Fond og sparing:
– Vi er veldig opptatte av selskapets fremtidige inntjening og dets fundamentale drivere, sier Eivind Veddeng Sars.
Selv om det tar tid, spesielt i Europa, går investeringene stadig i retning av nye infrastrukturinvesteringer som har som mål om å redusere CO₂-utslippene og øke andelen fornybar energi i både USA og Europa.
– I DNB Grønt Skifte Norge har vi et spesielt fokus på selskaper som reduserer CO₂-utslippene, der har vi best taksonomi-data, sier forvalter Eivind Veddeng Sars.
Han forteller at de ønsker å finne selskaper som bidrar til å fremme bærekraft, samtidig som de gir gode avkastningsmuligheter.
– Vi er opptatt av at man kan dokumentere at investeringene fremmer bærekraft og vi har vedtektsfestet en minimumsandel av porteføljen i slike selskaper. Vi ekskluderer samtidig olje- og oljeserviceselskaper, sier forvalteren.
Derimot er det også andre faktorer som forvalterne mener av avgjørende for et aksjefonds sammensetning og dermed hvordan fondets resultater skapes framover.
– Samtidig er vi opptatt av gode avkastningsmuligheter og har et sterkt fokus på selskapets fundamentale drivere. Forvaltningsfilosofien vår er ganske stilnøytral, men typiske bærekraftige selskaper er ofte i sterk vekst, så Grønt Skifte Norge blir mer vekstorientert enn de andre Norge-fondene vi forvalter, ser Veddeng Sars.
Han forteller at disse selskapene i perioder har gjort det veldig godt.
EU har definert seks områder som bærekraftige i klassifisering, ofte bare kalt taksonomien. Det området blant disse med mest data er selskaper som bidrar til å redusere karbonutslipp.
– Det er veldig viktig at de investeringene som er i fondet intuitivt også gir mening fra et bærekraftsperspektiv, og ikke bare som en regulatorisk skrivebordsøvelse, sier Veddeng Sars.
Han trekker fram vekstselskapene Otovo, Scatec, Zaptec, og NEL som eksempler i denne kategorien.
Gamle industrielle storheter som Hydro og Borregaard er også selskaper som bidrar til reduksjon av CO₂-utslipp.
– Hydro produserer aluminium basert på vannkraft, i tillegg er de også en stor vannkraftprodusent.
Kina har blitt en viktig del av aluminiumsmarkedet, de er også opptatt av å få ned CO₂-utslippet, men størstedelen av produksjonen kommer er fremdeles basert på kull som energikilde.
– Kull er en veldig viktig energikilde i Kina, selv om de har økt sin produksjon av aluminium basert på vannkraft er kinesisk aluminiumsproduksjon fremdeles mer CO₂-intensivt enn den norske, sier Veddeng Sars.
Aluminium er viktig i bilindustrien og bygg og anlegg. Dette er sektorer med store planer om å redusere sitt karbonavtrykk. Derfor er det viktig at aluminiumen også har så lavt avtrykk som mulig. Det er her Norsk Hydro kommer inn som en viktig faktor.
Han syns derimot at Hydro dessverre er litt høyt priset i dagens aksjemarked, samtidig som teamet hans er bekymret for hvor vi står i konjunkturen.
I tillegg til regulering som påvirker finansieringsområdet, så har det også kommet støttepakker slik som «inflation reduction act» i USA og tilsvarende pakker i EU for å redusere vår avhengighet av fossile brennstoffer.
– Vi har et problem i Europa med at byråkratiet, blant annet med byggetillatelser, tar for lang tid. På kort sikt tror jeg at insentivene er til stede for offshore vind, hydrogen, karbonfangst og lagring, sier Veddeng Sars.
Forvalterne har nylig vært i Houston, hvor det ble snakket mye om karbonfangst.
– Nesten alle oljeselskapene vi møtte trakk fram karbonfangst og lagring som en veldig interessant investeringsmulighet. Utfordringen for de norske, slik som Aker Carbon Capture, er at deres fotfeste i USA ikke er like stort som i Europa, og det er i USA økonomien i prosjektene ser interessante grunnet Bidens støttepakke, sier Veddeng Sars.
– Vi har vært med siden forrige emisjon i Cadeler, det har vært en hyggelig reise, men i etterpåklokskapens navn solgte vi nok litt for tidlig, sier Veddeng Sars.
Nylig annonserte selskapet en kontrakt med Siemens Gamesa for installasjon av vindkraftturbiner i Danmark.
– Vindselskapene er villige til å sikre seg kapasitet ganske mange år frem i tid, det tilsier at markedet er ganske stramt. Det har Cadeler bemerket i flere år, sier Veddeng Sars.
Han mener at ratene som ligger til grunn til den siste kontrakten til Cadeler gjør at det kan være mer oppside i selskapets aksjekurs og at selskapet framstår som billig.
Resultatsesongen for førstekvartal 2023 står for døren, og forvalteren er spent på utviklingen.
– For å ta fugleperspektivet først, så vil jeg se etter tegn til marginpress, og om det er tegn til en konjunktursvekkelse i Europa og USA på ordreinngang og topplinjeguiding for kvartalene fremover sier forvalteren.
Hittil har det vært noen drypp av informasjon gjennom resultatvarsler.
– Resultatvarslene har vært blanda drops og ikke ensidig. Vi har fått både positive og negative resultatvarsler så det er ikke noe entydig bilde enda, avslutter Veddeng Sars.
Merk: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om fondene det refereres til, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning i fond aldri er noen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan også bli negativ som følge av kurstap.