Nye bankkort kommer uten bilde og i resirkulerbar plast

Etter at Nasjonalt ID-kort ble lansert kommer nye bankkort uten bilde. De nyeste er laget av resirkulert plast og har punktskrift.

NYE KORT: Nye bankkort vil bli utstedt uten bilde, med blindeskrift og i resirkulert plast. Uten bilde kan kortet ikke lenger brukes som legitimasjon. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 21. nov 2022
Artikkelen er flere år gammel

Banken har allerede utstedt over 1 million kort i resirkulert plast, og det har så langt medført en reduksjon på cirka 32.000 kilo CO₂-ekvivalenter. Enkelt forklart tilsvarer det utslipp fra 420 reiser tur / retur Oslo og Kristiansand i en ny Skoda Octavia. I tillegg har det spart miljøet for vel åtte tonn råolje.

Alle nye kort kommer nå også med punktskrift, også kalt blindeskrift eller braille. Det er en opphøyd skrift som synshemmede kan føle med fingrene og dermed lettere finne det blant kortene sine.

Relatert sak: Punktskrift på kort gjør hverdagen litt enklere

Fremover vil alle kort som DNB utsteder være laget av resirkulert plast og ha punktskrift 

Ta denne testen og få økonomiske råd basert på egen økonomi og personlighet

Uten bilde – ikke lenger legitimasjon

Nye kort kommer også uten bilde. Det betyr at de ikke vil fungere som legitimasjon. De fleste andre banker fjernet bildet fra bankkortene sine for flere år siden, mens DNB ventet til myndighetene hadde lansert Nasjonalt ID-kort.

Nasjonalt ID-kort 

Divisjonsdirektør Olav Færevik Gulbrandsen i DNB forklarer hvorfor:

– Nasjonalt ID-kort ble lansert 30. november 2020. Myndighetene har dermed kommet med et tredje alternativ til legitimasjon som er enda sikrere enn bankkort. 

De to andre alternativene er førerkort og pass.

Nasjonalt ID-kort er like sikkert som det norske passet. Dette ID-kortet gir også reiserett og kan brukes som både legitimasjon og reisedokument når du drar til EU- / EØS-landene og Sveits.

Her kan du avtale samtale med en av bankens rådgivere

Snart vil alle bankkort være uten bilde

Bankkortene med bilde vil være skiftet ut for alle kunder i løpet av de neste par årene. 

– Sjekk utløpsdatoen på kortet ditt, så ser du hvor lenge det er til det blir byttet ut, sier Gulbrandsen.

Som kunde behøver du altså ikke å foreta deg noe for å få nytt kort. Du vil automatisk få tilsendt et nytt når det gamle går ut på dato.

Har du andre spørsmål om dette eller bankkort, kan du finne svar her

Hva gjør kunder som ikke har pass eller nasjonalt ID-kort når de ikke lenger har bankkort med bilde?

– De aller fleste kan få utstedt identifikasjon ved å bestille time hos politiet. Det er kun politiet som utsteder pass og Nasjonalt ID-kort, opplyser han.

Her på politiets nettsider kan du lese hvordan du går fram og hva det koster