Ifølge tall fra Finn.no er det flere nordmenn som ønsker seg en utenlandstur denne høsten enn i 2020. Les dette før du bestiller.
– Vi tror mange vil feriere i Norge også denne høsten, men ifølge Finn Reiser er det en betydelig økning av folk som vil til utlandet, i forhold til høstferien 2020. Det er forståelig, og vi har noen råd til dere som flyr ut av landet, sier skadeforbygger Therese Nielsen i forsikringsselskapet vårt Fremtind.
Reiseforsikringen gjelder innenfor Europa (EU/EØS/Schengen) og noen andre land (såkalte tredjeland) som myndighetene anser som trygge. Gjør deg kjent med hva som gjelder her.
- Det er derfor trygt å bestille og gjennomføre reiser til disse landene. Samtidig anbefaler vi alle å gjøre grundige vurderinger før de bestiller. Smittesituasjonen på feriedestinasjonen kan endre seg raskt og det kan innføres lokale restriksjoner, sier Therese.
Du er dekket av reiseforsikringen uavhengig av vaksinestatus, og ved akutt sykdom eller annen alvorlig hendelse før avreise vil avbestilling av reiser kunne være dekket.
- Det er også viktig at du setter deg inn i innreisereglene til landet du skal til. Du kan bli satt i karantene på ferie i utlandet og dette kan gå ut over hjemreisen din. Vi dekker ikke avbestilling av reiser på bakgrunn av karanteneplikt ved hjemreise, sier Therese.
Fargekartet sier nå noe om karantene og hva du må forberede deg på ved utreise og hjemreise. Dette er annerledes enn før sommeren, da det såkalte fargekartet fortalte deg hvilke land norske myndigheter mener er trygt å reise til.
Det globale reiserådet, til land utenfor EU/EØS/Schengen og enkelte tredjeland gjelder foreløpig til 1. oktober. Det er å anta at dette blir forlenget, og så lenge myndighetene har utstedt reiseråd gjelder ikke reiseforsikringen.
- Reiser du uten gyldig reiseforsikring tar du en stor risiko. Dersom du reiser til et land med reiseråd vil du måtte dekke alt selv om noe skulle skje, enten det er forsinkelser, tyveri, skade eller sykdom, sier Therese.
Det er som regel sykdom som blir dyrt. Hvor dyrt avhenger helt av hvor du befinner deg, og om det er snakk om sykehusinnleggelse. Er det en alvorlig ulykke eller sykdom kan regningen bli svært høy, og er det i tillegg snakk om medisinsk hjemtransport blir den enda høyere.
- Da snakker vi fort om flere hundre tusen, og kanskje helt opp til en million kroner, sier Therese.