Tre av fire får igjen på skatten – men uten renter

Renten er i år satt til null. Det er kjipt for dem som får igjen, men en liten gladnyhet for dem som må betale.

MER LØNNSOMT Å GÅ I NULL: - Det er mer lønnsomt enn å få tilbake, så være nøye med å oppdatere skattekortet, oppfordrer DNBs Silje Sandmæl. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 16. apr 2021
Artikkelen er flere år gammel

Skattemeldingen er nå sendt ut til alle de rundt 5 millioner personene som skal ha den, det vil si lønnstakere, pensjonister og personlig næringsdrivende, ifølge en nylig utsendt pressemelding fra Skatteetaten.

Etatens foreløpige tall viser at 3 av 4 vil få penger tilbake, mens resten må betale restskatt. 

Til forskjell fra tidligere år er renten på restskatt og tilgodehavende satt til null prosent. 

- Det betyr at det kan lønne seg å utsette betalingen av baksmellen til siste frist forutsatt at du har pengene plassert slik at du får renter eller avkastning på dem, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl. 

- Men betal innen fristen. Elles vil det påløpe dyre forsinkelsesrenter, minner hun om.

Les om restskatt og fristene for å betale her

Dette betyr også at de som får penger igjen, vil få dem uten renter.

- Det er altså mer lønnsomt å betale riktig skatt, det vil si å gå i null, enn å få tilbake. Så være nøye med å oppdatere skattekortet ditt hver gang det skjer endringer som påvirker privatøkonomien din, oppfordrer hun.

Husk å sjekke skattemeldingen innen 30. april

Beregningen du nå har fått på for mye eller for lite innbetalt skatt, er imidlertid ikke den endelige fastsettelsen av skatt. Etter at du har levert skattemeldingen senest 30. april, blir den behandlet av Skatteetaten.

Dette presiseres i pressemeldingen fra Skatteetaten.

- Husk å sjekke at opplysningene stemmer og fyll ut det som mangler, slik at du betaler riktig skatt, oppfordrer skattedirektør Nina Schanke Funnemark.

For selv om skattemeldingen er forhåndsutfylt, er den ikke ferdigutfylt. Det vil være informasjon som du selv må fylle inn, for eksempel om fradrag, ekstra inntekter eller verdier i andre land. Det er derfor viktig at du sjekker at opplysningen er korrekte.

Endelig beregning kommer i skatteoppgjøret

Du mottar den endelige skatteoppgjøret når Skatteetaten er ferdig med behandling av skattemeldingen din. Hvis de forhåndsutfylte opplysninger i skattemeldingen var korrekte og du hadde ingen ekstra verdier eller fradrag å føre inn, blir resultatet mest sannsynlig likt det som står i den foreløpige beregningen, ifølge Skatteetaten.