Neste sommer

- Vi er inne i en god stim

- Gavekortene fra DNBs «Neste sommer»-kampanje har bidratt til å få opp dampen, sier Eva Andersen som driver Støtt Brygge.

HIT VIL NORDMENN TIL SOMMEREN: - Fra å ha ligget nede er vi inne i en god stim, sier Eva Andersen som eier Støtt Brygge. Foto: Støtt Brygge
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 04. jun. 2020
Artikkelen er flere år gammel

Støtt Brygge er et overnattingssted med restaurant på øya Støtt på Helgelandskysten.

Da Norge stengte ned 12. mars var Andersen i et møte på fastlandet, og for å komme hjem måtte hun ut i båt.

- Hele Norge stengte ned og jeg følte det som om en tredje verdenskrig hadde kommet. Jeg ville bare ta vare på mine og komme meg i hus. Alle aktivitetene jeg hadde jobbet for, som store arrangementer og eventreiser, visste jeg at ble borte, sier Andersen. 

SKAL GJENNOM KRISEN: - Hele totalpakken fra DNB og «kontantstøtten» gjorde at vi ikke ble drevet inn i en konkurs, sier Eva Andersen på Støtt Brygge. Foto: Benjamin A. Ward

Restaurert hus for hus

I 2011 flyttet Eva Andersen hjem til den lille øya Støtt på Helgelandskysten, og tok over det gamle handelsstedet Støtt Brygge etter sin far.

- Vi har restaurert det gamle handelsstedet hus for hus. Det er restaurant i den gamle butikken, og overnatting i stabburet, rorbua og bakeriet, sier Andersen.

I tillegg har gavekortene fra DNBs «Neste sommer»-kampanje bidratt til å få opp dampen.
Eva Andersen
AUTENTISK HANDELSSTED: - Det er særlig familier, vennepar og vennegrupper som besøker oss, sier Andersen. Foto: Støtt Brygge

- Dette klarer vi sammen

Etter nedstengingen gikk det noen uker der Andersen ikke ante hva som ville skje fremover, men hun bestemte seg raskt for at bedriften skulle komme seg igjennom krisen.

- Steg én var at Liv Bente Kristoffersen, som er DNBs banksjef i Bodø, ringte meg og sa: «Dette klarer vi sammen, du skal få hjelp av oss. Søk om avdragsfrihet på lånet ditt i banken og søk tiltakspakkene.» Hele totalpakken fra DNB og «kontantstøtten» gjorde at vi og veldig mange med oss, ikke ble drevet inn i en konkurs, sier Andersen.

Mobiliserte

Steg to ble mobilisering. I april måtte Andersen bestemme seg for om hun skulle henge tørrfisk, lage hvalburgere og fiskeburgere.

- Vi måtte i gang med forberedelsene. Hvis ikke ville det ikke bli mulig å åpne for sommersesongen. Jeg ansatte to personer og tok opp kampen. Vi er vant til å stå i utfordrende situasjoner, forteller Andersen.

PLANLEGG FERIEN: - Siste 14 dager har vi fått mange bestillinger på overnatting, sier Andersen. Foto: Støtt Brygge
Her er masse naturopplevelser, historier, god mat og drikke.
Eva Andersen

- Vi er inne i en god stim

Da «søringkarantenen» ble opphevet begynte det å løsne.

- Siste 14 dager har vi fått mange bestillinger. Det er ennå litt usikkert, men fra å ha ligget nede er vi inne i en god stim.

Akkurat nå er det mye ledig, men det fylles raskt opp
Eva Andersen

Andersen mener at «Neste sommer»-kampanjen til DNB har bidratt mye.

- I tillegg har gavekortene fra DNBs «Neste sommer»-kampanje bidratt til å få opp dampen. 

RESTAURERT HANDELSSTED: - Det er restaurant i den gamle butikken, og overnatting i stabburet, rorbua og bakeriet, sier Andersen. Foto: Støtt Brygge

Planlegg ferien

Andersen ønsker seg at sommerens gjester forhåndsbestiller overnattingen på Støtt Brygge.

- Akkurat nå er det mye ledig, men det fylles raskt opp. Greier folk å planlegge ferien er det smart, sier Andersen.

Midnattssola er så fantastisk, man sover ikke om nettene for hele området vibrerer
Eva Andersen

Støtt Brygge har tilpasset seg de nye smittevernreglene.

- Vi er veldig opptatt av smittevern og har innført gode rutiner. Nå jobber vi med bemanningen slik at vi er klare til storinnrykk.

ØYHOPPING: - Du kan ta med sykkel og kajakk om bord på båten, eller leie her hos oss, sier Eva Andersen. Foto: Støtt Brygge

Imponert banksjef

Liv Bente Kristoffersen i DNB er imponert over eieren av Støtt Brygge, og mener hun har mange egenskaper som gjør det mulig å lykkes.

- Eva har evnen til å snu seg rundt, så det overrasker ikke meg at hun mobiliserte alle sine krefter på å få i gang sommersesongen også i år, sier Kristoffersen.

Eva har evnen til å snu seg rundt
Liv Bente Kristoffersen

Kristoffersen forteller at eieren alltid har mange idéer, er flink til å stå på, god på nettverksbygging og god til å få tilskudd fra det offentlige og Innovasjon Norge. Støtt Brygge arrangerer også julebord og konferanser utenom sommersesongen.

- For Eva har det vært viktig å videreføre handelsstedet som har vært i familien siden 1897. Hun sier selv at det er litt galskap det hun driver med.

IMPONERT BANKSJEF: - det overrasker ikke meg at Eva mobiliserte alle sine krefter på å få i gang sommersesongen, sier Liv Bente Kristoffersen i DNB. Foto: DNB

- Man sover ikke om nettene

Støtt Brygge har blitt et populært reisemål for norske og utenlandske turister.

- Det er særlig familier, vennepar og vennegrupper som besøker oss. Vi har bygget en reiselivsdestinasjon på det ekte og autentiske handelsstedet. Her er masse naturopplevelser, historier, god mat og drikke, forteller Andersen.

Hun sier selv at det er litt galskap det hun driver med.
Liv Bente Kristoffersen

Stedet byr på sykkelturer, kajakkpadling, fisketurer, båtturer, gjestehavn, guidede turer og hjemmelaget mat.

- Midnattssola er så fantastisk, man sover ikke om nettene for hele området vibrerer. Det er noe spesielt med lyset, du har ikke lyst til å legge deg når sola ikke går ned og du er i godt selskap.

LUN BÅTHAVN: - Mange kommer også sjøveien med egen båt, forteller Andersen. Foto: Benjamin A. Ward

Øyhopping

En ny sommerrute fra Bodø gjør at man kan øyhoppe på Helgelandskysten. Øyhopping sørover går til blant til Rødøya, Myken, Lovund, Træna, Vega, Nesna eller nordover til Steigen og Lofoten.

- Du kan ta med sykkel og kajakk om bord. Det er en fantastisk reise – Norges best bevarte hemmelighet. Med hurtigbåt tar det én time fra Bodø og ut her til Støtt, sier Andersen.