Fond og sparing:

- Et minne for resten av karrieren

- Vi tjente en halv milliard på Nokia i løpet av noen dager, sier Anders Tandberg-Johansen, porteføljeforvalter i DNB Teknologi.

MINNE: - Denne kvelden kommer jeg til å huske resten av karrieren, sier Anders Tandberg-Johansen. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 16. feb 2021
Artikkelen er flere år gammel

I etterkant av skvisingen av GameStop-aksjen, søkte Reddit-investorene på forumet WallStreetBets etter andre mål. 27. januar steg kursen på de Helsinki-noterte Nokia-aksjene til 4,4 euro fra 3,4 euro noen dager tidligere. Men det var i USA øyebrynene hevet seg.

- Jeg sjekket telefonen en ettermiddag og så at Nokia hadde steget ytterligere 30 prosent. Det ble ingen dessert denne kvelden, smiler Anders Tandberg-Johansen, porteføljeforvalter i aksjefondet DNB Teknologi.

Trading-desken i DNB Asset Management snudde seg rundt og byttet Helsinki-noterte aksjer med amerikansknoterte aksjer (ADR).

- All honnør til trading-desken som klarte å snu seg rundt. Vi solgte alt og dagen etter falt aksjekursen ned til mer normale kurser, forteller Tandberg-Johansen. 

Minne for livet

Trading-desken er den gruppen om utfører handler på vegne av fondene på en effektiv og riktig måte.

- Denne kvelden kommer jeg til å huske resten av karrieren, sier Tandberg-Johansen.

Tandberg-Johansen forteller at fondet tjente en halv milliard på kursoppgangen som følge av interessen fra Reddit-investorene.

- Vi tror kjøperne var amerikanske personkunder. Det er selvfølgelig betenkelig, men vi må gripe de mulighetene som markedet tilbyr til beste for våre fondskunder, forklarer Tandberg-Johansen.

Aksjene i Nokia som DNB Teknologi -teamet solgte i markedet bidrar til en mer effektiv markedsplass ved at flere aksjer ble tilgjengelig og prisingsmekanismene fungerer bedre. 

God start på 2021 etter et par tunge år

Selv om året er ennå ungt, har DNB Teknologi A gitt en avkastning på 5,6 prosent per 10. februar, mens fondets indeks har gitt 5,2 prosent så langt i 2021. DNBs fond har andelsklasser med ulik prisstruktur, summen av kostnadene for A og N er tilnærmet lik. Les mer her.

- Vi har slitt med at det som vi syntes så dyrt ut, har gått enda mer, mens våre aksjer har ikke helt klart å henge med referanseindeksen, sier Tandberg-Johansen.

Avkastningen har vært 24,9 prosent årlig avkastning siste 3 år. Indeksen har gitt 28,6 prosent i samme periode. De siste ti årene har DNB Teknologi A hatt en avkastning på 20,9 prosent, mens fondets referanseindeks har gitt 10,0 prosent. Les mer i faktaarket til fondet.

- Vi ser på telekomselskaper som leverer stabile resultater år etter år, og hvor du kan få utbytte på 6-7 prosent. Vi bare venter på at markedet skal verdsette dette på en fornuftig måte, sier Tandberg-Johansen. 

DNB TEKNOLOGI: Graf over resultater siste 10 år. . Foto: DNB

Ulønnsomme selskaper tok firegangeren

For DNB Teknologi, som søker selskaper med fornuftig verdsettelse, har utfordringene i markedet vært at teknologiselskapene som foreløpig ikke tjener penger, hadde en aksjekurs som gikk omtrent 4-gangeren i 2020 ifølge en Goldman Sachs indeks.

- Vi ser en miks av at noen er på børsen i stedet for i kasinoet, og nye børshandlede fond som sammenlagt har fått enorm slagkraft, sier Tandberg-Johansen.

Microsoft er et bedre valg
Anders Tandberg-Johansen

Han forklarer at de ser etter selskaper som skaper verdi til aksjonærene.

- For eksempel så synes vi veksten i Apple har vært relativt slapp, og vi mener den regulatoriske risikoen der er høy. Da synes vi Microsoft er et bedre valg hvor vi mener den regulatoriske risikoen er lavere og de leverer vekst, sier Tandberg-Johansen.

Han tror at i den fasen vi er nå, hvor vi aner konturer av at de lange rentene i USA har begynt å bevege seg oppover, så vil de mest aggressive vekstselskapene rammes hardest av økt rente.

- Vi har en portefølje som passer inn i dette verdenssynet. Vi har vært forsiktige i de mest aggressive vekstselskapene, men vi så konturene av et skifte når vaksinenyhetene nådde oss på tampen av fjoråret, avslutter Tandberg-Johansen. 

Merk: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment verken som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om fondene det refereres til, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning i fond aldri er noen garanti for fremtidig avkastning.  Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan også bli negativ som følge av kurstap.