DNB har lagt frem resultat for 2022:

Rekordutbytte til allmennyttige tiltak

DNBs gode resultat gir rekordutbytte til store og små eiere. Sparebankstiftelsen DNB gir pengene videre til allmennyttige tiltak.

GJENSIDIG GLEDE: Konsernsjef Kjerstin Braathen i DNB og adm. dir. i stiftelsen, André Støylen, er glade for at flere prosjekter nå kan få pengestøtte. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 09. feb 2023
Artikkelen er flere år gammel

Stiftelsen eier 8,4 prosent av aksjene i DNB og er dermed bankens nest største eier etter staten, som eier 34 prosent.

Takket være Sparebankstiftelsen DNBs filantropiske virksomhet går en stor del av bankens overskudd tilbake til samfunnet. Stiftelsens formål er å dele ut utbyttet fra aksjene i banken til prosjekter som fremmer idrett og lek, kunst, kultur og utvikling av nærmiljø.

Stiftelsen får inn over 5.000 søknader om pengestøtte til slike formål hvert år. I fjor fikk nesten 2800 av disse innvilget støtte, deriblant 19 som ble hurtigbehandlet og tildelt i mai fordi formålet var å skape aktivitet og tilhørighet for barn og unge som har flyktet fra Ukraina eller andre land. 

Stadig flere får pengestøtte 

Stadig flere prosjekter får pengestøtte, fordi DNB har gått stadig bedre de siste årene. Dess større overskudd i DNB, dess mer pengestøtte kan stiftelsen gi til allmennyttige formål.  

I fjor ga stiftelsen for første gang totalt over 1 milliard kroner til allmennyttige formål. Da kommer samfunnsnyttige investeringer – i kunst og instrumenter blant annet – i tillegg.

FORNØYDE: Adm. dir. i stiftelsen, André Støylen, var til stede da konsernsjef i DNB, Kjerstin Braathen, i dag la frem et nytt rekordresultat. Foto: Stig B. Fiksdal

Stiftelsen vil gi rekordmye pengestøtte i 2023

Administrerende direktør i Sparebankstiftelsen DNB, André Støylen, var til stede da banken i dag la fram et nytt rekordresultat. Overskuddet i 4. kvartal endte på 9,9 milliarder kroner etter skatt. Årsresultatet for 2022 ble dermed på hele 32,9 milliarder kroner mot 25,4 milliarder i 2021.

Bankens styre vil på bakgrunn av dette gi aksjonærene et utbytte på 12,5 kroner per aksje.

Støylen er gledelig overrasket. Som mange andre ventet han at utbyttet per aksje i beste fall ville bli på 10,5 kroner.

Stiftelsen eier 130 millioner aksjer

Stiftelsens grunnkapital består av hele 130 millioner aksjer i DNB, og pengene som tildeles gode formål er utbytte fra disse aksjene.

– Utbyttet på 12,5 kroner per aksje vil bidra til at vi i 2023 vil gi mer i pengestøtte enn vi noen gang har gjort før, fastslår han.

Men det er ikke dermed sagt at stiftelsen i år vil gi hele 1 625 millioner kroner (12,5 x 130 millioner) i pengestøtte i 2023.

– Vi er opptatt av å finne de gode prosjektene. Kvaliteten på søknadene vil avgjøre hvor mye av dette vi vil tildele i år, sier han.

Alltid åpen for å støtte nye tiltak 

Støylen er glad for at stiftelsen kan bidra med støtte når frivillige setter i gang gode prosjekter til glede for barn og unge.

– Alle lag og organisasjoner i vårt nedslagsfelt kan søke. Åpne søknadsrunder gir oss mye informasjon om hva som rører seg i frivillig sektor. Det er viktig å kunne være åpen for å støtte nye tiltak, mener Støylen.

Prioriterer opprinnelsesområdet

Det er over 30 sparebankstiftelser i Norge. Størsteparten av Sparebankstiftelsen DNBs tildelinger gis derfor til organisasjoner, lag og foreninger i stiftelsens geografiske kjerneområde, som er de tidligere fylkene Akershus, Buskerud, Oppland, Oslo, Telemark, Vestfold og Østfold, samt Ringsaker kommune.

Organisasjoner og lag i disse områdene oppfordres til å søke støtte til prosjekter for barn og unge. Søknadsfristene er 1. september, 1. desember og 1. april. Gå inn på sparebankstiftelsen.no for å søke.

Det gis støtte til blant annet musikkinstrumenter, utlånsutstyr, verkstedaktiviteter, trenerkurs, kajakker, naturlekeplass og stupebrett. 

Stiftelsen gir også til landsdekkende prosjekter

Stiftelsen gir også støtte til enkelte landsdekkende prosjekter. Eksempler på slike prosjekter som fikk støtte i 2022 er Christian Radichs Windjammer-prosjekt og skolebridge.

Se også denne filmen: