Skattemeldingen:

Er du samboer? Unngå at den ene får alle fradragene

Ni av ti samboere har fått med seg at de selv må fordele felles gjeld og gjeldsrenter i skattemeldingen.

SJEKK FRADRAG: Samboere må selv sørge for at skattefradragene blir rettferdig fordelt. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 28. apr 2023
Artikkelen er flere år gammel

Det fremgår av en fersk undersøkelse som Norstat har gjort for DNB.

For dem som ikke har fått det med seg, gjør forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, gjør oppmerksom på konsekvensen:

– Da vil bare den ene få rentene trukket fra på skatten sin, og det blir urettferdig hvis begge betaler. Derfor bør dere selv fordele gjelden hva hver av dere har betalt i renteutgifter, sier hun.

Over 5 millioner nordmenn skal ha mottatt skattemeldingen sin i tidsrommet 14. til 31. mars, og fristen for å korrigere og levere den er 30. april.

– Sjekk skattemeldingen nøye, fordel renter hvis det er aktuelt og få med de fradragene du har krav på. Å gjøre denne jobben kan være verdt flere tusen kroner, erfarer Sandmæl.

Bruk fradragsveilederen for å få med alle fradragene du har krav på . Fristen for å gjøre endringer i skattemeldingen er 30. april. 

Mannen får ofte hele potten

Forbrukerøkonomen oppfordrer alle – men spesielt kvinner – til å være ekstra påpasselige når det gjelder å fordele rentefradraget på boliglånet

Det samme gjelder billånet.

Hvordan fordeler man?

– Her må dere manuelt dele gjeld og gjeldsrenter og sjekke om ligningen er fordelt riktig i henhold til eierbrøk, sier Sandmæl.

Er det for eksempel slik at dere skal ha halvparten av gjelden og rentene hver, må dere endre i skattemeldingen og skrive:

«Gjeld og renter flyttet fra/til samboer (navn og fødselsnummer) sin skattemelding».

Fordeling av foreldrefradrag

Har dere barn, har dere også rett på foreldrefradrag for barnepass av barn som var under 12 år i inntektsåret. Dette skal rapporteres inn av barnehage eller SFO / AKS, og vil derfor komme på skattemeldingen til den som står som avsender på betalingen.

Har dere betalt for barnevakt? Da kan dere ha rett på fradrag
Silje Sandmæl

– Dersom den ene faktisk har betalt hele regningen kan dere jo la det stå slik, men hvis dette ikke er tilfellet, må dere selv fordele, sier Sandmæl.

Det kan også være foreldrefradrag som ikke står oppført fra før, som for eksempel utgifter til dagmamma eller hvis bestemor har passet. Se hvilke tilfeller du kan få fradrag for i faktaboksen nedenfor.

– Her må dere altså fylle inn hvor mye dere har betalt på hver deres skattemelding, sier Sandmæl.

Foreldrefradraget gjelder per barn. Det er opptil 25.000 kroner for ett barn og 15.000 for øvrige. For to barn er altså maksimalt fradrag på 40.000 kroner.

Har du to barn som var under 12 år i fjor, og det står 40.000 kroner i posten for foreldrefradrag, er posten fylt opp og du kan gå videre. Men står det mindre enn 40.000 kroner i posten kan du fylle på med andre utgifter. Utgifter til barnehage, SFO eller AKS er allerede fylt ut, men bør sjekkes på lik linje med annet som er ferdig utfylt.

Dette kan dere sette opp på foreldrefradraget
  • Barnehage
  • Dagmamma
  • Skolefritidsordning / idrettsfritidsordning
  • Kjøring til og fra disse hvis det er omvei til jobben
  • Betaling for formidling av barnepass
  • Fritidsordninger utenom skolefritidsordningen som for eksempel idrett, korps etc. Dette må være et fullverdig alternativ til en skolefritidsordning på barneskolen, både med hensyn til tidsrom og regularitet.