Kampen mot mat- og medisinsvinn

Per Magne dro til Afghanistan – kom hjem med «Emma»

DNBs bedriftskunde Surfact har laget Emma, et produkt som gjør at mat og medisiner kan reise langt uten å bli ødelagt.

TÅLER EN TRUCK: Emma-enhetene har lang batteritid og er online hele tiden, noe som gjør det mulig å varsle før ting går galt. Foto: NPG / Surfact
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 10. apr. 2025
Artikkelen er flere år gammel

Per Magne Helseth tjenestegjorde i Afghanistan i årene 2010 til 2011, hvor han hadde ansvar for infrastrukturen og logistikken. Her oppdaget han at det var mye som ble borte på veien, mest på grunn av varmen. Helseth fant så ut at en tredjedel av all mat og alle medisiner som blir transportert i verden, går tapt fra produsent til forbruker.

– Logistikk er avgjørende i krigssoner, og riktig forsyning kan vinne kriger, understreker han til DNB Nyheter i et teamsmøte på vei «fra en ting til en annen».

En tredjedel blir aldri konsumert

Helseth, som vokste opp på landet i Moelv, i en entreprenørfamilie hvor det å «drive butikk» var en del av hverdagen, sier han ble overrasket over hvor mye som faktisk går tapt.

– Dette handler om hele reisen fra produsent til forbruker. Det er ikke bare kjølekjeden som svikter, men den står for en stor del av utfordringen, forklarer Helseth, som er daglig leder i Surfact.

Mat som forringes under transport må kastes ved ankomst. I tillegg gjør stadig strengere regelverk at varer avvises hvis de ikke har vært transportert i riktig temperatursone.

– En tredjedel av all mat og medisin som produseres, blir aldri konsumert – det er et globalt problem, sier seriegründeren som fordypet seg i geomatikk på Krigsskolen. 

VOKST OPP I ENTREPRENØRFAMILIE: – Den arven har fulgt meg hele livet – ønsket om å skape noe eget, noe som varer, sier Per Magne Helseth i Surfact. Foto: NPG / Surfact

Stolte av samarbeidet med DNB

Resultatet av denne innsikten ble til slutt Emma, et produkt innen såkalt cold chain-teknologi, og som får god hjelp av DNB på reisen videre.

– Jeg har hørt Kjerstin Braathen etterlyse satsing på norske teknologiselskaper. Samarbeidet vårt med DNB er et konkret eksempel på hvordan Nordens beste bank og et fremadstormende helnorsk selskap både kan skape arbeidsplasser og bygge global business, sier Helseth.

For selskapet hans er det helt kritisk å få tilgang til de beste partnere for å lykkes i stor skala.

– Vi er stolte av å samarbeide tett med DNB. Dette blir bra! 

Starte egen bedrift? DNB har samlet banktjenester, regnskap og rådgivning på ett sted

SURFACT-GJENGEN: Foran: Anders Follerås, Bjørnar Lie og Gustav Follerås, bak ser du Per Magne ved siden av faren Alf Edvard Helseth. Foto: NPG / Surfact

«Puck» blir født og skifter navn

Emma er en plug'n play-løsning som brukes av selskaper som McDonald's, apoteker og nå i økende grad av større amerikanske logistikkselskaper, for å overvåke temperatur og bevegelse av varer. Helseth beskriver det som gi å øre, øyne og stemme til varer som transporteres. 

– Enhetene er smarte, og er fullspekket med sensor og lokasjonsteknologi. De kan enkelt plasseres på last og inne i trailere, hvor de automatisk sender «mission-critical»-data om reisen varen er på – om temperatur, lokasjon og til og med lysforhold, forklarer trebarnsfaren, som også er ihuga ultraløper, vinsamler og surdeigsbaker.

Han forklarer at navnet «Emma» ble valgt ut ifra den nordiske tilhørigheten, og ønske om å synliggjøre at Emma er mye mer enn bare en sensor. Det opprinnelige navnet var «Puck», før noen foreslo et bedre alternativ.

– Selv om det finnes lignende produkter på markedet, skiller Emma seg ut ved å være både enklere i bruk og mer intelligent enn konkurrentene. Den lange batteritiden og brukervennligheten gjør den til et kraftig verktøy for selskaper som ønsker full kontroll over temperaturfølsomme leveranser.

HELNORSK: – Det er en selvfølge for oss at vi skal bygge og lage ting i Norge. Mange tenker at det er umulig å gjøre sånne ting her hjemme. Foto: NPG / Surfact

Landet stor internasjonal kunde

Helseth sier det bare er å putte en Emma i lasten, så finner den ut av forholdene selv.

– Du har en del funksjoner bak som brukeren kan styre. Emma merker selv når den er i bevegelse og når den er framme, den lager rapporter, skrur på alarmer, og så videre. Vi har prøvd å gjøre det så enkelt som mulig. Helt uten knapper.

McDonald's bruker dem på kjøl og frys i sine restauranter i Norden, og nå også i andre deler av verden. Det var dette samarbeidet som la grunnlaget for løsningen Surfact utviklet. 

– Vi bodde omtrent inne hos McDonald's i et halvt år mens vi utviklet løsningen. Vi gikk inn tidlig og så på hva de brukte den gang, og brukte dem som sparringpartner underveis. Vi tenkte at når dette er relevant for McDonald’s så er det også relevant for mange andre kunder. 

SMART: Per Magne Helseth sier Emma blir stadig smartere og med en kombinasjon av sensorer kan Surfact bygge masse og variert verdi for kundene sine. Foto: NPG / Surfact

Helnorsk produkt

Emma lages av plast resirkulert fra havet, som for eksempel gamle fiskegarn og kanner som blir samlet fra norske strender og deretter laget plastpellets av hos Aker BioMarine:

– Emma er designet, programmert og utviklet i Norge. Vi bruker norsk resirkulert havplast og produserer produktet i Norge. Mange tenker at det er en ulempe at produktet er helnorsk, men det er kanskje vår største styrke at vi har hele stacken her fra a til å.

Emma er den eneste løsningen på markedet som ikke er laget i Asia. Akkurat det kan være en fordel i møte med mulige kunder, forteller daglig leder.

– Alt er bygd opp rundt bærekraft. Enheten er laget for å vare, det er ikke et bruk og kast-produkt. Norge selger godt i USA, og hvis du ikke er fra Kina, selger det kanskje enda bedre?

Hvor er dere om fem år?

– Forhåpentligvis har vi klart å redde noe av den ene tredjedelen av produkter som blir kassert. Bransjen har gått over til gjenbruk. Om fem år har vi en million enheter i omløp rundt omkring i verden som passer på last overalt, avslutter han. 

Foto: NPG / Surfact