Reiselysten? Her er triksene for å gjøre ferien rimeligere

Nå er nordmenn i skikkelig feriemodus.

HVA DRØMMER DU OM? Proriter det som gir deg mest livskvalitet igjen for pengene, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 28. mai 2024
Artikkelen er flere år gammel

– Mange ser nok fram til sommerferie nå. Å bruke penger på det som gir deg økt livskvalitet er viktig, men det trenger ikke å koste skjorta dersom du planlegger godt, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. 

Triksene for å gjøre det rimeligere

Her er forbrukerøkonomens beste tips for å sikre deg utenlandsferie til en rimeligere penge.

Se på helheten

– Det er viktig å se på den totale kostnaden når du skal velge destinasjon. Det hjelper ikke at flyturen er rimelig hvis det koster skjorta å bo og leve der. Det kan lønne seg å bruke mer på fly for å komme til et land der det er rimelig å leve.

FERIE: Mange lengter etter sommerferie. Foto: Agnete Bråtun

Hva kan du spare på?

– Tenk gjennom hva som er viktig for deg på ferien og hva som er mindre viktig. Kan du for eksempel bruke beina når du skal bevege deg rundt i en storby eller er det viktig med taxi? Kan du ta tog i stedet for taxi fra flyplassen? Kan du spise på lokale restauranter i stedet for de mest populære turiststedene? Kanskje kan du bo rimelig mot at lokasjonen er bedre? Søk på nettet for å få tips fra andre reisende og finn måter du kan spare inn på.

Betal alltid i lokal valuta

– Det lønner seg alltid å velge lokal valuta når du tar ut penger eller skal betale for noe. Både minibanker, butikker og restauranter ønsker gjerne at du skal betale med norske kroner fordi de tjener mer på dette. Det betyr at det blir dyrere for deg. 

Regne ut hvor mye du skal bruke

– Hvor mye penger har du tilgjengelig å reise for og må du spare noe før avreise? Regn ut alle kostnadene knyttet til ferieturen og se hvor mye du mangler. Hvis du mangler noe kan du kanskje sette opp en fast månedlig spareavtale fram til avreise. Hvis du ikke kan spare så mye må du se på hvordan du kan kutte ned og gjøre reisen rimeligere. 

Tenk alternativt

– Velger du et populært land og by kan det fort bli dyrt. Det kan altså lønne seg å tenke litt alternativt. Undersøk om det finnes andre land, byer og områder som du kunne tenke deg å reise til. Mange nettsider som sammenligner flypriser, har et alternativ om å søke på destinasjon «overalt».

– Det er også lurt å velge litt ugunstige reisetider, både dager og tidspunkter, for å gjøre det rimeligere.

Sjekk flere aktører

– Det er lurt å sjekke ut flere aktører så du kan sammenligne hvor du kan få reisen rimeligst.