Aksjer og råvarer
Prisene stiger rekordraskt. Hvilke aksjer skal du kjøpe når inflasjonen er høy? Vi spør aksjeeksperten Trym Smedsrud.
Trym Smedsrud jobber på aksjebordet i DNB og følger finansmarkedene tett. Han forklarer at når inflasjonen er høy, så synker verdien på pengene dine.
– Sparepenger på konto med en rente lavere enn inflasjonen, blir med andre ord mindre og mindre verdt, sier Smedsrud.
Statistisk Sentralbyrå (SSB) forventer at inflasjonen i Norge vil ende på ca. 5,4 prosent for 2023, opp fra 3,9 i 2022. Rentene på en sparekonto kan forventes å ligge på rundt 2-3 prosent framover*.
– Du kan altså tape over to prosent i året på å ha penger på konto framover.
Inflasjon er en vedvarende vekst i det generelle prisnivået. Dette er det samme som et fall i verdien til kronen regnet i varer og tjenester. Ved inflasjon faller kjøpekraften: Du får m.a.o færre varer og tjenester for 100 kroner i dag, enn hva du fikk forrige måned eller i fjor.
Kilde Store norske leksikon, snl.no
– Hvis du ønsker å opprettholde kjøpekraften på sparingen din må du investere i noe som holder seg i verdi, sier han.
Du har flere alternativer.
DNB Markets melder om at mange større investorer har valgt å flytte en del penger over til råvarer som olje og gass, aluminium og gull i det siste.
Smedsrud forklarer at det er fordi råvarer ofte bevarer sin verdi selv om penger blir mindre verdt.
– Verden trenger for eksempel like mye energi selv om prisen stiger, for å si det litt enkelt, sier han.
– Som privatperson kan du også investere i råvarer eller i energimarkedet gjennom for eksempel ETF-er, sier han.
ETF-er, eller Exchange Traded Funds, er kort forklart børshandlede fond. Børshandlede fond investerer i ulike indekser som gjenspeiler underliggende markeder.
– Ønsker du å eksponere deg for gullprisen, strømprisen eller det amerikanske eiendomsmarkedet, finner du en ETF som gir deg det.
Som privatperson kan du også investere i råvarer, gjennom ETF-er
Smedsrud forteller at det finnes ETF-er for nær sagt alt mulig. – Du kan kjøpe andeler i en ETF på akkurat samme måte som en aksje i vår aksjehandelsløsning.
– En annen mulighet er å finne aksjer, eller selskaper, som tjener godt uavhengig av inflasjon. Poenget er, invester i noe du tenker folk må eller vil ha, sier han.
Smedsrud viser til Warren Buffet, investorlegenden fra Omaha, som allerede i et aksjonærbrev fra 1981 ga et råd som fremdeles følges av investorer verden over:
Buffet skrev at når inflasjonen er høy bør du se etter selskaper som kan øke prisene uten at salget faller. Selskaper som har noe folk vil ha, kan ta seg litt ekstra betalt uten at etterspørselen går ned, skrev han.
Ifølge Buffet vil selskaper med for eksempel sterke og populære merkevarer, normalt sitte igjen med større overskudd selv om kostnadene øker.
Invester i noe folk må eller vil ha, uavhengig av pris
– Det er vanskelig å si imot Buffet, smiler Smedsrud. Han er tross alt hjernen bak et av verdens mest lønnsomme selskap gjennom snart 60 år, Berkshire Hathaway.
– Som megler har ikke jeg lov til å fortelle hvilke aksjer du bør kjøpe, men lytt til Buffet: Se etter selskaper med sterke underliggende verdier som for eksempel sterke merkevarer, lav gjeld, stabil etterspørsel, penger på bok, aksjer i andre solide selskaper eller verdifullt utstyr.
Aksjer i slike selskaper kaller vi verdiaksjer.
Når investorer og analytikere snakker skiller de ofte mellom "verdiaksjer" og "vekstaksjer".
Verdiaksjer er gjerne aksjer i mer modne selskaper. Selskaper som tjener penger i dag og har en stor kundebase. De har som regel kontroll på kostnadene og inntektsstrømmen. Slike aksjer prises ofte på linje med aksjemarkedet totalt sett.
I DNBs aksjehandel kan du benytte en såkalt «aksjescreener» til å filtrere frem selskaper basert på ulike kriterier. Denne finner du innlogget i løsningen under fanen «Marked».
– Aksjescreeneren er et godt verktøy for å finne frem til attraktive verdiaksjer som står seg godt i en tid med høy inflasjon, sier Smedsrud.
Hvis du ikke har prøvd screeneren før, gå inn og lek deg litt
Aksjeeksperten forklarer videre at du for eksempel kan filtrere på selskapers forholdstall, eller sagt med andre ord, verdsettelse.
– I tillegg er det mange andre kriterier å filtrere på, og det går også fint an å kombinere ulike kriterier basert på dine preferanser, sier han.
– Hvis du ikke har prøvd screeneren før, gå inn og lek deg litt. Det gir mye inspirasjon og læring.
*Statistisk Sentralbyrå (SSB) anslår at årsveksten i konsumprisindeksen justert for avgifter og uten energivarer (KPI-JAE), ofte kalt den underliggende inflasjonen, er ventet å øke ytterligere til en årsvekst på 5,4 prosent i 2023 – fra 3,9 prosent i 2022. Les mer her. Rente på en ordinær sparekonto i DNB er per juli 2023 på 2 prosent, men det er varslet ytterligere renteøkning - se rentesatser.
Merk: Å kjøpe og selge aksjer og ETF-er innebærer høy risiko. Innholdet i denne artikkelen er verken ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om personlige investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din økonomiske situasjon. Husk at historisk avkastning aldri er noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, dyktighet, risiko, samt kostnader ved kjøp, vedlikehold og salg. Avkastningen kan også bli negativ.