatøkonomien din, virker det også inn på hvor mye skatt du skal betale.

Nå kommer skattemeldingen

- Like viktig er det å sjekke om skattemeldingen er riktig, sier hun.

Årets skattemelding kommer mellom 16. mars og 7. april. 

Mens skattekortet viser hva du skal betale i skatt frem i tid, er skattemeldingen på en måte fasiten; den viser hvor mye du har betalt. Har du betalt for lite, får du restskatt. Har du betalt for mye, får du tilbake.

- Selv om skattemeldingen kommer ferdig utfylt, har du ansvaret for å sjekke at opplysningene om deg er riktige og at du har fått med alle fradrag, sier forbrukerøkonomen.

Fristen for å gjøre endringer i skattemelding er 30. april.

- Har du hatt endringer i privatøkonomien er det spesielt viktig å sjekke at skattemeldingen er riktig utfylt og at du har fått med alle viktige fradrag, presiserer hun.

Sjekk hva du kan få fradrag for på Skatteetatens fradragsveileder

Mange pendlere må betale mer 

Mange pendlere må betale mer skatt fordi de i fjor jobbet mer hjemme og derfor hadde mindre reiseutgifter å tekke fra.

- De som må reise mer enn 64 kilometer for å komme på jobb, har rett til fradrag for kostnader knyttet til transport og eventuelle bompenger. Men hvis du i fjor jobbet mest på hjemmekontor, har du ikke fått trekke fra like mye, sier hun. 

Også mange boligeiere må betale mer

Rentenivået kom i fjor ned på et historisk lavt nivå, og dette har vedvart. Mange fikk derfor redusert renten de betaler på boliglånet sitt. Dermed ble det også mindre å trekke fra på skatten. 

- Når du får brev om renteendring fra banken bør du gjøre det til en regel å med en gang justere for dette i skattekortet, sier hun.

Noen skal betale mindre

Noen kan også få redusert skatt som følge av korona, for eksempel dem som i fjor fikk inntektsreduksjon som følge av permittering eller oppsigelse.

- Er du en av disse bør du sjekke at inntektsgrunnlaget er riktig. Fikk du mindre inntekt i fjor, skal du jo også betale mindre skatt, sier hun.

Ha alltid et blikk på skattekortet

Sandmæl oppfordrer alle til alltid å ha et blikk på skattekortet.

- Skattekortet må være riktig for at du skal betale riktig skatt frem i tid. Derfor bør du justere hvis det oppstår endringer i privatøkonomien din, sier hun.

Har du spørsmål knyttet til skattekortet, finner du svar på det meste på skatteetaten.no