80-åringen som ble tatt med til Dubai:

– Du kan ikke stole på noen

Det er blitt farligere for eldre damer å bo alene. Kvinnen (80) fra Asker forteller hvordan hun ble lurt og tatt med til Dubai.

PÅ VEI TIL DUBAI: Denne svindelsaken ble først omtalt av NRK, som brukte dette anonymiserte bildet fra et overvåkningskamera. Foto: Faksimile fra nrk.no
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 10. jun 2024
Artikkelen er flere år gammel

80-åringen var sammen med svindlerne i Dubai i nærmere to uker. Det var DNB som oppdaget dette og varslet politiet i Norge, som tok aksjon med en gang.

I godt samarbeid med banken, Utenriksdepartementet og det lokale politiet i Dubai, kom hun seg trygt til ambassaden i Abu Dhabi og hjem til Norge kort tid etter det. Kvinnen er nå godt ivaretatt, og har fått tilbake pengene sine. 

Relatert artikkel: DNB og politiet roper varsku om farlig svindelmetode

Her er NRK sin omtale av saken

Nå advarer hun andre 

Kvinnen ønsker å være anonym, men for å advare andre forteller hun hva som skjedde:

– De sa at det var opprettet en konto i Dubai i mitt navn. Det var overført penger fra min sparekonto til en konto i Dubai. Den kontoen skulle være opprettet med ID og bilde, og de kunne ikke sende pengene tilbake uten at jeg dro til Dubai og identifiserte meg.

Var du noen gang redd eller tvilte på om mennene var dem de utga seg for å være?

– Nei, absolutt ikke. Jeg var så overbevist om at jeg samarbeidet med Økokrim.

Hva tenkte du da du fikk vite at mennene var kriminelle og hadde tatt pengene dine?

– Da tenkte jeg at her har jeg blitt grundig lurt. Hva har jeg ikke reagert på, hva burde jeg ha skjønt?

Hva vil du si til andre for at de skal unngå å havne i samme situasjon?

– Det er ille å si det, men du kan ikke stole på noen. Man må sjekke alt. Jeg vet ikke hva jeg skulle gjort. Det jeg burde gjort var å ringe politiet for å sjekke om de hadde sendt noen med det navnet, men det gjorde jeg ikke. De sa at de kom fra Økokrim, og jeg stolte på at det var riktig. 

Dette er DNB og politiets tips til hva man skal gjøre for å håndtere slike svindelforsøk:

  • Kontakt politiet på tlf. nr. 112 dersom noen henvender seg på døren og sier de er fra politiet og trenger BankID-en, bankkortene eller mobiltelefonen din.
  • Kontakt banken din umiddelbart hvis du mistenker at du kan ha blitt utsatt for bedrageri eller hvis du har gitt fra deg opplysninger du tror andre kan bruke til å tak i pengene dine
  • Legg gjerne på hvis telefonsamtalen kjennes ubehagelig, stressende eller merkelig. Legg ALLTID på dersom du blir bedt om å oppgi BankID.
  • Gi aldri fra deg BankID-informasjon til politiet eller banken. De vil aldri be deg oppgi det.
  • Overfør aldri penger på oppfordring fra andre. Banken eller politiet vil aldri be deg om å gjøre det.
  • Vær oppmerksom på at politiets og bankens telefonnummer kan misbrukes, slik at det kan se ut som at det er disse aktørene som ringer. 
  • Kontakt det offisielle nummeret til banken hvis du er i tvil, ikke ring tilbake på et nummer du har fått oppgitt av dem som ringer deg.