Det er en realitet at kriminelle forsøker å misbruke banken

DNB og andre banker har en plikt til å følge med på kundenes betalinger, og å melde fra om mistenkelige funn til Økokrim.

SAMFUNNSANSVAR: - Å bekjempe økonomisk kriminalitet og hvitvasking er en viktig samfunnsoppgave for oss, sier Hege Hagen, hvitvaskingsansvarlig i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 21. sep 2020
Artikkelen er flere år gammel

I 2019 sendte DNB over 1.800 slike rapporter til Økokrim.

Aftenposten omtaler i dag en større amerikansk dokumentlekkasje, der DNB også er nevnt og intervjuet. På forespørsel fra Aftenposten har DNB bidratt med generelle opplysninger om arbeidet med å forebygge hvitvasking og økonomisk kriminalitet.

- DNB kan ikke kommentere enkeltsaker, det er rett og slett forbudt. Vi kan heller ikke kommentere hva vi selv har rapportert. Det vi imidlertid kan si er at arbeidet med å følge med på betalinger og rapportere mistenkelige funn er en del av hverdagen vår – både i DNB og andre banker, sier Hege Hagen, hvitvaskingsansvarlig i DNB.

Følger med, undersøker og rapporterer

Bankenes plikt er å følge med på kundenes betalinger, samt undersøke og rapportere mistenkelige funn videre til Økokrim, ved Enheten for finansiell etterretning. Deretter er det opp til Økokrim å vurdere om saken bør etterforskes.

I 2019 sendte DNB over 1.800 såkalte MT-meldinger (mistenkelige transaksjoner) til Økokrim.

- Å bekjempe økonomisk kriminalitet og hvitvasking er en viktig samfunnsoppgave for oss. Det er dessverre en realitet at kriminelle forsøker å misbruke banken. Vi har en lav terskel for å varsle Økokrim når vi oppdager noe mistenkelig, sier Hagen.

Etterforskere og IT-systemer

Hagen leder et eget fagmiljø i DNB som arbeider med antihvitvasking. Her sitter bankfolk og spesialister på databehandling sammen med etterretningsanalytikere og erfarne etterforskere for å avdekke mistenkelige forhold. Totalt har banken rundt 400 spesialister som arbeider med å bekjempe økonomisk kriminalitet.

I tillegg har DNB investert i nye IT-systemer som overvåker alle betalinger elektronisk. Hver dag screenes flere millioner transaksjoner gjennom den elektroniske overvåkingen. Hensikten er å fange opp eventuelle uregelmessigheter, som kan undersøkes nærmere av bankens spesialister.

- For å lykkes er det også viktig å ha et godt samarbeid med andre aktører. Det er viktig at bankene kan utveksle informasjon, for å få bekreftet eller avkreftet mistanke. Vi opplever at vi har en god dialog både med Økokrim og andre banker, sier Hege Hagen.

Les mer om hvordan DNB jobber med antihvitvasking på DNB.no