Kompensasjonsordningen er åpnet for søknader

Nå kan du søke om koronastøtte

Mange bedrifter har sett inntektene forsvinne som følge av koronakrisen. Nå kan de få hjelp gjennom kompensasjonsordningen.

VIL SØKE: - Jeg kommer til å benytte meg av kompensasjonsordningen. Det er helt nødvendig, sier Else-Marie Kasmer i frisørsalongen Apples and Diamonds Foto: Privat
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 17. apr 2020
Artikkelen er flere år gammel

Nå lanseres kompensasjonsordningen for næringslivet, også kalt «kontantstøtten», og det er mulig å søke fra lørdag 18. april.

Mange bedrifter er økonomisk hardt rammet av virusutbruddet, og kontantstøtten er et av flere tiltak som er ment å bidra til at levedyktige bedrifter kan komme seg gjennom krisen.

Foretak som ble pålagt å stenge av staten, kan søke om tilskudd nå. Andre med betydelig inntektstap kan søke fra og med mandag 20. april
Hans Christian Holthe

Disse kan få støtte

Virksomheter som har minst 30 prosent omsetningsfall (20 prosent for mars, 30 prosent for april og mai) som følge av virusutbruddet, får kompensasjon fra staten.

Størrelsen på kompensasjonen vil avhenge av:

  • hvor mye omsetningen har falt,
  • størrelsen på foretakets uunngåelige faste kostnader, og
  • hvorvidt foretaket er pålagt å stenge av staten

Ordningen vil i utgangspunktet gjelde for mars, april og mai, og utbetalingene vil skje etterskuddsvis basert på faktisk omsetning i de aktuelle månedene.

Søknadsprosessen vil i stor grad være automatisert gjennom en digital tjeneste.

Foretak som ble pålagt å stenge kan søke først

Skatteetaten har et overordnet og helhetlig ansvar for utvikling, iverksettelse og forvaltning av ordningen.

- I løpet av morgendagen åpner vi for at foretak som ble pålagt å stenge av staten, kan søke om tilskudd. Andre med betydelig inntektstap kan søke fra og med mandag 20. april, sier skattedirektør Hans Christian Holte i Skatteetaten, på en pressekonferanse fredag kveld.

Vil benytte kompensasjonsordningen

Else-Marie Kasmer som driver frisørsalongen Apples and Diamonds i Tønsberg vil søke.

- Jeg kommer til å benytte meg av kompensasjonsordningen. Det er helt, helt nødvendig fordi vi er pålagt stengt, og jeg håper alle som har mulighet vil søke.

Kasmer mener at ordningen vil hjelpe hennes bedrift en del, men mener den har størst effekt for de større bedriftene enn de helt små.

Samarbeidet for å utvikle løsningen

Skatteetaten har samarbeidet med Finans Norge, Bits, Digitaliseringsdirektoratet og DNB om alt som skal til for at bedrifter skal kunne søke om støtte.

- Et team fra DNB har de siste ukene spilt en viktig rolle i å få på plass den tekniske løsningen som nå gjør det mulig til å bistå bedriftene gjennom krisen, sier Roger Antonesen, direktør for små og mellomstore bedrifter i DNB.

Antonesen minner om at hvis du er bedriftseier og lurer på hvordan du best kan håndtere effektene av koronakrisen, er det bare å kontakte DNB via nettsidene våre, eller ringe vår korona-hjelpetelefon på 23021266.

TA KONTAKT: - Er du bedriftseier og lurer på hvordan du best kan håndtere effektene av koronakrisen, er det bare å ta kontakt, sier Roger Antonesen. Foto: Stig B. Fiksdal