Lånegarantiordningen:

- Jublet da vi som første bedrift fikk dette kriselånet!

- Dette er kjempegreier. Med banklån via lånegarantien kan vi trygge arbeidsplasser og levere til våre kunder.

FØLER TRYGGHET: - Denne støtteordningen passer oss veldig godt, sier Even Hægland i Vognteknikk AS. Foto: Vognteknikk
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 27. mar 2020
Artikkelen er flere år gammel

Det sier Even Hægland, salgsansvarlig, deleier og styreleder i Vognteknikk AS.

I dag fikk Vognteknikk utbetalt det første lånet fra DNB via den nye lånegarantiordningen. Bedriften holder til på Kokstad i Bergen og i Litauen, og bygger kranbiler.

- Vi kom jo fra full fart til at vi må bremse fordi markedet bremser opp. Vi driver i en bransje der vi forskutterer alt inntil kunden betaler oss, sier Hægland. 

Vi føler vi er i ferd med å få kontroll
Even Hægland

Selskapet opplever nå forsinkelser i leveransekjeden, og de får mye lagerhold. Det er derfor viktig å ha kapital til det uønskede lagerholdet.

Får kontroll

Styrelederen er glad for at de har fått lånet, og han mener at ordningen vil hjelpe mange gjennom den fasen vi går gjennom nå. 

- Denne støtteordningen passer oss veldig godt. Betingelsene er gode, det er greie renter og vi har fått ett års avdragsfrihet. Vi føler vi er i ferd med å få kontroll, sier Hægland.

Denne støtteordningen passer oss veldig godt
Even Hægland
LÅNEGARANTIORDNINGEN: I dag fikk Even Hægland i Vognteknikk utbetalt det første lånet fra DNB via den nye lånegarantiordningen. Foto: Vognteknikk

DNB er klare til å bruke lånegarantiordningen

Fredag 27. mars la Finansdepartementet fram reglene for hvilke bedrifter som kan få banklån via lånegarantiordningen. DNB utbetalte det første lånet fredag formiddag som en test, og i løpet av tidlig neste uke åpnes det opp for lånesøknader. 

- Jubelen sto i taket hos den første bedriften som fikk dette lånet i dag, sier Roger Antonesen, direktør for små og mellomstore bedrifter i DNB.

- Mange av våre kunder er påvirket av virusutbruddet og smitteverntiltakene. Vi er derfor veldig glade for at vi kan bruke lånegarantiordningen. Ordningen vil være bra for mange, men ikke for alle, og det er derfor bra at regjeringen varslet nye tiltak i dag, den såkalte kompensasjonsordningen.

Følgende kriterier må være oppfylt for at en bedrift skal kunne få lån under garantiordningen: 

  • Gjelder både bedrifter med færre enn 250 ansatte og flere enn 250 ansatte (utvidelsen kom 2. april).
  • For større bedrifter enn SMB er maksimalt lånebeløp satt til 150 millioner kroner. For små og mellomstore bedrifter er tidligere grense på 50 millioner kroner beholdt.  
  • Var ikke i økonomiske vanskeligheter per 31. desember 2019.   
  • Har akutt likviditetsmangel som følge av Covid-19-utbruddet og utfordringer som utelukkende har oppstått på grunn av dette.
Vi venter stor trafikk, så kundene må forvente noe behandlingstid
Roger Antonesen

Effektiv lånebehandling

Antonesen forteller at det er lagt opp til en enkel behandling av søknadene, slik at prosessen skal gå så raskt som mulig.

- Vi venter stor trafikk, så kundene må likevel forvente noe behandlingstid, sier Antonesen.

Han sier at statsgarantien gjør at DNB kan gi kreditt som gjør at bedriftene får arbeidskapital framover.

- Bedrifter som er levedyktige under normale forhold trenger hjelp nå slik at de kan holde hjulene i gang inntil vi er tilbake i en normalsituasjon.

Prioritet én er å sikre arbeidsplasser

Hægland i Vognteknikk forteller at prioritet én er å sikre arbeidsplassene.

- Vi har mange unge medarbeidere, og mange har familie. For oss er det viktig å omstille oss til en ny hverdag slik at vi kommer oss gjennom denne krisen.

Styremøter hver dag

Hægland forteller at styret har vært veldig aktive når det gjelder å møte den nye hverdagen.

- Vi har hatt styremøter hver dag, og styret er villig til å omstille seg. Jeg tror vi kommer styrket ut av dette, avslutter Hægland.

Fakta om lånegarantiordningen:
  • Lånegarantiordningen har en ramme på 50 milliarder.
  • Ordningen vil gjøre det lettere for kriserammede norske bedrifter å skaffe seg likviditeten de trenger for å komme seg gjennom den krevende situasjonen de nå står i.
  • Kreditten er ment å dekke utfordringer som utelukkende har oppstått på grunn av koronasituasjonen.
  • Finansdepartementet understreker at ordningen i utgangspunktet er innrettet for bedrifter og som er levedyktige på lang sikt.

Her kan du lese mer om lånegarantiordningen