Fond og sparing:

Det finnes mange alternativer til aksjer

Fra TINA (There Is No Alternative), via TARA (There Are Reasonable Alternatives) til TAMA (There Are Many Alternatives).

ALTERNATIVER: – Det finnes mange alternativer til aksjer, sier finansanalytiker Tobias Danielsen Øgrim. Foto: Stig B. Fiksdal
Publisert 03. jan 2023
Artikkelen er flere år gammel

I takt med at rentene steg gjennom 2022 har narrativet beveget seg fra TINA (There Is No Alternative), til TARA (There Are Reasonable Alternatives), og nå TAMA (There Are Many Alternatives). Sammenlignet med hvordan det har sett ut i resten av perioden etter finanskrisen i 2008, er obligasjonsfond nå et betydelig mer attraktivt investeringsalternativ.

Foreløpig rentetopp i oktober

Den foreløpige rentetoppen i de fleste obligasjonsfond var i oktober 2022. Siden den tid har renter falt, og kredittmarginer «ute» sklidd nedover, samtidig som kredittmarginer i Norge og Norden har holdt seg på stabilt høye nivåer i fjerde kvartal. Løpende rente på et høyrentefond i Norden vil nå typisk være over 10 prosent, og det er litt høyere enn nivået i globale høyrentefond. For obligasjonsfond med solide selskaper, hvor risikoen er lavere, så er den løpende renten på både globale og nordiske fond litt over 5 prosent.

Rentemarkedet kan svinge mye i det korte bildet

Rentemarkedet kan fortsette å svinge mye i det korte bildet, men for de med litt lenger investeringshorisont så er det nå bra potensial for god avkastning i obligasjonsmarkedet. I investeringsløsninger, slik som kombinasjonsfond, som inneholder både obligasjoner og aksjer, er det ikke lenger nødvendig å lene seg bare på aksjemarkedet. Samtidig kan obligasjonsfond med solide selskaper fungere som en sikring mot aksjemarkedet i perioden fremover nå som rentene har kommet opp, hvis den økonomiske nedturen vi har fremfor oss fører til svak avkastning i aksjemarkedet.

Foto: DNB WMIO

Merk: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om fondene det refereres til, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning i fond aldri er noen garanti for fremtidig avkastning.  Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan også bli negativ som følge av kurstap.