Neste sommer
Fortvilte reiselivsledere ringer til Astrid Bergmål i Virke. Nå gjelder det å komme seg gjennom krise og se fremover, mener hun.
- Uten hjelp er vi sjanseløse, sier de, forteller Astrid Bergmål.
Hele døgnet ringer Bergmåls telefon, med fortvilte reiselivsledere fra hele landet i andre enden.
Hun er leder for reiseliv i hovedorganisasjonen Virke, og hun og hennes kollegaer har nær kontakt med en sektor som er svært hardt rammet av koronapandemien og smitteverntiltakene som skal hindre spredning av viruset.
For reiselivsbedriftene forsvant inntektene over natten.
Det myndighetene gjør, er å invitere reiselivet inn i en luksusfelle
Svært få av sesongbedriftene vil kunne få hjelp gjennom kontantstøtteordningen regjeringen har lagt fram. Virke er bekymret for konsekvensene det vil kunne få for norsk reiseliv.
- En tapt sesong kan bety kroken på døren for mange reiselivsbedrifter, og de som overlever kommer til å slite med de tapte inntektene i flere år, sier Bergmål.
DNB har mange norske reiselivsbedrifter som kunder, og har også fått mange fortvilte telefoner de siste ukene. Mange forteller om det samme, de må få penger inn for å klare seg.
- Samtidig som inntektene forsvant over natten fortsetter mange av utgiftene å tikke og gå. Mange ringer til oss for å få hjelp til å håndtere situasjonen, sier Roger Antonesen, divisjonsdirektør for DNBs små og mellomstore bedriftskunder.
Mange av reiselivsbedriftene opplever at krisehjelpen fra myndighetene ikke møter deres behov, forteller Antonesen.
12. mai lanserte regjeringen en låneordning for reisearrangørene, og da ble håpet om en håndsrekning brått til fortvilelse hos mange.
Årsaken er krisehjelpen ikke gis som kontantstøtte, men som lån.
Det reagerer Bergmål i Virke på.
- Det myndighetene gjør, er å invitere reiselivet inn i en luksusfelle. De har ikke hatt inntekter på en stund, og kommer heller ikke til å ha det på lang tid. Da er det en dårlig idé å ta opp lån med renter, sier hun.
Bergmål tror få av bedriftene vil ha sjans til å betale tilbake innen utlånsperioden på tre år.
- Da frisørene åpnet igjen, sto det folk i kø utenfor og ventet. Sånn er det ikke for reiselivet, de kan ikke hente inn igjen det som nå går tapt. Dersom restriksjonene lettes i august hjelper det ikke for dem som nå mister sommersesongen, sier Bergmål.
Hun tror mange deler følelsen han satte ord på, reiselivslederen som ringte henne en sen kveld etter at regjeringens tiltak for reiselivet ble lagt fram:
- Jeg trodde jeg skulle få hjelp, men fikk en kald skulder.
DNB ønsker også å bidra til at bedriftene får penger inn, og har derfor åpnet portal for bedrifter innen reiselivsnæringen.
- Reiselivsbedriftene er en viktig del av norsk næringsliv. De gir arbeid til rundt 170.000 mennesker, og skaper liv i mange lokalsamfunn landet over. Men, skal de finnes her neste sommer også, må folk bestille og betale norgesferien sin nå, oppfordrer Antonesen.
Hjertet i DNBs kampanje er portalen Neste sommer der DNB i samarbeid med Virke har invitert mange av landets reiselivsbedrifter til å registrere seg. Der kan reiselystne søke etter reisemål og aktiviteter landet over.
Bergmål berømmer DNB for å gi reiselivsnæringen viktig drahjelp inn mot sommeren.
- Kampanjen bidrar til aktivitet, til å få hjulene i gang. Det er viktig, sier Bergmål.
Som en del av kampanjen gir DNB også bort 10 millioner kroner i reisesjekker til DNB-kunder som bestiller feriesteder og aktiviteter gjennom portalen.
- Vi håper kampanjen vil bidra til at folk får lyst til å booke flere pakketurer, hotellovernattinger, opplevelser og aktiviteter i eget land denne sommerferien, sier Bergmål.
Storestølen Fjellhotell er en av flere reiselivsbedrifter som gjør det de kan for å håndtere situasjonen best mulig. De sikter seg inn mot nordmenn på opplevelsesferie, og har blant annet registrert seg på DNBs reiseportal Neste Sommer.
- Nå har vi ingen gjester, men vi jobber med å lage sommerprogrammet. Det blir fotturer med guide til for eksempel Lordehytta, besøke Stegastein, man kan sykle Rallarvegen, gå Aurlandsdalen, ta et fjordcruise eller kjøre Flåmsbanen, forteller Anne Gørild Holtskog, som driver hotellet sammen med mannen Tore.