Har du sikret bedriften din mot flom?

Nå meldes det om betydelig flomfare over store deler av landet.

MILDVÆR: - Alle som har lokaler og utstyr i utsatte områder må forberede seg på eventuell flom, sier skadeforebygger Therese Nielsen, Fremtind. Foto: NTB scanpix
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 29. mai 2020
Artikkelen er flere år gammel

Rekordmye snø i fjellet skal smelte og renne ut i elver og sjøer. Været har vært kjølig, men nå meldes det om høyere temperaturer og vannføringen i vassdragene kan raskt bli stor.

- Alle som har lokaler, bygninger og utstyr i utsatte områder må derfor forberede seg på eventuell flom, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind.

Høy sannsynlighet for flom i store deler av landet

Ifølge NVE er det nå opp mot 95 prosent sannsynlighet for stor vårflom i Nord-Norge. I Trøndelag har flere vassdrag opp mot 90 prosent sannsynlighet for storflom, og i Sør-Norge er det 75 prosent sannsynlighet for storflom i Gudbrandsdalslågen ved Losna. Det samme gjelder for flere høyereliggende deler av andre vassdrag på Østlandet.

- Mindre vassdrag kan få en rask økning i vannstand ved lokalt høy temperatur og lokale nedbørsfelter. Da kan det være snakk om timer, sier Nielsen.

PLIKT: - Alle som eier eiendom eller har ansvar for bygg- eller anleggsplasser er pliktig til å forebygge for naturskader, sier Therese Nielsen.

Plikt til å forebygge for eiendom, bygg- eller anleggsplasser

- Alle som eier eiendom eller har ansvar for bygg- eller anleggsplasser er pliktig til å gjøre forebyggende tiltak mot naturskader som kan skje i det aktuelle området, forteller Nielsen.

Har du bedrift eller jobber i flomutsatte områder anbefales følgende:

  • Følg med på meldinger fra lokale myndigheter, værvarsel og nyhetene.
  • Følg med på varsom.no.
  • Registrer deg på varslingstjeneste på abonner.varsom.no og få varsler på e-post og/eller SMS om flom i ditt område.

Flytte og tømme

- Du må sørge for at avløp er åpne og ikke blokkert eller frosset igjen. Har du kjeller eller lager må disse tømmes for verdifullt utstyr. Sørg for at det du ikke får flyttet er løftet opp fra gulvet, sier Nielsen.

Kjøretøy, maskiner, materialer og utstyr må parkeres og lagres slik at de går klar av mulige oversvømmelser fra vassdrag, elver, bekker, damanlegg eller annet.

- Hver enkelt bør foreta en konkret vurdering av egen bedrift og vurdere fornuftige tiltak for å unngå tap av verdier eller driftsstans, sier hun.

Tips til hva du bør gjøre for din bedrift ved flomvarsel

  • Følg med på nyhetssendinger og meldinger fra lokale myndigheter. Ved storflom kan det bli iverksatt tiltak fra myndighetene
  • Sikre kjøretøy, maskiner, materialer og utstyr som kan være i fare for å bli tatt av vannet.
  • Er det fare for at vann kan komme inn i lager eller underetasje, bør materialer og utstyr løftes opp fra gulvet. Sett ting i hyller, reoler og plastbokser som tåler vann, og fjern kostbart utstyr
  • Flytt brakker, boder og konteinere om nødvendig
  • Hold dører og vinduer til lager og underetasje lukket. Dekk til med sandsekker om nødvendig