Livets første leilighet kan fort bli for liten. Her får du finansrådgiverens fem råd om hvordan du lykkes med boligkjøp nummer to.
DNBs finansrådgiver Madelen Dørmænen anbefaler å tenke langsiktig.
– Tenkt på hvor du/dere vil bo, hvilken størrelse og hvilke fasiliteter som trengs i framtiden, spesielt hvis det er barn inne i bildet eller dere planlegger familieforøkelse.
Hun nevner prisnivå, kollektive transportmuligheter, avstand til jobb og eventuelt barnehage og skole som viktige ting å sette seg inn i.
– Har dere barn er det også lurt å sjekke hvilken skole området sogner til. Det behøver ikke å være den nærmeste eller den du tror, gjør hun oppmerksom på.
Når du har bestemt deg for at du vil flytte, mener hun at du det er lurt å starte med å få oversikt over inntekter, utgifter, eksisterende gjeld og sparekapital, for å finne ut hva du har råd til eller hvilke grep du kan ta for å få det til.
En større bolig krever ofte mer egenkapital. Start sparingen tidlig for å møte kravene til egenkapital ved kjøp av ny bolig. Husk at nedbetaling av eksisterende boliglån også er sparing.
Om du bør selge boligen din før du kjøper ny avhenger av hvor fort boligene blir solgt der du bor.
I mange tilfeller anbefales det å selge nåværende bolig før du kjøper ny. Det gir bedre oversikt over økonomien fordi du da ikke risikerer å bli sittende med to boliger. Det gjør det også lettere for banken å vurdere hvor mye lån du kan få.
Banken kan tilby mellomfinansiering i inntil seks måneder hvis du blir sittende med to boliger. Mellomfinansiering innebærer imidlertid at du må betjene to lån samtidig fram til den gamle boligen er solgt. Selv om du får avdragsfrihet på lånene i denne perioden, må renter og gebyrer betales.
Søk finansieringsbevis slik at du er klar til å by når muligheten byr seg, men diskuter også planene dine med banken for å få råd tilpasset din situasjon.
Ny låneforskrift har vært gjeldende siden 1. januar 2025. Nytt nå er at egenkapitalkravet er redusert fra 15 til 10 prosent og at enkelte kan få innvilget mer lån hvis de binder renten på hele eller deler av boliglånet.
Endringen i låneforskriften om at banken kan tilby mer lån til kunder som binder renten på lånet sitt, treffer barnefamiliene spesielt.
Fastrente gir også forutsigbare lånekostnader i tre, fem eller ti år, noe som kan være gunstig i en overgangsfase til en større bolig. Tidspunktet er også gunstig nå, for renten på alle fastrenteperiodene er i skrivende stund lavere enn den flytende renten. Men dette kan fort forandre seg. Tenk derfor på fastrente som en forsikring mot framtidig høyere boliglånskostnader, ikke som at du skal tjene på det.
Relatert artikkel: Slik kan barnefamiliene få innvilget større boliglån