Kriminelle utnytter koronakrisen:

Obs! Eksplosiv økning i investeringssvindel

Antall forsøk på investeringssvindel har doblet seg. Mange blir lurt over i nye "rare" investeringer.

VARSLER: Bedrageriekspert i DNB, Terje A. Fjeldvær, ser grunn til å varsle om at antall investeringsbedragerier mot DNBs kunder har mer enn doblet seg Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 25. mar 2020
Artikkelen er flere år gammel

Det opplyser bedrageriekspert i DNB, Terje A. Fjeldvær. Han ser grunn til å varsle om at antall investeringsbedragerier mot DNBs kunder har mer enn doblet seg siden begynnelsen av februar.

Banken har den siste uken avdekket rundt 70 slike svindeltransaksjoner mot rundt 30 den første uken i februar. Se illustrasjonen nedenfor.

Foto: DNB

- Hvis noen uoppfordret tar kontakt for å få deg til å investere i noe ukjent som skal «bli til gull og grønne skoger», vær på vakt! Det bør du også være hvis du har "klikket" på en reklame for investeringsprodukter eller lignende på nettet, og plutselig får mange telefoner fra dette eller lignende firmaer eller nettsteder, advarer Fjeldvær.

 

Går du fem på og investerer, kan pengene være tapt
Terje A. Fjeldvær

Han sier at investeringsbedragerne stort sett bruker metoder som banken er kjent med, men at de nå utnytter koronakrisen for alt den er verdt.

- Bedragerne er hyggelige, tar ofte kontakt på telefon, og lokker med at du kan tjene store penger på å investere i noe nytt og veldig attraktivt.

Bedragerne spiller på børsnedgangen

Han erfarer at mange bedragere nå spiller på nedgangen på børsene.

- De vil enten å lure deg til å selge deg ut av vanlig børser og flytte pengene over til noe de foreslår, eller få deg til å investere nå fordi kursene er så lave at du vil tjene på oppgangen.

Han sier at ingen må la seg lure av at nettsidene de lokker deg inn på ser profesjonelle ut. Disse sidene er falske, et skalkeskjul.

- Går du fem på og investerer, kan pengene være tapt – hvis ikke banken klarer å stoppe transaksjonen, understreker han.

Har du mistanke om at du er blitt lurt, ta kontakt med banken
Terje A. Fjeldvær

Fjeldvær og hans gjeng i DNB stopper slike transaksjoner hver dag. 

- Har du mistanke om at du er blitt lurt, ta kontakt med banken. Dess raskere vi får vite om dette, dess større er sjansen for at vi skal klare å stoppe transaksjonen, sier han.

Bedragerne er «ekstremt hyggelige»

Fjeldvær gjør oppmerksom på at mange av dem som er blitt lurt, har opplevd bedragerne som ekstremt hyggelige.

- Derfor er vi redde for at mange som nå sitter alene hjemme, lett kan la seg lure. Eldre og andre som sitter mye alene, har ikke de samme referansepunktene som andre og er derfor mer sårbare. Det er dem de kriminelle går etter, de mest sårbare, sier han.

Fjeldvær ber folk være oppmerksom på at noen nå  også utgir seg for å være fra bankens sikkerhetsavdeling eller lignende, og  sier at de ringer for å gjennomføre en spørreundersøkelse.

- Hensikten deres er å få tak i sensitive personopplysninger som de kan misbruke, sier han

Gi aldri fra deg BankID-en din

Flere er blitt manipulert til å ta bilde av passet sitt og sende over det og BankID, det vil si engangskode og passord. 

- Det må du aldri gi fra deg, sier han.

Fjeldvær forklarer kort hva som kan skje hvis du oppgir BankID og andre sensitive opplysninger.

- Hvis du gir fra deg bilde av pass og BankID, kan andre klare å opprette en digital lommebok i ditt navn og overføre penger fra kontoen din til denne digitale lommeboken uten at du har kjennskap til det. Det er det slike kriminelle ofte gjør, erfarer han.

Bedragerne utgir seg for å være noen andre

Kriminelle som driver med investeringssvindel utgir seg ofte for å være fra profesjonelle selskaper og har alltid en «god» forklaring på hvorfor de ringer. 

- I flere tilfeller vil de også ta kontakt med folk de tidligere har lurt for å si de skal hjelpe dem å få igjen penger, advarer han om.

Bedragerieksperten ber deg være obs hvis du får presentert disse eller lignende historier:

• De ringer fra amerikansk/britisk finanstilsyn (FCA), som har arrestert svindlerne, pengene de overfører skal gå til saksomkostning

• De hevder å ringe fra et advokatkontor, som har saksøkt investeringsselskapet på vegne av en rekke personer som har tapt pengene sine

• De hevder å ringe fra CySEC og utgir seg for å være en Fraud Prevention Officer som skal hjelpe til med å få tilbake pengene

• De hevder å være fra et selskap som er engasjert av DNB eller en annen bank for å hjelpe kundene å få tilbake de tapte pengene

• De utgir seg for å være rådgiver som ringer tilbake etter at kunden har klikket på en falsk annonse på nett relatert til kryptovaluta