– Det er en klar sammenheng mellom økonomi og mental helse.
Det sier forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl.
– Går du og bekymrer deg for å få endene til å møtes, har regninger og gjeld hengende over deg, eller er nødt til å ta drastiske grep for å klare deg økonomisk, så kan du bli alvorlig psykisk syk, sier forbrukerøkonomen.
Folk som ikke klarer å betale gjelden sin, har dobbelt så stor risiko for selvmord, skriver forskning.no.
– Nordmenn ligger i verdenstoppen i privat gjeld. Det gjør også at mange er veldig utsatt dersom prisene øker eller inntektene går ned, sier Sandmæl.
Hun legger til:
– Høye strømpriser, matvarepriser og stigende rente er en belastning for de aller fleste, og har allerede begynt å tære på lommeboka. Med vinter i vente og flere rentehevinger, er det helt naturlig at mange nå går med en klump i magen.
Ifølge en undersøkelse gjennomført av Norstat for DNB oppgir annenhver nordmann at det kommer til å bli tøft for lommeboka fremover.
Ifølge Sandmæl er det mange som ikke tør å snakke om betalingsproblemer eller de økonomiske bekymringene man har.
– Men vit at du ikke er alene om å synes at det er tøft nå. Jeg vet at mange føler på skam når det kommer til økonomiske utfordringer. Grunnen er ofte at man føler at tilsynelatende «alle andre» har stålkontroll og god råd. Men, det bildet er en illusjon. Mange har utfordringer med å betale, og enda flere vil få det fremover, sier Sandmæl.
Hun oppfordrer derfor til økonomisk åpenhet, fordi hun tror det vil fjerne en del tabu folk føler på.
– Det er også langt bedre at vennegjengen vet at du ikke har penger til å være med og spise ute, for da kan de heller invitere til en hyggelig og billigere middag hjemme, påpeker Sandmæl.
Akutte kriser, brå livsendringer og personlige utfordringer kan ramme alle, og da er det viktig å vite at banken alltid er åpen for en prat, og finne løsninger sammen med deg.
– Selv om situasjonen du er i føles håpløs, er det alltid best å ta kontakt med banken så tidlig som mulig. Hvis du venter, vokser problemene seg bare større, kommenterer Sandmæl.
Banken kan både hjelpe deg med å planlegge økonomien fremover, sette opp budsjett og tilby tjenester som avdragsfrihet dersom du har problemer med å betale ned lånet ditt en periode.
– Mange føler seg urolige og at de ikke har helt kontroll nå som alle utgifter øker. Da er det beste du kan gjøre å få oversikt over alle utgiftene dine, forklarer Sandmæl.
Sandmæl råder deg til å sette opp et budsjett, og se på hvilke utgifter du eventuelt har mulighet til å droppe, eller spare inn på.
– Jeg anbefaler å gå gjennom alle avtaler en gang i året og eventuelt forhandle deg til en bedre avtale. Dette gjelder både boliglånsrenta, strømavtalen, forsikringer, internett og mobilabonnement.
Hun tipser om finansportalen.no og strøm.no for å sammenligne priser.