Student?

Dette bør du vite for å unngå å havne i forsikringsfella

Mange flytter hjemmefra for første gang når de skal begynne å studere.

UT AV REDET: Hvis du som student melder flytting til ny adresse, eller slutter å studere, må du ha egen innboforsikring. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 02. mar 2023
Artikkelen er flere år gammel

Skadeforebygger Therese Hofstad-Nilsen i Fremtind, forsikringsselskapet til DNB, deler sine beste tips til deg som er student. 

– Økonomien din er kanskje trang fra før, og det siste man ønsker er å stå uten forsikringsdekning dersom uhellet er ute. Det er derfor lurt å sette seg godt inn i hvilke forsikringsordninger du trenger som student, sier hun.

TIPS: Sjekk opp om du dekkes av dine foreldres innbo- og reiseforsikring. Foto: Fremtind.

Trenger du egen innboforsikring?

Skal du flytte hjemmefra, anbefaler Hofstad-Nilsen å undersøke om du kan benytte deg av dine foreldres innboforsikring. Dersom du er student og folkeregisstrert på samme adresse som foreldrene dine, trenger du nemlig ikke din egen innboforsikring. 

– Dette gjelder uansett om du bor på hybel, leier eller kjøper din første bolig, sier Hofstad-Nielsen. 

– Men hvis du som student melder flytting til ny adresse, eller slutter å studere, må du ha egen innboforsikring. Da er du nemlig ikke lengre dekket via foreldrene dine.

NY TILVÆRELSE: Mye kan skje i studentlivet, og det siste man ønsker er å stå uten forsikringsdekning dersom uhellet er ute. Foto: Fremtind

Studentfester kan bli dyrt

Det er mye som kan skje i studentlivet. Vannskader på Mac eller PC grunnet alkoholsøl og tyveri av forbrukerelektronikk på studentfester er en gjenganger, og forsikringsselskapet registrer mange slike saker.

Unge studenter eier mye mer enn de selv tror. Laptopen, bunaden, alle merkeklærne og ski og sykler – det blir i hele tatt store summer å erstatte på egen hånd om noe skulle skje, sier skadeforebyggeren.  

Tidligere undersøkelser viser at unge mellom 18 og 24 år ikke har oversikt over forsikringene sine og hva de dekker.

– Det er ikke overraskende at det er de yngste som har dårligst oversikt over forsikringene sine og hva de dekker. Det er jo først når de flytter hjemmefra eller kjøper sin første bil eller bolig at de blir oppmerksomme på at forsikring er smart, forklarer Hofstad-Nielsen.

Gjelder foreldrenes reiseforsikring?

En reiseforsikring gjelder ikke kun på ferie, men fra det øyeblikket du går ut døren hjemme. Så lenge studentene har fellesadresse med foreldrene er de omfattet av foreldrenes reiseforsikring fram til de er 21 år.

 – Det er viktig å merke seg at forsikringen gjelder i 70 til 90 dager fra det tidspunktet du reiser fra fast bostedsadresse og avsluttes når du er tilbake. Det kan være ulik praksis på hva forsikringsselskapet regner som fast bostedsadresse, så dette bør du undersøke med selskapet ditt, sier skadeforebyggeren. 

Thereses råd til ferske studenter:

  • Studenter som eier en sykkel, bør registrere den i et FG-godkjent sykkelregister. Dette medfører at egenandelen blir redusert med 50 prosent. 

  • Studenter med kostbar PC / nettbrett o.l.. som skal brukes på skolen / universitetet, bør vurdere å ha egen verdisakforsikring på slike gjenstander.
      
  • Husk at alle i et bokollektiv må ha hver sin innboforsikring. Flytter studenten inn med kjæresten, trenger de bare en innboforsikring, men det forutsetter at de begge er registrert på samme adresse i Folkeregistret.