Har du dyre smålån?

Har du kredittkortgjeld, forbrukslån eller kanskje begge deler? Da kan det være mye å spare på å samle og refinansiere gjelden.

DYRE SMÅLÅN? Gjeldsrådgiver Martin Berge Laukøy hjelper hver dag DNB-kunder med å samle og refinansiere kredittkortgjeld og andre dyre smålån. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 05. sep 2023
Artikkelen er flere år gammel

DNBs erfarne gjeldsrådgiver, Martin Berge Laukøy, er klar på at ingen har noe å tape på å få et tilbud om refinansiering av slik gjeld.

– Lovgivningen er veldig grei her. Vi er avhengig av at kunden skal spare penger for å kunne gi tilbud. Vi kan ikke inngå en refinansieringsavtale som ikke gagner kunden, fastslår han, og viser til at dette er regulert i forskriften om forsvarlig utlånspraksis for usikret kreditt.

Avtal samtale med en rådgiver i banken her

Hvis du begynner å miste oversikt, ta kontakt for å høre om vi kan hjelpe
Martin Berge Laukøy

Laukøy hjelper hver dag DNB-kunder med å samle og refinansiere kredittkortgjeld og andre dyre smålån.

Hvem er det som har behov for å gjøre dette?

– Det er folk i alle aldre og livssituasjoner. Noen unge har kommet litt skjevt ut i startfasen på voksenlivet. Ellers ser vi folk helt opp til pensjonsalderen som har behov for å samle og refinansiere dyr gjeld.

Hvor mange slike lån har folk typisk?

– Mange har et sted mellom tre og seks kredittkort pluss forbrukslån, mye av dette i andre banker enn DNB. Noen har allerede samlet gjelden sin og trenger bare å sjekke om de kan spare penger på å refinansiere.

Tar folk kontakt selv?

– Noen, men tilbudet vårt er nok ikke så godt kjent. Tradisjonelt var det de rene forbrukslånsbankene som tilbød refinansiering av slik gjeld. Nå har disse fått konkurranse fra andre banker, og dermed er også prisene blitt bedre.

Vi har kunder som sparer mange tusen kroner på å samle og refinansiere slik gjeld hos oss
Martin Berge Laukøy

Sammenlign effektiv rente

Laukøy oppfordrer dem som vurderer å refinansiere til å sammenligne den effektive renten og ikke den nominelle. Fordi den effektive renten også inkluderer eventuelle gebyrer. 

– DNB er en av få aktører som ikke har termingebyr på forbrukslån, legger han til.

Priseksempel forbrukslån

Nominell rente fra 10,9 prosent, effektiv rente 11,7 prosent, 100.000 kroner over 5 år, etableringsgebyr 500 kroner. Kostnad 30.806 kroner. Totalt 130.806 kroner. Merk at prisene gjelder per 5. september 2023 og kan bli endret.

Mye penger å spare

Laukøy og hans kolleger får ellers tips fra rådgiverkolleger som har avdekket behov hos kunder som har henvendt seg til banken om andre ting.

– Disse kundene følger vi opp og spør om tillatelse til å gi tilbud. Nesten alle takker ja. Heldigvis, for gevinsten kan være stor for dem. Vi har kunder som sparer mange tusen kroner i året fordi de har samlet og refinansiert slik gjeld hos oss, opplyser han.

Avtal møte med en rådgiver i banken her

Ta grep i tide

Laukøy legger til at banken dessverre ikke kan hjelpe alle.

– Vi kan hjelpe de som fortsatt klarer å betjene gjelden sin, ikke dem som allerede har betalingsproblemer. Derfor det viktig å ta grep før det går så langt at gjelden blir så dyr at du ikke klarer å betjene den. Hvis du merker at du begynner å miste oversikt, ta med en gang kontakt med banken for å høre om vi kan hjelpe, oppfordrer han.

Kunder som allerede har fått betalingsanmerkninger og rettslig inkasso må banken henvise til gjeldsrådgivning i NAV.

– For disse kan det være et startpunkt for å få hjelp, sier han.