Aksjefond
– Jeg skal sørge for at vi har de beste folkene og riktige strategiene, sier aksjesjef Knut Hellandsvik i DNB Asset Management.
Knut Hellandsvik tok over som leder av aksjeforvaltningen hos DNB Asset Management i oktober 2018.
Hellandsvik har siden det hatt ansvaret for all aktiv og passiv aksjeforvaltning i fondsselskapet. I tillegg har han ansvaret for handelen i underliggende verdipapirer og risikohåndteringen i fondene.
Erfaringen fra de globale aksjemarkedene er lang og imponerende; han har hatt internasjonale lederjobber i blant annet Morgan Stanley, First Securities International og sist hos JP Morgan.
Nå tilbringer han altså dagene i tolvte etasje i Oslos Barcode, med full fokus på DNBs aksjefond.
- Vi ser gode muligheter for videre vekst. Nordmenn blir stadig flinkere til å spare langsiktig, sier Hellandsvik.
Alle som har sjekket fondssidene i nettbanken ser at det finnes veldig mange ulike DNB-fond, både aksjefond, kombinasjonsfond, obligasjonsfond og markedsnøytrale fond.
- Det kan synes mye, men utvalget reflekterer egentlig bare etterspørselen fra mange ulike målgrupper, forklarer Hellandsvik.
DNB Asset Management tilbyr ikke bare fond for bankens privatkunder, forvalterne skreddersyr også fond for store institusjoner og pensjonskasser. DNB tilbyr både aktivt forvaltede aksjefond og passive indeksfond. Blant de aktive fondene finnes flere regionale fond, bransjefond, tematiske fond, og såkalte markedsnøytrale fond (hedgefond).
Det finnes ingen generell formel for å gjøre det godt i fondsforvaltning, mener Hellandsvik.
- Hvert aktive fond har sin strategi, det som er felles for dem er at de har en klar målsetting om å slå sine respektive referanseindekser over tid.
Sjekk fondsutvalget fra DNB her.
Regionale fond er aksjefond som investerer i en region, for eksempel i Norden, Norge, globalt eller i fremvoksende markeder.
Bransjefond er fond som investerer kun i selskaper i en bransje, for eksempel i teknologi eller i helse.
Tematiske fond er fond som investerer etter tema, for eksempel i fornybar energi eller miljø.
Markedsnøytrale fond skal forsøke å levere positiv avkastning uansett markedsforhold og forvalterne vil både kunne kjøpe aksjer ved tro på oppgang, og ta shortposisjoner ved tro på nedgang. Noen kaller dette hedgefond, men innenfor hedgefond-kategorien finnes fond med veldig stor variasjon i risiko.
Indeksfond investerer i aksjene som er i en børsindeks, f.eks. Hovedindeksen på Oslo Børs. Indeksfondet gir deg avkastning lik børsens avkastning, verken mer eller mindre.
Etter hvert finnes det flere fond enn det finnes aksjer både her i Norge og globalt. Mange av fondene som tilbys har gitt dårlig avkastning, noe som har gjort at både profesjonelle og private kunder i økende grad har valgt indeksfond fremfor dyrere aktivt forvaltede fond.
– Så vi kan se en trend der, sier Hellandsvik.
Det er viktigere enn noen gang å levere god avkastning i fondene vi forvalter
Aksjesjefen forteller at økt bevissthet rundt etikk og miljø hos andelseierne er en annen tydelig trend. Spesielt profesjonelle innkjøpere av fond er opptatt av at fondene skal være ESG-tilpasset.
- Her har fondsbransjen i Skandinavia vært blant de ledende i verden, men vi ser nå at denne trenden brer seg internasjonalt, forteller han.
Hellandsvik ser også et skifte mot fond som investerer i såkalte vekstselskaper.
- Dette har skjedd på grunn av de stadig lavere rentenivåene internasjonalt. Lave renter kommer typisk vekstfond til gode, for eksempel teknologifond, forklarer Hellandsvik.
ESG er en forkortelse for Environmental (miljø), Social (sosiale forhold) og Governance (eierstyring). Innenfor hvert av disse områdene er det igjen flere forhold som forvalterne må ta hensyn til i sine investeringer. Les mer om vårt ESG-arbeid her.
Hellandsvik mener at svaret på det ene ikke utelukker det andre.
- De fleste erfarne fondssparere har begge deler. De ulike fondstypene har ulike egenskaper, og ved å velge både og får du det beste fra to verdener, sier han.
Indeksfond gir deg aksjeavkastningen i et marked til en lav kostnad, mens aktive fond forsøker å plukke de beste aksjene i et marked.
- Har du tro på at en aktiv forvalter klarer å plukke de riktige aksjene, de som gir meravkastning utover den årlige provisjonen du betaler, da bør du velge et aktivt fond, sier Hellandsvik, og viser til at mange setter det meste av sparingen sin i indeksfond, og mindre beløp i de aktive fondene de synes er spennende.
Hellandsvik forteller at hans viktigste bidrag så langt i DNB er å støtte opp om de strategiene som fungerer.
- Jeg gjør selvsagt endringer der det trengs, men endrer ikke på en vinneroppskrift. I tillegg jobber jeg for å få inn nye talenter. Vi skal sammen sette opp nye aksjeprodukter for å posisjonere oss i tråd med etterspørselen i markedet.
I løpet av det siste året har DNB Asset Management styrket aksjeteamet betraktelig.
- Vi gjorde fem nyansettelser i fjor, vi satt også opp flere nye spennende aksjefond og har flere på gang, avslutter aksjesjefen.
Merk: Innholdet i denne artikkelen er verken ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om fondene det refereres til, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning i fond aldri er noen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan også bli negativ som følge av kurstap.
Er du interessert i forvalterkommentarer og fondsstoff? Les DNB Asset Managements blogg.