Får flere hundre henvendelser hver dag:

Dette spør aksjekundene om!

- Mange vil ha hjelp til kjøp og salg av aksjer på nett, sier Sindre Skaldehaug på aksjebordet i DNB Markets.

HJELPER: - Vårt mål er å hjelpe nye kunder i gang og vise dem hvor de finner mer informasjon så de kan utvikle seg som investorer, sier Sindre. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 18. jun 2021
Artikkelen er flere år gammel

Sindre Vaseng Skaldehaug jobber som Execution Broker på aksjebordet i DNB Markets. Aksjebordet er bemannet av økonomer og meglere som har som jobb å hjelpe alle aksjekunder av DNB Markets.

- Spørsmålene vi får spenner over hele lerretet, forteller Sindre.

Vi får inn samtaler fra både day tradere, velbeslåtte investorer og fra småsparere uten noe kunnskap.

Nettopp dette spennet gjør at det er gøy å dra på jobb mener han.

- Du vet aldri hva som venter deg, og folk er jo stort sett veldig hyggelige. 

Mange nybegynnere trenger hjelp for å komme i gang

Dette siste året har de ansatte på aksjebordet virkelig fått merke eksplosjonen i antall nye kunder i DNB Markets.

- Jeg har inntrykk av at mange er helt ferske i aksjemarkedet, forteller Sindre.

- Vi får oftere enn før spørsmål om helt grunnleggende ting, spørsmål som «Hva er en aksje», «Hvordan kjøper jeg en aksje?» og «Hva er forskjellen på aksjer og fond?».

Sindre Vaseng Skaldehaug Foto: Stig B. Fiksdal

I forbindelse med emisjoner foretatt i folkeaksjer som Norwegian, har vi også fått inn mye spørsmål rundt tegningsretter og kjøp av helt nye aksjer.

Inspirert av alle disse spørsmålene har vi nå laget en egen nettside for nybegynnere. Den har vi kalt «Aksjer og børs fra A til Å», forteller han. Der finner du blant annet flere demovideoer som klikk for klikk viser hvordan du kjøper og selger aksjer på nett.

- Vårt mål er å hjelpe nye kunder i gang og vise dem hvor de finner mer informasjon så de kan utvikle seg som investorer, sier han.

Spørsmål om aksjer i utlandet tok seg opp med GameStop og Tesla

Den unge megleren forteller at han og kollegaene fungerer som rådgivere og samtalepartnere for kunder også i andre typer av aksjerelaterte spørsmål og om ulike børsprodukter.

- Vi får ofte spørsmål om utenlandshandel, unoterte aksjer, verdipapirfinansiering og børsnoterte fond.

Aksjebordet bruker stadig mer tid på å hjelpe kunder med kjøp av utenlandske aksjer. 

-I løpet av det siste året har aksjer som Tesla og GameStop blant annet gjort handel i USA aktuelt for veldig mange, forteller Sindre.

- Samtidig ser vi at utenlandshandelen fører til spørsmål rundt valuta. Spesielt når aksjekursen på en utenlandsk aksje går opp, men verdien faller i norske kroner. Da må vi forklare hvordan vekslingskursen påvirker.  

Sindre Vaseng Skaldehaug Foto: Stig B. Fiksdal

Kan ikke gi anbefalinger om kjøp og salg av spesifikke aksjer

Sindre forteller at mange av innringerne gjerne vil ha råd om hvilke aksjer de bør kjøpe og selge.

- Det er noe vi ikke har lov til å ha noen mening om, sier han. En megler skal jo opptre som en nøytral part mellom kjøper og selger. Verdipapirhandelloven forbyr oss å gi konkrete råd til kunder som ikke er klassifisert som profesjonelle.

Det vi kan gjøre er å vise til publiserte rapporter og anbefalinger fra vår analyseavdeling. Vi kan også være en kunnskapsrik samtalepartner, som hjelper kundene å se risiko og mer generelle muligheter i markedet.

Vi bistår også større kunder med kjøp og salg av større aksjeposter, slik at de oppnår best mulig pris for sine aksjer. 

Når er Aksjebordet åpent, og hvordan får man kontakt med dere?

- Vi åpner klokken 08.00 og er fullt bemannet fram til børsen i Oslo stenger 16.30. Etter dette har vi en på vakt som svarer på spørsmål fra kunder som handler i USA og Canada, fram til børsene stenger der. Til tider kan det være litt ventetid på grunn av stor pågang, men vi har økt bemanningen nå så forhåpentligvis skal du komme raskt gjennom, avslutter Sindre. 

Telefonnummeret til aksjebordet er: +47 915 08 940 og du kan også sende mail til mailto:ah.markets@dnb.no

Merk: Å kjøpe og selge aksjer innebærer høy risiko fordi verdien i verdipapirer svinger med tilbud og etterspørsel. Historisk avkastning i aksjemarkedet vil aldri være noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, aksjeselskapets utvikling, din egen dyktighet, kostnader for kjøp og salg, samt skattemessige forhold.

Innholdet i denne artikkelen er verken ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver i banken som kjenner deg og din situasjon.