Skattemeldingen kommer nå:

Er du samboer? Unngå at den ene får alle fradragene

To av fem samboere vet ikke at de selv må korrigere og fordele felles gjeld i skattemeldingen

SJEKK FRADRAG: Samboere må selv sørge for at skattefradragene blir rettferdig fordelt. Foto: Kornelia Minsaas
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 12. mar 2021
Artikkelen er flere år gammel

Det viser en måling som DNB gjorde blant befolkningen i 2020.

Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, gjør oppmerksom på at det er den som står oppført som hovedlåntaker på boliglånet som får rentene trukket fra på skatten sin – hvis ikke boligeierne selv fordeler gjelden og rentene i skattemeldingene sine.

Skattemeldingen får du i år mellom 16. mars og 7. april, ifølge Skatteetaten.

- Sjekk den nøye og få med de fradragene du har krav på. Å gjøre denne jobben kan være verdt flere tusen kroner, erfarer Sandmæl.

Fristen for å gjøre endringer i skattemeldingen er 30. april.

Mannen får ofte hele potten

Forbrukerøkonomen oppfordrer alle – men spesielt kvinner – til å være ekstra påpasselige når det gjelder å fordele rentefradraget på boliglånet

Det samme gjelder billånet.

Her er det særlig kvinnen som er utsatt
Silje Sandmæl

Blant DNBs kunder er nesten sju av ti medlåntakere på boliglån kvinner. Det betyr at mannen oftest er hovedlåntaker.

- Hvis boligeierne ikke fordeler gjeld og renter vil den som står oppført som medlåntaker, gå glipp av rentefradrag. Her er det særlig kvinnen som er utsatt, fordi hovedlåntaker ellers vil få hele rentefradraget automatisk, gjør Sandmæl oppmerksom på.

Hvordan fordeler man?

- Her må dere manuelt dele gjeld og gjeldsrenter og sjekke om ligningen er fordelt riktig i henhold til eierbrøk, sier Sandmæl.

Er det for eksempel slik at dere skal ha halvparten av gjelden og rentene hver, må dere endre i skattemeldingen og skrive:

«Gjeld og renter flyttet fra/til samboer (navn og fødselsnummer) sin skattemelding».

Fordeling av foreldrefradrag

Har dere barn, har dere også rett på foreldrefradrag for barnepass av barn som var under 12 år i inntektsåret. Dette skal rapporteres inn av barnehage eller SFO / AKS, og vil derfor komme på skattemeldingen til den som står som avsender på betalingen.

Har dere betalt for barnevakt? Da kan dere ha rett på fradrag
Silje Sandmæl

- Dersom den ene faktisk har betalt hele regningen kan dere jo la det stå slik, men hvis dette ikke er tilfellet, må dere selv fordele, sier Sandmæl.

Det kan også være foreldrefradrag som ikke står oppført fra før, som for eksempel utgifter til dagmamma eller hvis bestemor har passet. Se hvilke tilfeller du kan få fradrag for i faktaboksen nedenfor.

- Her må dere altså fylle inn hvor mye dere har betalt på hver deres skattemelding. Fradraget for barnepass gjelder per barn. Du kan trekke fra opptil 25.000 kroner for ett barn og 15.000 for øvrige barn, sier Sandmæl.

Dette kan dere sette opp på foreldrefradraget
  • Barnehage
  • Dagmamma
  • Skolefritidsordning/idrettsfritidsordning
  • Kjøring til og fra disse hvis det er omvei til jobben
  • Betaling for formidling av barnepass
  • Fritidsordninger utenom skolefritidsordningen som for eksempel idrett, korps etc. Dette må være et fullverdig alternativ til en skolefritidsordning på barneskolen, både med hensyn til tidsrom og regularitet.