Har du stramt budsjett?

10 sparetips til deg som er student

Slik klarer Connie å spare penger selv med stramt studentbudsjett

SPAR PENGER: Silje gir Connie og Nathaniel sparetips som faktisk funker for studenter. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 5 min lesetid
Publisert 15. feb 2023
Artikkelen er flere år gammel

Når man går fra å bo hjemme, og kunne bruke alle pengene sine på seg selv, blir overgangen ofte stor når man plutselig får utgifter som strøm, leie og mat. 

Derfor har forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, hjulpet Connie Lunde, som står bak Instagram-kontoen @dnbung, med å finne ut hvor hun kan kutte i sine utgifter for å spare mest mulig penger.

Etter å ha testet ut sparetipsene, har Connie funnet ut at det faktisk er mulig å spare penger selv om budsjettet er stramt.

Her er Connie og Siljes 10 beste tips til studenter.  

1. Prioriter pengene dine

Det viktigste du kan gjøre for økonomien din er å få en oversikt over hva som MÅ betales. Dette er ting som husleie, strøm, mat og semesteravgift. Sett det inn i et budsjett. På denne måten vet du hvor mye du sitter igjen med til kos og moro. 

– De unge går fra å bruke alle pengene sine på seg selv, til å plutselig måtte prioritere seg selv sist. Dette er utfordrende for mange, og derfor er det ekstra viktig at de vet hva pengene går til, sier Sandmæl.

2. Jobb ved siden av studiene

– En deltidsjobb ved siden av studiene er ikke bare lurt med tanke på å tjene litt ekstra penger. Det gir deg også mulighet til å lære masse, møte nye mennesker og bygge nettverk, forteller Connie. 

– Det er viktig å være på hugget og sende søknader. Det verste du kan få er et nei, påpeker Sandmæl. 

Du kan også tilby deg å klippe plenen hjemme hos mor og far eller handle for bestemor.

– Om du tar på deg småjobber hjemme hos folk kan du tjene opp til 6.000 kroner helt skattefritt per jobb, påpeker forbrukerøkonomen. 

FÅ OVERSIKT: Det første Silje tipser Connie om, er å få en oversikt over de forskjellige utgiftspostene. Foto: Stig B. Fiksdal

3. Lei ut 

Har du en ballkjole eller et telt liggende i boden? Lei det ut for å dra inn noen ekstra kroner. Du kan leie ut ting for opp til 10.000 kroner helt skattefritt.

Du kan legge ut ting til leie på Tise, Facebook Marketplace eller Finn.no.

– Jeg hadde en litt fancy symaskin som jeg fikk i gave for lenge siden, men som jeg egentlig ikke hadde brukt noe særlig. Den fikk jeg leid ut for en liten sum, noe som overrasket meg. Det var sykt digge penger, sier Connie. 

4. Selg unna ting du ikke trenger

På de samme plattformene kan du selge unna ting du ikke trenger.

– På dette punktet fant jeg etter hvert ut at det var masse penger å hente, sier Connie. 

5. Arranger byttekvelder eller kjøp brukt

For å slippe og kjøpe nytt hver gang du trenger et antrekk å ha på deg på byen, kan du byttelåne med venner eller sjekke ut bruktmarkedene. 

– Jeg prøver å alltid sjekke om jeg kan låne noe før jeg kjøper noe nytt. Det sparer både lommeboka og miljøet, sier Connie. 

6. Kutt ut unødvendige kostnader

Man kan spare en hel del penger med enkle tiltak, og som oftest er det lettere å begynne i det små. Planlegg og prioriter hva du ønsker å bruke penger på, og kutt resten.

– Hver gang jeg får lyst til å kjøpe noe nytt, pleier jeg å spørre meg selv – trenger jeg virkelig dette? Da får jeg tenkt meg om to ganger, og ender ofte med å ikke bruke pengene, sier Connie. 

Trenger du for eksempel tre strømmetjenester eller holder det med en? Sandmæl anbefaler også å dele strømmetjenester med venner og familie slik at alle slipper å ha hver sin. 

– Før hadde jeg masse abonnementer jeg ikke engang visste at jeg betalte for. Så tok jeg en opprydning og nå deler jeg både Netflix og Spotify med resten av kollektivet mitt, sier Connie.

Spør deg selv: Trenger jeg virkelig dette?
Connie Lunde
TRENGER JEG DET?: Connie har blitt flink til å alltid spørre seg selv om hun virkelig trenger noe før hun bruker penger. Foto: Stig B. Fiksdal

7. Utnytt studentrabattene

På mange butikker og restauranter er det mulig å få avslag på prisen om du kan vise fram gyldig studentbevis. Det er lurt å alltid spørre om dette før du betaler. 

8. Kvitt deg med FOMO-en!

Noe av det beste Connie har gjort for økonomien sin var å lære seg å si nei. 

– Det dukker stadig opp turer, fester og arrangementer. Jeg var så redd for å gå glipp av noe at jeg endte opp med å bli med på alt, og havnet ofte i minus. 

Du trenger ikke være med på alt som skjer!
Connie Lunde

– Kom opp med noen billige alternativer. Om du blir spurt om å bli med ut å spise, foreslå heller å lage noe digg mat hjemme. Om noen vil ha deg med på kino kan dere heller fyre opp litt popkorn og sette på en film, sier hun. 

Hun oppfordrer til å være åpen om at du prøver å spare penger eller har dårlig råd. Da forstår vennene dine at du takker nei til å bli med på ting på grunn av økonomien. 

9. Sett deg et tydelig sparemål

Sandmæl anbefaler alle å sette opp konkrete sparemål slik at det blir enklere å ta bevisste valg og holde motivasjonen oppe. Finn ut av hva du sparer til og navngi kontoene dine, anbefaler hun. 

– Jeg sparer til en ferie til Costa Rica til høsten, og har en egen konto til det. Det gjør at jeg blir mer motivert til å faktisk la pengene stå på kontoen, sier Connie.

– Hvis jeg låner fra den kontoen vet jeg at pengene jeg tar ut går utover ferien jeg sparer til, legger hun til.

10. Spar penger på mat

Matposten er ofte der det er enklest å spare penger. Dette er Sandmæls beste tips til hvordan du kan spare penger på mat:

Lag middagsgrupper

Planlegg å spise middag med kollektivet eller en vennegjeng en gang i uka. På den måten kan dere dele på utgiftene, og lage større mengder uten at det blir noe særlig matsvinn.

Sett opp en matplan

Lag en ukesmeny, og dra i butikken én gang i uka og kjøp inn det du trenger. Kjøp ingredienser du kan bruke til flere måltider. @fattig.student har mange eksempler på billige ukesmenyer. Ved å handle alt du trenger på én handletur, unngår du mange turer i butikken hvor det er fort gjort å kjøpe mer enn man trenger. 

Ta med mat hjemmefra

Pakk med deg matpakke, vannflaske og termos med kaffe eller te hvis du skal på lesesalen eller ut og reise. Mat i kantina hver dag blir fort mye penger. 

Bak selv

Å bake brød eller knekkebrød selv kan gjøres veldig billig, og kan fryses ned i lang tid. 

Sjekk tilbudene

Sjekk i tilbudsdisken i matbutikken om det ligger noe du trenger der. Det finnes også flere apper du kan bruke for å sjekke tilbudene hos de forskjellige matvarekjedene. Sammenlign prisene, og finn det billigste.