Lurer du på om du får boliglån?

Du får svar superraskt

Hvis du er i markedet for å kjøpe bolig, er det lurt å starte med å skaffe et finansieringsbevis. Søker du fra PC eller mobil, får du raskt vite hvor mye du kan by.

Personmarkedssjef i DNB, Ingjerd Blekeli Spiten, anbefaler alle som kan, å søke digitalt. - Det er både raskest og enklest, sier hun. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 10. feb. 2020
Artikkelen er flere år gammel

Et finansieringsbevis varer i tre måneder før det må fornyes, men du kan når som helst får det endret hvis det er grunn til det. For eksempel hvis du går opp i lønn eller får samboer som du skal kjøpe sammen med.

Et finansieringsbevis følger ikke med noen forpliktelser og du behøver heller ikke å bruke hele lånerammen. Det betyr at selv om du får innvilget et finansieringsbevis på opptil 4 millioner kroner, behøver du ikke låne mer enn du trenger til den boligen du eventuelt kjøper.

Søk finansieringsbevis her

To måter å søke finansieringsbevis på

Det er to måter å søke på. Du kan søke digitalt – og i tillegg få snakke med en kunderådgiver på telefon. Eller du kan avtale møte med en kunderådgiver på et bankkontor. 

Personmarkedssjef i DNB, Ingjerd Blekeli Spiten, anbefaler alle som kan, å søke digitalt.

- Det er både raskest og enklest. Du slipper å ta turen til bankkontoret, men kan når som helst søke via PC-en eller mobilen. Da vil både innhenting av info, vurdering, beslutning og utsendelse av bevis skje digitalt. Hvis du kvalifiserer til å få innvilget lån vil alt dette skje veldig raskt. Alle vil uansett utfall få svar med en gang, forteller personmarkedssjefen.

Du må samtykke, resten gjør banken

Får du innvilget finansieringsbevis digitalt, trenger du altså bare å samtykke når du får melding fra banken. Det samme gjelder eventuelle medlåntakere eller kausjonister. Disse vil også få en melding som de må svare bekreftende på.

Hurtigknapp

Søker du fra mobil eller PC, har du også anledning til å trykke på en hurtigknapp. Det kan være aktuelt hvis du allerede har vært på visning og falt for en bolig. Da vil du med en gang kunne sjekke om du får lån, og hvor mye, slik at du kan være klar til å kunne by når budrunden starter,

Dette avgjør om du får lån

Det er flere faktorer som spiller inn når banken vurderer om du kan få boliglån og i så fall hvor mye. Kort fortalt ser banken på om du har tilstrekkelig med egenkapital, betalingsevne, betalingsvilje og sikkerhet. Nytt nå er at også penger på BSU-konto kan telle som egenkapital.

DNB vurderer alle lånesøknader individuelt.

Les mer om ulike typer boliglån og veiledende priser her

Trenger du å forsikre deg mot høyere boliglånskostnader?
Fastrente = forsikring.
Les mer om dette i denne saken på DNB Nyheter