De har 90 års tech-erfaring og føler seg ettertraktet

Aldersdiskriminering er fortsatt er utbredt i arbeidslivet, men Mona (61) og Bjørn (71) har aldri følt seg mer ettertraktet.

KUNNSKAP OG 90-ÅRS ERFARING: DNBs Mona Fossum og Bjørn Egil Bøen mener at stadig flere arbeidsgivere tar innover seg at alder ikke er negativt. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 13. des 2023
Artikkelen er flere år gammel

Mona Fossum (61) og Bjørn Egil Bøen (71) har til sammen nesten 90 års teknologierfaring i banksektoren. Til tross for at aldersdiskriminering fortsatt er utbredt i arbeidslivet har de aldri følt seg mer ettertraktet enn de gjør i dag.

Begge har vært med på flere endringsreiser som har definert hva en bank er i dag. Fra papirbaserte løsninger med hullkort, giroer og sjekker, til kort, nettbank og mobilbank. Felles for dem begge er at de synes det er like morsomt å jobbe med teknologi og digitalisering i bankbransjen nå som det var i starten av deres karriere.

– Vi storkoser oss fortsatt med å løse komplekse utfordringer i skjæringspunktet mellom teknologi og finans. Hos DNB skjer det mye på dette feltet, så på tross av alderen har vi aldri følt oss mer ettertraktet enn vi gjør nå, sier Bjørn Egil Bøen.

TRENGER MANGFOLD: – Team som jobber med modernisering bør ha en god miks i alder, kompetanse, erfaring og bakgrunn, mener Mona Fossum. Foto: Stig B. Fiksdal

Viktig med «gammel» kompetanse

Det han referer til er moderniseringsreisen som DNB er midt oppi hvor stormaskiner skal byttes ut med skyteknologi. I dette arbeidet er kompetanse om den gamle teknologien vel så viktig som den nye, for å sikre en trygg og effektiv reise opp til skyen. Her kommer Mona og Bjørn sin kunnskap inn.

– For å sikre at produkter og tjenester fungerer som de skal når teknologien bak flyttes, er det essensielt med god kompetanse og erfaring på begge ender av teknologiskalaen. Det betyr at teamene som jobber med dette bør ha en god miks i alder, kompetanse, erfaring og bakgrunn, forteller Mona Fossum, og legger til:

– Det gjør at vi får et unikt samspill hvor de som kjenner til totaliteten i systemene, spesielt den eldre teknologien, kan lære opp de yngre ansatte, samtidig som yngre krefter stiller spørsmål om hva vi gjør og hvorfor. Ikke minst er det naturlig at de yngre har mer oppdatert fagkompetanse på nye teknologier som kommer svært godt til nytte.

KAN LITT OM ALT: – Innenfor IT blir det å kunne litt om alt, og hvordan systemene snakker sammen, mer og mer viktig, erfarer Bjørn Egil Bøen. Foto: Stig B. Fiksdal

Alder er mer enn bare et tall

Mona og Bjørn mener at stadig flere arbeidsgivere tar innover seg at alder ikke er negativt. Det betyr masse erfaring, kunnskap og forståelse som man ikke nødvendigvis klarer å tilegne seg på få år.

– Kompetanse er en god blanding av kunnskap og erfaring. Sistnevnte må man skaffe seg over tid. I IT-verden er erfaringen om å kunne litt om alt, og hvordan systemene snakker sammen, mer og mer viktig, sier Bøen.

Men lang erfaring har ikke alltid vært en fordel.

– Jeg husker på 90-tallet da DNB hadde en stillingsannonse for å anskaffe en databaseadministrator. En tidligere kollega fikk avslag på søknaden fordi han var for gammel. Han var 42 år, legger Fossum til. 

MOTIVASJON VIKTIGERE ENN ALDER: Tech-sjef i DNB, Maria Ervik Løvold, er glad for å ha Mona, Bjørn og flere med lang erfaring blant sine medarbeidere. Foto: Stig B. Fiksdal

Motivasjon viktigere enn alder og kompetanse

Konserndirektør for technology & service i DNB, Maria Ervik Løvold, er klar på at motivasjon er den viktigste faktoren når man skal jobbe med komplekse IT-systemer i banken, ikke formell kompetanse eller alder – og er glad for å ha flere som Mona og Bjørn med sin lange erfaring jobbende hos DNB.

– Arbeidslivet er i stadig endring og ny teknologi utvikles raskere enn noen gang. Derfor er det viktig for oss å ha ansatte som Mona og Bjørn som gjennom hele karrieren er åpne for endringer, samarbeid med andre fagmiljøer, og ikke minst evner å hele tiden lære og sette seg inn i nye teknologier. Samtidig som vi selvsagt får stor nytte av deres erfaring og kunnskap, sier Løvold, og avslutter:

– Derfor legger vi stor vekt på å ansette folk som er lærevillige og motiverte, fremfor personer i en spesifikk aldersgruppe eller med en spesifikk kompetanse som fort kan gå ut på dato. 

Fakta om Mona Fossum:
  • Har jobbet med IT i bankbransjen i 40 år (siste 34 i DNB).
  • Har jobbet som applikasjonsutvikler på sentrale kjernesystemer.
  • Styrer i dag to team med 16 ansatte som jobber med Deposit og Loan.
  • Jobber på kontoret hver dag i Solheimsviken.
Fakta om Bjørn Egil Bøen:
  • Startet sin karriere i 1974 og feirer med det 50 års jubileum neste år i bankbransjen.
  • Han har blant annet vært med på å etablere den første versjonen av DnC telebank, i tillegg til å jobbe med Sparebanken Nor og DNB, både som fast ansatt og som frittstående konsulent i flere omganger. I dag jobber han aktivt med Sbanken-prosjektet i DNB.
  • Pendler inn to ganger i uken til Bjørvika. Sitter ellers på hjemmekontor på Hadeland.
  • Bjørn liker hjemmekontor fordi da kan han være ekstra effektiv.