Slik finansierer nordmenn bil – unngå løpetidsfellen

En av to nordmenn bruker av sparepengene sine når de kjøper bil. Mange av disse tar opp lån i tillegg, andre låner 100 prosent.

TRENGER DU NY BIL? DNBs Frode Skarbøvik forklarer ulike lånemuligheter. Foto: Marita Louise Olset
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 07. mai 2025
Artikkelen er flere år gammel

Det finnes flere måter å låne til bil på.

Av nordmenn som har kjøpt brukt eller ny bil i løpet av de siste fem årene, har 30 prosent finansiert den ved å ta opp billån, 14 prosent ved å øke boliglånet og 2 prosent ved å ta opp forbrukslån. Samtidig har 53 prosent (én av to) brukt av sparepengene sine. Det framgår av en fersk undersøkelse som Ipsos har gjort for DNB.

Kjøp bilforsikring her (kampanjepris fram til 15. mai)

Kunderådgiver for billån i DNB, Frode Skarbøvik, synes det er fint at så mange har sparepenger å bruke av når de skal kjøpe bil – selv om de fleste må låne i hvert fall litt av kjøpesummen.

– Trenger du å låne til bil er det viktig å velge den finansieringsmåten som er riktig for deg. Det som ser billigst og best ut ved første øyekast, behøver ikke å bli det, gjør han oppmerksom på.

Tre alternativer

Når du vurderer finansiering av bil, har du tre hovedalternativer: billån (med pant i bilen), utvide boliglånet (lån med pant i boligen) eller forbrukslån.

– Hva du bør velge avhenger av din økonomiske situasjon, bilens pris og hvor raskt du kan betale tilbake lånet, mener Frode.

Fordeler og ulemper

Her forklarer han fordelene og ulempene med de ulike alternativene:

1. Billån (lån med pant/sikkerhet i bilen):

Fordeler: Lavere rente enn forbrukslån siden bilen fungerer som sikkerhet, mulighet for inntil 10 års nedbetalingstid.

Ulemper: Banken tar salgspant i bilen og kan kreve full kaskoforsikring.

Søk billån innen 18. juni og få kampanjerente

2. Øke boliglånet (lån med pant/sikkerhet i boligen)

Fordeler: Dette alternativer har laveste rente og lang nedbetalingstid. Vær imidlertid oppmerksom på at du må betale ned bildelen raskere enn resten av boliglånet for at det skal lønne seg:

Regneeksempel: Hvis du øker boliglånet med 250.000 kroner til bil og betaler ned denne summen over 25 år, vil det koste deg 460.000 kroner i renter og avdrag. Betaler du derimot denne summen tilbake i løpet av 5 år, koster det bare 287.000 kroner. Til sammenligning vil et billån (med salgspant i bilen) med 5 års nedbetalingstid koste 308.000 kroner. 

Ulemper: Når du låner opp på boligen din reduserer du boliglånslånerammen din og dermed også muligheten til å bruke denne hvis du skal pusse opp, kjøpe fritidsbolig eller hjelpe barn inn på boligmarkedet.

Søk om å øke boliglånet her

Søk rammelån her

3. Forbrukslån:

Fordeler: Ingen sikkerhet kreves, rask behandlingstid, fleksibelt.

Ulemper: Rentekostnaden er høyere og mulig nedbetalingstid kortere enn på sikrede lån.

Søk forbrukslån her

* I regneeksempelet er det brukt nominell rente på 8,5 prosent på billån og nominell rente på 5,5 prosent på boliglån. Gebyrer er ikke inkludert.