Student og pensjonssparer

- Det er det smarteste jeg noensinne har gjort

Student Joachim Enoksen sparer i aksjer, og særlig én bransje har gitt ham god avkastning.

SPARER TIL PENSJON: - Jeg har en lang investeringshorisont for pensjonssparingen – opp mot 40 år, sier Joachim Enoksen, student og pensjonssparer. Foto: Alf Ove Hansen
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 06. nov. 2020
Artikkelen er flere år gammel

Da Joachim Enoksen en fredagskveld i 2010 ikke hadde råd til å ta en tur på byen, googlet han «Hvordan bli rik?».

- Jeg fikk masse sparetips om hvordan leve billig, men jeg var interessert i hvordan jeg kunne skaffe meg flere inntekter, sier investor og student Joachim Enoksen.

Lær deg selv å kjenne – for hvordan reagerer du på tap eller gevinst?
Joachim Enoksen

Google-søket viste at mange som hadde tjent godt med penger, hadde tjent dem på aksjer, enten via aksjefond eller i enkeltaksjer (som direkte eier i bedriften).

- Fellesnevneren var enkel, og jeg besluttet å kopiere hva folk hadde gjort tidligere, nemlig å kjøpe aksjer og aksjefond, sier han.

LESER MYE: - Jeg skjønte også at jeg måtte lese meg opp, både på hvordan spare i aksjefond og aksjer og hvordan aksjemarkedet fungerer, sier Enoksen. Foto: Alf Ove Hansen

Sparer til pensjon

Enoksen har nå spart i noen år, og har også begynt å spare til pensjon selv om han bare er 31 år.

- Jeg sparer til pensjonen min i bolig og i enkeltaksjer og aksjefond, og har en lang investeringshorisont for pensjonssparingen – opp mot 40 år, sier han.

Målet er å ha en formue på 10-20 millioner kroner
Joachim Enoksen

Hver januar fylles BSU-kontoen opp, og han og samboeren planlegger å bygge hus med utleiedel. Leieinntektene skal være med på å ta en del av boligkostnadene, og Enoksen håper at boligen blir en bra investering.

- I tillegg til å spare i bolig, kjøper jeg enkeltaksjer og aksjefond ettersom jeg er såpass ung og har en 40 års sparehorisont. Målet er å ha en formue på rundt 10-20 millioner kroner til jeg blir pensjonist.

- Jeg måtte lese meg opp

Det første Enoksen gjorde da han bestemte seg for å begynne å spare var å opprette en VPS- og fondskonto så en aksjesparekonto, ASK, når den kom på markedet i 2017. Derfra begynte han å kjøpe og selge aksjefond og aksjer.

Fordelen med en aksjesparekonto er at man kan utsette skatten på gevinst ved salg av børsnoterte aksjer og aksjefond. Skatt betaler du først når du tar penger ut av aksjesparekontoen.

AKSJER SVINGER MYE I VERDI: - I perioder har jeg tatt veldig høy risiko, men nå følger jeg min investeringsstrategi, sier Joachim Enoksen. Foto: Alf Ove Hansen

- Jeg skjønte også at jeg måtte lese meg opp, både på hvordan spare i aksjefond og aksjer og hvordan aksjemarkedet fungerer. Jeg leste også om de selskapene jeg investerte i, sier han.

I tillegg ble Enoksen interessert i atferdsøkonomi for han ville skjønne hvordan individet tar beslutninger og vurderer risiko. Han leste blant annet «Nudge» av nobelprisvinner i økonomi, Richard H. Thaler og Cass R. Sunstein, og «Tenke, fort og langsomt» av Daniel Kahneman.

- Jeg har lært at det er lett å ta irrasjonale valg, og hvordan jeg kan kjenne meg selv igjen når jeg er i ferd med å gjøre en feil investering.

Fornybar energi

Da koronakrisen slo innover aksjemarkedet i mars 2020 hadde han forut for dette plassert et stort beløp i rentemarkedet.

- Da begynte jeg å kjøpe enkeltaksjer, og satset på fornybar energi. Det er det smarteste jeg noensinne har gjort. 

Selskap på Oslo Børs har innen denne sektoren steget flere 10-talls prosent hittil i år. Aksjefond gjør det også bra. For eksempel har DNB Miljøinvest A hatt en avkastning på 34,49 prosent hittil i år (per 31. oktober 2020).

Systematiske analyser

Nå bruker Enoksen minimum tre timer hver dag på å lese, gjøre undersøkelser og analysere aksjemarkedet.

- Jeg leser systematisk, særlig mye på morgenen før aksjemarkedet åpner, og så leser jeg utover kvelden. Har jeg ikke forelesninger kan jeg bruke opptil en vanlig arbeidsdag på dette, sier han.

Når fredagen kommer er jeg ganske sliten
Joachim Enoksen

Enoksen leser alt av positive og negative nyheter om aksjemarkedet og selskapene han investerer i.

- Jeg prøver å se hva som blir det neste som vil slå an. Det er mye nytt, og alt innen ny teknologi er viktig å få med seg.

Deler sin kunnskap på Twitter

Twitter er et sted der Enoksen både får og deler kunnskap om investeringer.

- Det har tatt helt av på Twitter. Jeg får spørsmål om hva jeg mener om ulike aksjer. Jeg gir ikke anbefalinger, men jeg forteller hvordan jeg tenker når jeg kjøper og selger ulike aksjer.

Alt innen teknologi er viktig å få med seg
Joachim Enoksen

Enoksen forteller at han ønsker å dele sin kunnskap.

- Folk spør ofte om bekreftelse på at de har kjøpt riktige aksjer. Jeg er ingen finansiell rådgiver, men deler gjerne hvordan jeg tenker.

HAR ALLEREDE SATT SEG SPAREMÅL FOR PENSJONEN: - Målet er å ha en formue på rundt 10-20 millioner kroner til jeg blir pensjonist, sier Joachim Enoksen. Foto: Alf Ove Hansen

- Lær deg selv å kjenne

Det viktigste rådet Enoksen vil gi til dem som ønsker å spare i aksjer og aksjefond, er å begynne i det små.

- Begynn med å investere små summer du kan tape. Og, lær deg selv å kjenne – for hvordan reagerer du på tap eller gevinst? 

Jeg har en lang investeringshorisont for pensjonssparingen – opp mot 40 år
Joachim Enoksen

Aksjer svinger mye mer i verdi enn aksjefond, og Enoksen mener det er viktig å skjønne hvordan svingningene påvirker deg.

- I perioder har jeg tatt veldig høy risiko, men nå følger jeg min investeringsstrategi og prøver ikke å la meg påvirke av plutselige endringer. Jeg kommer uansett til å gå på noen smeller – og det må jeg bare lære av. 

Bygger opp investeringsporteføljen som et fond

Investoren ønsker seg en fast jobb etter studiene, og tror han da ikke kommer til å være «daytrader» (handler aksjer hver dag).

- Når fredagen kommer er jeg ganske sliten, jeg ser tall og priser som går opp og ned når jeg lukker øynene. Men, framover håper jeg at aksjene jeg har investert i vil jobbe for meg. Jeg kommer til å bygge opp investeringsporteføljen min slik at den kan bli som et fond, avslutter han.

LESER NYHETER SYSTEMATISK: Enoksen leser alt av positive og negative nyheter om aksjemarkedet og selskapene han investerer i. Foto: Alf Ove Hansen

Merk: Å kjøpe og selge aksjer innebærer høy risiko. Innholdet i denne artikkelen er ikke ment verken som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning aldri er noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, dyktighet, risiko, samt kostnader ved kjøp, vedlikehold og salg. Avkastningen kan også bli negativ.