Vært grovt uaktsom og fått kontoen tappet?

Da må du betale inntil 12.000 kroner i egenandel

Å oppgi eller gjøre BankID, koder eller passord tilgjengelig for andre, er ikke tillatt. Slik informasjon skal ikke deles.

SVINDEL? Når du blir bedt om å oppgi BankID er det svindel. Ingen seriøse aktører vil be om BankID-informasjon. Foto: Edvard Arntzen Karijord
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 19. jun 2023
Artikkelen er flere år gammel

– Ingen seriøse aktører vil be deg oppgi BankID-en din, for den skal du aldri gi fra deg. Ikke til noen, understreker leder for bedrageribekjempelse i DNB, Sebastian C. Takle.

DNB bruker store ressurser på å stoppe svindel

DNB og DNBs kunder ble i fjor forsøkt svindlet for totalt 1,2 milliarder kroner. Banken klarte å redde 1 milliard av dette.

LEDER FOR BEDRAGERIBEKJEMPELSE I DNB: Sebastian C. Takle. Foto: Stig B. Fiksdal

DNB klarer altså å stoppe det meste, men ikke alt.

– Bak hver transaksjon som vi ikke klarer å stoppe, så finnes det et menneske – og en historie – som ikke ender bra, og det kan ha store økonomiske konsekvenser for den enkelte, sier Takle.

Uautoriserte transaksjoner

Når det er snakk om uautoriserte (ikke godkjente) transaksjoner – overførsler eller betalinger som er utført av bedragere – er imidlertid kunden godt beskyttet av norsk lov.

Loven sier at kunder som blir uskyldig utsatt for slik svindel skal få dekket tapet, men at kunden kan bli holdt ansvarlig for inntil 12.000 kroner hvis de har opptrådt grovt uaktsomt.

Dette ble også utfallet i Finansklagenemnda Bank da den behandlet en klage fra en kunde i en annen norsk bank. Kunden hadde blitt ringt opp av en person som utga seg for å være ansatt i banken. Telefonnummeret fremsto som bankens telefonnummer. Vedkommende spurte om kunden hadde søkt om et lån, hvilket hun svarte nei til. Kunden ble bedt om å oppgi BankID-opplysninger for å få stoppet utbetaling av lånet. Kontoen hennes ble deretter belastet for 120.850 kroner.

Banken holdt kunden ansvarlig for tapet og mente at vedkommende forsettlig hadde unnlatt å oppfylle sine forpliktelser etter kortavtalen, avtalen om personlig BankID og finansavtalelovens paragraf 34 første ledd. Kunden mente at hun var blitt utsatt for svindel, og bestred ansvar for transaksjonene.

Nemndas flertall kom til at kunden kun var ansvarlig for en egenandel på 12.000 kroner. Du kan lese hele avgjørelsen her

Innkreving av egenandel

Regelverket er slik at bankene er pålagt å tilbakeføre svindelbeløpet senest innen utgangen av neste virkedag dersom en kunde bestrider ansvar for en uautorisert transaksjon, altså utført uten kundens samtykke.

  • Kunder som grovt uaktsom har brutt sikkerhetskrav og blitt utsatt for dette, må betale en egenandel på 12.000 kroner til banken
  • Kunder som har brutt sikkerhetskrav med forsett, eller selv har godkjent transaksjonen, må dekke hele beløpet

Kunder kan klage

Kundene kan klage til både banken og Finansklagenemda hvis de er uenige i at de har opptrådt grovt uaktsomt.

Klag her – alle klager blir individuelt behandlet