5.000 barn skal denne våren lære om havet om bord i skoleskipene Brim og Bard.
Ingrid (12) og Asal (12) går begge i 7. klasse på Uranienborg skole i Oslo. Sammen med 90 andre elever fra samme skole skal de lære om sikkerhet på sjøen, marinbiologi, plastforsøpling og fremtidens grønne maritime næring.
Redningsselskapet og Brim Explorer skal denne våren innom 45 havner langs norskekysten. Elevene kommer om bord i skoleskipet for å lære om havet og få kunnskap om sikkerhet på sjøen. Arrangementet hadde sin offisielle åpning på Aker Brygge 1. mars.
Gründerne Agnes Árnadóttir og Espen Larsen-Hakkebo står bak selskapet Brim Explorer, som satser på båtturisme og bærekraft i Norge. Til nå har de to hybridelektriske skip, Brim og Bard.
Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) var med på å åpne arrangementet mandag morgen 1. mars.
- Jeg synes det er utrolig bra at elevene får lære mer om havet og alt som lever der, og at de etter dette opplegget kan være stolte havambassadører. Det trenger vi nemlig mange av, sier hun.
Melby legger vekt på at hun tror på alternative opplæringsarenaer.
- Det å få se livet i fjorden, snakke med mennesker som har høy kompetanse og kunnskap om hva vi kan gjøre for å ta bedre vare på livet i havet, tror jeg er kjempeviktig.
Kunnskapsministeren mener at politikerne har et stort ansvar, og at vi ikke kan overlate klima- og miljøutfordringene til neste generasjon.
- Jeg tror det er viktig at de unge blir enda mer bevisst på hva sin egen rolle i dette er, og at de har mulighet til å påvirke demokratiet og politikerne, sier hun.
- Hvor mange ulike typer plast finnes det?, spør en av de ansatte elevene om når de har kommet om bord i båten. Svaret er over 2.000.
Elevene blir delt inn i to stasjoner, der de nede i båten skal lære om plast, og i overetasjen skal lære om framtidens maritime næring. Der får de blant annet bruke drone i vannet for å se på livet under vann.
De får også bruke en maskin som resirkulerer ulike typer plast til nye produkter, som nøkkelringer.
Ingrid og Asal går i samme klasse, og tester ut plastmaskinen.
- Det var gøy å prøve, selv om vår nøkkelring ikke ble noe bra, sier Asal.
De er enige om at det er viktig å tenke på miljøet.
- Vi har lært mye om plast i havet og at det er mange som kaster plast i havet, sier Ingrid etter båtturen.
Asal legger til:
- Det er ikke vanskelig, så det trenger ikke å være så mye stress å resirkulere.
- Få ting er mer motiverende enn dette. Over 90 elever får mer kunnskap om livet i havet bare i dag, sier Agnes Árnadóttir, én av gründerne bak Brim Explorer.
Parallelt til den pågående Norgesturneen med skoleskipene Brim og Bard, jobber også Brim Explorer med å bygge en digital læringsplattform som enda flere skoleelever kan få glede av.
- Prosjektet startet i høst hvor vi i startfasen kontaktet Redningsselskapet som viste seg å allerede ha planer som var sammenfallende med våre. Vi slo turneene like så godt sammen og resultatet er Skoleskipet Brim – et forebyggende seilas. Målet er at samarbeidet skal kunne fortsette i årene framover, sier Árnadóttir.
Hva ønsker dere at barna skal oppnå?
- Vi ønsker at de skal få en større forståelse og glede av havet, og forhåpentligvis velger de å bli havambassadører som sprer kunnskapen videre.
DNB har hatt stor tro på Brim Explorer, og har finansiert deler av prosjektet. Gründer Espen Larsen-Hakkebo forteller at de finansierte oppstarten med flere finansieringsløsninger.
- Vi arrangerte «crowdfunding», hvor vi hentet inn kapital fra venner, familie og andre interesserte. Slik fikk vi inn rundt 12 millioner kroner. Vi fikk i tillegg 10 millioner kroner i lån av Innovasjon Norge og sju millioner kroner i tilskudd hos Enova. Det resterende kapitalbehovet er finansiert av DNB, sier Larsen-Hakkebo.
Jan Ole Huseby, sjef for havnæringene i DNB, mener det er viktig at banken støtter Brim Explorer fordi havet er så viktig for Norge og fremtiden.
- Havnæringene bidrar med en enorm verdiskapning for Norge og vil fortsette å være svært viktig for fremtidige generasjoner. Derfor er det viktig og flott at barn og unge får lære mer om havet, og kanskje til og med blir inspirert til jobbe med utviklingen av næringen i fremtiden, sier Huseby.