Slik blir du en prute-ekspert i ferien

Nordmenn er svært dårlige til å prute, viser en ny undersøkelse utført av Ipsos MMI for DNB. Under halvparten krangler på prisen når de handler i utlandet. – Det er å kaste penger ut av vinduet, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl. – Skal du til et land hvor det er prutekultur, vil du kaste penger ut av vinduet hvis du godtar den første prisen selgeren kommer med. Hvis du øver på å prute i utlandet, kan du spare mye på å ta med deg erfaringen hjem til Norge, sier Sandmæl.

ØV PÅ PRUTE: Hvis du øver på å prute i utlandet, kan du spare mye på å ta med deg erfaringen hjem til Norge, sier vår ekspert. Foto: NTB Scanpix
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 15. jun. 2018
Artikkelen er flere år gammel

For undersøkelsen viser at i underkant av 50 prosent sjelden eller aldri pruter i utlandet, og 70 prosent svarer det samme på spørsmål om de pruter i Norge.

Reiseekspertens beste prutetips

Ubehagelig og flaut

Den lave pruteoppslutningen i Norge viser seg å skyldes at nordmenn først og fremst synes det er ubehagelig og flaut å prute. 82 prosent av de som ikke pruter svarer at dette er årsaken, mens en av fire lar være å prute for ikke å virke gjerrig.

Ved å prute kan du spare mange tusen kroner

– Det er synd at ikke flere benytter seg av denne fantastiske sparemuligheten. Ved å prute kan du spare mange tusen kroner, hevder Sandmæl.

DET ER ER LOV Å PRUTE: Her fra et gatemarked i Turin, Italia. Foto: NTB Scanpix

Forventer at man skal prute

– Mange synes kanskje det er frekt å prute, men det er det ikke. Særlig ikke i utlandet. Der starter de gjerne med en høyere pris nettopp fordi de forventer at man skal prute, sier Sandmæl.

Hun mener pruting i utlandet er nyttig også for å ta med seg lærdommen til Norge.

– Selv om du ikke puter på samme måte her til lands, finnes det også her en kultur for dette. Det er bare så få som utnytter seg av den. Det er jo til og med flere aktører som oppfordrer til pruting gjennom prisgaranti og lavpris-løfter.

Større kvantum – bedre pris

Ifølge forbrukerøkonomen har det aldri vært enklere å prute i Norge – som hvitevarer, biler, båter, elektronikk, byggevarer og møbler. I utlandet gjelder det gjerne klær og varer i boder og markeder. Uansett hva du skal prute på, er det lurt å vite litt om hva sammenliknbare produkter koster andre steder, mener Sandmæl.

– Når du skal prute er det greit å gjøre det med et smil om munnen og be selgeren komme med et tilbud på det du skal kjøpe. Spør også gjerne om det er det beste de kan gi, sier hun.

Spør også gjerne om det er det beste de kan gi

– Det kan også være lurt å be om et skriftlig tilbud. Jo flere aktører du kontakter, jo mer vil du sannsynligvis spare. Det finnes ikke et bedre argument enn at konkurrenten tilbyr samme vare til en lavere pris. Reklame i posten kan også være til hjelp. Da har du et skriftlig tilbud å begynne med allerede der, sier hun.

Og kjøper du større kvantum, er sannsynligheten enda større for å få en bedre pris.

– Kan du for eksempel vente med å bytte ut madrassene til du skal kjøpe ny sofa? Eventuelt kan du forhøre med noen du kjenner som trenger møbler – så kan dere kjøpe sammen.

– Vær i midlertidig forberedt på at prutingen kan ende med tap, så vær forberedt på å gå ut døren tomhendt. Har du ikke den innstillingen, er det vanskelig å prute. Fall heller ikke for fristelsen å bruke opp pengene du sparer på andre ting i butikken, sier hun.

Husk denne appen

Silje oppfordrer også alle til å bruke Prisjakt-appen for å sammenligne priser.

– Handler du et sted der de har prisgaranti, bruker du bare appen for å få en bedre pris. Enklere blir det ikke! Det er verken flaut eller gjerrig. Hvorfor betale mer når du kan betale mindre, avslutter forbrukerøkonomen.

Prisjakt til iOS

Prisjakt til Android