Aksjer og fond:

Eufori rundt noen få aksjer

– Vi har en defensiv innretning på porteføljen, da det er noen uløste risikofaktorer, sier forvalter Rune Kaland.

DYRERE: – Markedet har blitt en god del dyrere i løpet av året og vi ser ikke for oss at dette fortsetter, sier Linnea Munthe. Foto: Stig B. Fiksdal
Publisert 23. aug 2023
Artikkelen er flere år gammel

Globale aksjer har gitt svært god avkastning hittil i år, DNB Global har per 21.8.2023 vokst med over 20 prosent.

– Ni prosentpoeng av dette skyldes svakere krone, det gir medvind for internasjonale aksjer, sier Rune Kaland.

Kaland forvalter aksjefondet DNB Global sammen med Linnea Munthe og Knut Hellandsvik.

– Vi samarbeider tett med de andre sektorforvalterne hos DNB Asset Management, til sammen er det 13 forvaltere som bidrar til aksjeplukkingen, sier Munthe.

Hun nevner blant annet forvalterne av aksjefondene DNB Health Care, DNB Finans, og DNB Teknologi.

Gjør allokering basert på deres markedssyn

– Vi gjør allokering basert på vårt syn på markedet, akkurat nå har vi en defensiv innretning på porteføljen og det har vi hatt gjennom 2023, sier Kaland.

Rent konkret betyr det at de har en større posisjon innen helse-, telekom-, energi- enn et globalt indeksfond. og er investert i flere relativt motstandsdyktige konsumaksjer.

– Det har lugget litt for oss i år, men gitt at markedet har vært litt euforisk rundt visse enkeltaksjer, slik som Nvidia, så må vi være tilfredse, sier Kaland.

Den største posten i fondet

De har derimot valgt å ha Microsoft som største post i fondet, fordi de tror det er et selskap som kan tjene på kunstig intelligens, mens som også har en bred portefølje av produkter og tjenester.

– Nvidia må vokse svært mye, ikke bare de neste kvartalene, men i mange år for å innfri de forventningene som ligger der nå. Vi ser at markedet er litt nervøst rundt dette, men det er nok også mange som ikke tør å være på perrongen i dette selskapet, sier Kaland.

Nvidia har, på skrivetidspunktet, steget fra 143 dollar aksjen til 469 i år, en vekst på ca. 230 prosent.

– Vi tror kunstig intelligens kan øke produktiviteten, men det er ikke alltid enkelt å se hvor inntjeningen kommer i verdikjeden, kanskje med unntak for Nvidia som selger maskinvare, sier Kaland. 

Derfor har markedet vært så sterkt

Ved inngangen til 2023 var det mange som så mørke skyer i horisonten.

– Harde makrotall har kommet inn sterkere enn forventet, i starten gikk det litt som vi trodde med europeiske aksjer i førersetet, men så kom tallene fra Nvidia og KI-aksjene eksploderte, sier Kaland.

Han peker på at «myke makrotall», som ofte baseres på spørreundersøkelser, nå viser bekymringer fra respondentene og de peker mot en svakere økonomisk utvikling.

– Det har jo vært flere uromomenter, blant annet har det vært uro rundt gjeldstaket, også var det en potensiell bankkrise i våres, men vår oppfatning er at det fortsatt er fare for resesjon, sier Munthe. 

– Markedet har blitt en god del dyrere i løpet av året og vi ser ikke for oss at dette fortsetter. Vi ser heller at det er nedside risiko på dagens multipler, fortsetter hun. 

KI: – Vi tror kunstig intelligens kan øke produktiviteten, sier Rune Kaland. Foto: Stig B. Fiksdal

Det finnes alternativer til aksjer

Munthe forklarer også at risikopremien i aksjemarkedet er lav i forhold til rentenivået du kan få i obligasjons- og rentefond.

– Det finnes dermed gode alternativer til aksjer, sier hun.

Kaland forteller også at rentenivået reduserer nåverdien av framtidige kontantstrømmer.

– Det er nedsiderisiko på multiplene, og de ulike delene av markedene forteller ulike historier, sier han.

Han mener at aksjemarkedene ikke er særlig bekymret for resesjon, mens råvare- og rentemarkedene i større grad er bekymret.

De defensive aksjene er dermed et godt sted å være mener duoen.

– Vi har konsumaksjer med relativt stabil inntjening, helse har også ofte stabil og konjunkturuavhengig inntjening, i tillegg til telekom, sier Munthe.

De forteller at konsumentene har endret sine preferanser etter pandemien og prioriterer reiseliv på tross av dyrtid.

Jokeren energi

– Energi har vært en joker, fordi energi har gått motsatt vei av det generelle aksjemarkedet de siste par årene. Det er en tendens til det i år også, sier Kaland.

Selv om Russland lever under oljesanksjoner så forteller Kaland at de holder produksjonen og eksporten oppe.

– Dette er jo et marked som er sterkt påvirket av kartellet OPEC+, sier Kaland. 

Merk: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om fondene det refereres til, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning i fond aldri er noen garanti for fremtidig avkastning.  Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan også bli negativ som følge av kurstap.