DNB, politiet og Telenor advarer:
Svindlere bruker sosial manipulasjon for å lure eldre. De spiller hyggelige og hjelpsomme for å få tak i pengene deres.
DNB erfarer at bedrageri og bedrageriforsøk mot eldre øker voldsomt i omfang. Det er bakgrunnen for at banken, politiet og Telenor sammen har tatt initiativ til en informasjonskampanje om hvordan eldre blir lurt – og hvordan de kan unngå å bli lurt.
Terje Aleksander Fjeldvær, leder for DNBs bedrageriforebyggende enhet, sier de ser at kunder blir lurt både i investeringsbedragerier, phishing-angrep, telefonsvindel og kjærlighetssvindel.
- Vårt klare råd er: oppgi aldri under noen omstendigheter sensitiv informasjon til noen som kontakter deg. Seriøse aktører ber deg aldri oppgi slik informasjon på telefon eller gjennom en lenke de sender deg på SMS eller e-post.
Fjeldvær presiserer at å gi fra seg BankID-passord og koder kan sammenlignes med å signere på et blankt ark, gi fra seg dette til noen andre og gi dem fullmakt til å skrive inn hva de vil.
Christina T. Rooth, næringslivskontakt og politiinspektør i Oslo politidistrikt, sier at etterforskningen av slike svindelsaker krever samarbeid med banker og teleselskaper.
- Vi har et godt samarbeid med DNB og Telenor, men vi ønsker å gjøre mer for å forebygge mobil- og nettkriminalitet, særlig den som er rettet mot eldre og sårbare personer.
Rooth understreker at sosial manipulasjon brukes i nesten all mobil- og nettkriminalitet.
- Vær bevisst på dette – stopp, tenk og sjekk – og du har allerede gjort veldig mye for å sikre deg, sier hun.
DNB, politiet og Telenor har utarbeidet en brosjyre som vil være et viktig verktøy for landets politidistrikter i oppsøkende arbeid. Brosjyren er også laget for DNBs og Telenors kunder og publikum for øvrig.